2010. március 17., szerda

Ajvár avagy szerb paprika-padlizsán krém


Sziasztok!

Tudom, hogy jó sokáig nem hallattam magamról, de jó okom volt rá, hiszen kis családommal a csodálatos Szlovéniába utaztam egy nagyon klassz sítúrára! Mindenkinek csak ajánlani tudom, mivel gyönyörű hely-pontosan Bohinjba voltunk-fantasztikus természeti adottságokkal, jó sípályákkal és ami a legfontosabb isteni ételekkel! 
Elhihetitek, hogy mindennap hódoltam is a gasztronómiai élvezeteknek, rengeteg finom dolgot ettem! 
Ebben a térségben is nagyon népszerű a csevapcsicsa ami mellé a legkitűnőbb az ajvár, tökéletesen passzol ehhez a fűszeres húshoz és egyszerű elkészíteni!
Mielőtt azonban elárulom az elkészítés csínját bínját, írnék pár szót magáról a krémről: paprikából, padlizsánból, fokhagymából készül, és főként a Balkánon nagyon népszerű, ott is leginkább Szerbiában, de szinte mindenhol megtalálható. A paprikától függően lehet édes vagy csípős is! Főként húsok mellé kínálják, de sok pikáns mártásnak is az alapja, illetve hideg mártásokat is készítenek belőle, majonézzel, kefirrel összekeverve! 
Egy szónak is száz a vége: sokféleképpen felhasználható, tehát érdemes elkészíteni, mert akár félévig is eláll, és higgyétek el ha megkóstoljátok, akkor mindenbe fogtok tenni belőle!




Hozzávalók:

2 kg vastag húsú paradicsompaprika
1 kg padlizsán
4 dl olívaolaj
1 fej fokhagyma (összezúzva)
1 kávéskanál cukor
1 ek fehérborecet

Elkészítés:

220 fokra előmelegítjük a sütőt, majd ebbe megsütjük a padlizsánt, míg a héja fekete nem lesz, ekkor kivesszük és várunk, míg egy kicsit kihül. Utána meghámozzuk és a paprikát is megsütjük ugyanígy, majd meghámozzuk, kicsumázzuk.
A meghámozott padlizsánt és paprikát össszetörjük villával vagy krumpli nyomóval, és a 3,5 dl olajjal addig fözzük, amíg teljesen pépessé nem válik, közben ízlés szerint sózzuk, hozzáadjuk a cukrot és az ecetet.
Végül beletesszük a zúzott fokhagymát és mégegyszer felforraljuk.
A kész krémet alaposan kiforrázott és lecsöpögtetett kis üvegekbe tesszük és alaposan lezárjuk, majd dunsztoljuk.(Száraz dunsztolás: az üvegeket lezárjuk, s szorosan egymás mellé állítva körben bebugyoláljuk. A belső rétegekhez kiváló az újságpapír, aztán jöhet még minden, ami van: paplan, pokróc, dunyha... A befőttet addig hagyjuk a dunsztban, amíg magától ki nem hűl, ez - ha jól csomagoltuk - beletelik 2-3 napba is.) 
Majd 2-3 nap múlva amikor kihűlt megkóstolhatjuk és olvadozhatunk, hogy ismét milyen finomat készítettünk.

Jó étvágyat!

Puszi:

Petrezselyem

4 megjegyzés:

  1. Azt hiszem ezt majd úgy fél év múlva lesz érdemes elővenni, amikor lesz hozzávaló is. :-)

    VálaszTörlés
  2. Igen, hiszen akkor lesznek a hozzávalók frissek és ez az étel is csak akkor igazán finom!
    Köszönöm!:-)

    VálaszTörlés
  3. Csak annyit akarok kérdezni, hogy ennyi hozzávalóból kb. mennyi krém lesz?

    VálaszTörlés
  4. Szia!

    Egy kis befőttes üveg tele lesz vele és a jó hír, hogy hűtőben eláll 3-4 hétig is, ha nem használod fel az egészet!

    VálaszTörlés

Rendszeres olvasók

Recept kereső