2010. március 25., csütörtök

Húsvéti finomságok II.



Szép napot!

Folytatom a húsvéti menüsort, így a mai napon az elengedhetetlen fonott kalács kicsit felturbózott változatával ismertetlek meg benneteket.
A kalács tésztája hagyományos, de én teszek bele aszalt szilvát is, melyet finomra vágok és egyszerűen fantasztikus lesz tőle az íze, különlegessé teszi, így az ünnepet is kicsit különlegesebbé varázsolhatjuk!

Pár szó arról, hogy jön a kalács a húsvéti ünnepkörhöz: sokan párhuzamot vonnak az élesztő és élet és ebből kifolyólag a kelt tészta és feltámadás között.
A húsvéti kalács fogyasztása természetesen nem csak nálunk, Magyarországon terjedt el: a katolikus Olaszországban talán még mélyebb hagyománya van a húsvéti menünek. A Karácsony mellett a Húsvét szokásrendje szorosan kapcsolódik a valláshoz, ami többek között az ünnepi étkezésben is megnyilvánul, ennek a menüsornak pedig szerves összetevője a kalács.
Fontos, hogy húsvétvasárnap már ott díszelegjen az asztalunkon, hiszen ehhez a naphoz tartozott az ételszentelés. A délelőtti misére letakart kosárral mentek az emberek, melyben bárányhús, kalács, tojás, sonka és bor volt. A húsvéti bárány Jézust, mint áldozatot jelképezi, a bor pedig Krisztus vérét, mivel a tojásról már írtam, így azt nem ragoznám tovább.  A pap megáldotta az ételeket, melyek elfogyasztásával fejeződött be a hosszú böjti időszak. Mindezekből következik, hogy a következő bejegyzésem a bárányról fog szólni, hiszen az is volt a kosárban!:))
Azt szeretném előre jelezni, hogy nem vagyok katolikus távolról sem, de ez az ünnepkör főként ennek az egyháznak a hagyományaiból és szokásaiból áll össze.

Most pedig jöjjön a fonott kalács aszalt szilvával:



Hozzávalók:

1 kg finomliszt
8 dkg kristálycukor
10 dkg vaj
9 dl tej
3 dkg élesztő
1 kk só
15 dkg aszalt szilva apróra vágva
1 db tojás a kenéshez

Elkészítés:

Kovászt készítünk az élesztővel, 1 dl langyos tejjel és 3 kanál liszttel amit langyos helyre tesszük. A cukrot, sót langyos tejben oldjuk fel. A lisztet a kovásszal és a tejjel elkeverjük és kb. 20-30 percig dagasztjuk. A vajat felolvasztjuk és a dagasztás vége felé belekeverjük, majd beleszórjuk az aszalt szilvát. A tésztát kiemeljük a tálból és oldalát belisztezzük, majd visszatesszük a tésztát és tetejére lisztet szórunk., letakarjuk és langyos helyen kelesztjük egy bő órát, míg háromszorosára nem dagad.
Ezután lisztezett deszkára tesszük a kelt tésztánkat, négybe vágjuk és külön-külön sodorjuk ki, amikor kész megfonjuk és a tetejüket megkenjük tojással, majd még fél óráig kelesztjük langyos helyen.
 Végül 160 fokos sütőben három negyedórán át sütjük, ha a teteje erősen megbarnulna takarjuk le sütőpapírral.

Jó étvágyat!

Tipp: aki barnásan szereti a kalácsot, a tojáshoz porcukrot keverünk és úgy kenjük meg a tetejét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók

Recept kereső