2010. március 22., hétfő

Zöld pesto



Sziasztok!

Ma amikor felkeltem és megfőztem a reggeli kávémat éppen a kis konyhakerti növényeimben gyönyörködtem és rádöbbentem milyen szépek (a konyha ablakban tartom a rozmaringot, bazsalikomot, a koriandert, a petrezselymet) és belém ötlött milyen régen csináltam már pestot! Így hát el is készítettem. 
Imádom tésztával, de újkrumplin is isteni és általában egy kis pirított fenyőmagot, illetve mandulát szoktam még szórni a tésztára, egyszerűen mennyei és annyira egyszerű, hogy bárki bátran neki állhat! Mindig egy kis befőttes üvegnyit készítek és az a hűtőben eláll 2-3 hétig is, bár nem éri meg ezt a kort, mert ilyenkor mindig olyan ételeket eszünk, amibe kell!:-)
Egy pár szó a pestoról: ez nem más, mint egy gyűjtő fogalom és rengeteg fajta mártást ért alatta az olasz, a lényeg, hogy nagyon sok  fűszernövényt tartalmazzon. A pesto Liguria vidékéről származik és pesto alla genovese a neve, mely hét hozzávalóból tevődik össze, nevezetesen: só, bors, bazsalikom, fenyőmag, olívaolaj, fokhagyma és parmezán ez a pesto őse az igazi és a legismertebb, de pikánssá tehetjük egy kis olívabogyóval, rozmaringgal, kapribogyóval vagy bármi más zöld fűszerrel. Valójában létezik piros pesto is, melyben szárított paradicsom van, de lényegében ugyanúgy készül, mint a zöld testvére.Nagyon fontos, hogy a pestot mozsárba készítsük, ami nem fém, mert a fémtől a bazsalikom megbarnul és megváltozik az íze is, éppen ezért a daraboló gép sem megfelelő! Ezenkívül még egy dologra kell nagyon odafigyelni, méghozzá, hogy a hozzávalók frissek és jó minőségűek legyenek, főleg az olívaolaj! Más tanácsom nincs is!
Most pedig nem csigázom tovább a kedélyeket:

Hozzávalók:

50 gramm fenyőmag
1 csokor bazsalikom ( csak a levél)
1 csokor durvára vágott petrezselyem
4-5 gerezd fokhagyma
20 dkg reszelt parmezán
4 dl olívaolaj
bors

Elkészítés:

Vegyük elő a mozsarunkat és törjük össze benne a bazsalikom leveleket, majd hozzáadjuk a petrezselymet is és azt is alaposan összetörjük, majd következik a fokhagyma. Amikor masszává összeállt áttesszük egy tálba és hozzákeverjük az olívaolajat, közben apránként beleszórjuk a parmezánt. A végeredmény pedig egy nagyon illatos és finom mártás, amit ehetünk tésztával, készíthetünk belőle fűszeres szendvicskrémet mascarponéval. 

Jó étvágyat mindenkinek!

Puszi:
Petrezselyem

2 megjegyzés:

  1. Legközelebb megyek, csinálhatnánk ilyet! Nem tűnik macerásnak, de egyedül nem lenne kedvem nekiállni... :)

    VálaszTörlés
  2. Szia!

    Ok, ha jössz, akkor megcsináljuk! Annyira fini és tényleg nem macerás!
    Remélem minél hamarabb kinézel hozzánk!

    VálaszTörlés

Rendszeres olvasók

Recept kereső