2010. március 18., csütörtök

Zellerkrémleves ahogy mi szoktuk

Sziasztok!

Tudom, hogy tavasz van és már jó lenne a friss finom, zöldségekből főzni, de még csak két napja van jó idő így még utoljára írok egy télies ételről! Reméljük utoljára, egy jó pár hónapig!

Sokszor amikor levest készítek hétköznap vacsira, a kis családom rögtön megjegyzi, hogy már megint leves???!!! Igen leves, de ez nem olyan, hanem sokkal jobb! De tényleg, nagyon laktató és bőven elegendő vacsira!
Természetesen ez is egy nagyon egyszerűen elkészíthető krémleves ráadásul, mivel nem zeller gumóból készül, hanem szárból, ezért még gyors is, így nem kell kínlódnunk a gumó pucolásával, amit Én személy szerint kimondottan utálok! Persze most sokan mondjátok, hogy a zeller szárat nyersen szoktuk fogyasztani, de ez nem igaz, hiszen például a caponata-nak (lásd saláta) is az egyik fontos alapanyaga! 
Azért írnék pár fontos dolgot a zeller szárról, mint például azt, hogy magas a C-vitamin tartalma (a gumóban elenyésző), ezenkívül pusztítja a kóros baktériumokat a vesében, fokozza az alhasi vérkeringést, vértisztító hatása van, magas B-vitamin tartalma miatt nagyon jó stressz oldó....stb. Még sorolhatnám a végtelenségig annyira sok mindenre jó. A lényeg, hogy nagyon egészséges és emellett még finom is, és valljuk meg ez a két dolog együtt elég ritka.
Most pedig következzen a lényeg:





Hozzávalók (4 személyre):

2 csomag zeller szár 2 cm-es darabokra vágva
1/2 fej vöröshagyma apróra kockázva
3 gerezd fokhagyma zúzva
3 ek tejföl
3 dl tejszín (20%-os)
8 dl zöldség alaplé
frissen őrölt fehérbors
2 kávéskanál szerecsendió durvára törve mozsárban
20 dkg füstölt sajt
1 csomag levesgyöngy vagy pirított kenyér kockák


Elkészítés:

Lábasban egy evőkanál olívaolajat forrósítunk, majd megdinszteljük rajta a hagymát, míg barna nem lesz, utána hozzáadjuk a fokhagymát és körülbelül 2 percig pirítjuk közepes lángon. Hozzáadjuk a szerecsendiót, a zellert és fedő alatt 5-6 percig pároljuk, majd felöntjük a zöldség alaplével és lefedve főzzük 15-20 percig. Amikor a zeller megpuhult ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és botmixerrel pürésítjük. A tejszínt összekeverjük a tejföllel és behabarjuk vele a levest.
Tálaláskor reszelt füstölt sajttal és levesgyönggyel vagy pirított kenyérkockákkal kínáljuk.

Ugye milyen egyszerű! Ám annál finomabb! Könnyű vacsora hétköznap estére!

Jó étvágyat hozzá!

Puszi mindenkinek:

Petrezselyem

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók

Recept kereső