2010. március 10., szerda

Majonéz otthon


Szép napot!

A mai napon az isteni és megismételhetetlen majonéz elkészítésének rejtelmeibe vezetlek be benneteket! Sokáig nem szerettem, de egyszer itthon elkészítettem és így a rajongójává váltam, mivel teljesen más az igazi házi majonéz, mint a boltban kapható-sokszor se íze, se bűze- tubusos társai! Ma már mindenhez megenném, csak vigyázok a vonalaimra!:-)
Rém egyszerű elkészíteni, de a végeredmény a felülmúlhatatlan és utolérhetetlen krémes csoda! Persze most sokan mondjátok biztos, hogy egy kicsit túlzok, de nem, tényleg nagyon finom és ez a Majonéz, nem amit a boltban lehet kapni!
Több oka is van, amiért az otthon elkészített majonéz finomabb, mint amit megvásárolunk, először is a kitűnő alapanyagok, másodszor pedig a lelkünk, amit beleteszünk!:-) Na, de félre a tréfát, a legfontosabb, hogy nagyon jó minőségű extra szűz olívaolajat válasszunk és, ha mustárt is teszünk bele-ez ízlés dolga- akkor csak és kizárólag angol mustárt használjunk, így nem lehet elrontani. Valamint nagyon fontos, hogy nem szabad türelmetlennek lennünk, az olívaolajat nagyon lassan  szinte cseppenként keverjük hozzá a tojássárgájához, ez egy olyan aranyszabály, amit nem szabad megszegni.
Elég is a jó tanácsokból jöjjön a recept.

Hozzávalók (kb. 600 ml-hez):

1 tojássárgája
csipetnyi só
1 kis kanál angol mustár
2 ek fehérborecet
500 ml extra szűz olívaolaj
1/2 citrom leve

Elkészítés:

A tojássárgáját kézi habverővel kissé felverjük, majd hozzáadjuk a sót, a mustárt és az ecet felével együtt keverjük pár percig, hogy a majonéz jobban összeálljon.
Ezután az olajat fokozatosan szinte cseppenként hozzáöntjük (ez fontos, tényleg lassan) és közben folyamatosan keverjük, amikor elfogyott az olaj és túl sűrűnek találjuk, akkor hozzáadjuk a maradék ecetet. Végül a citromlével összekeverjük és, ha szükséges akkor sózzuk, borsozzuk.
Ha valaki savanykásnak szereti adhat még hozzá egy kevés citrom levet! Majd máris használhatjuk ami megmarad azt betehetjük a hűtőbe, de vigyázzunk, hogy maximum 1-2 napig áll el!

Jó étvágyat!

Puszil mindenkit:
Petrezselyem

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók

Recept kereső