2010. szeptember 10., péntek

Zöldborsó, menta, joghurt, török, leves á la Casa Moro


Ma egy autentikus török leves elkészítésének a rejtelmeibe vezetlek be benneteket, ami egyszerű és nagyszerű, és pár perc alatt készen van! 
Bizonyára sokan vagytok akik ismerik ezt az étel költeményt, Én is így voltam ezzel, de ezt a receptet nem ismertem, pedig ez tényleg eredeti és tényleg olyan, mintha elutaznánk Törökországba és kérnénk egy tányér isteni, friss, és üde joghurtos zöldborsó levest, amit ráadásul mentával spékeltek meg! nyam-nyam... Mennyei lett és természetesen ezt is nagyszerű szakácskönyvemnek köszönhetem: a Casa Moronak, amit imádok! Annyira jó ételeket találok benne minden alkalommal, amiket nem is annyira nehéz elkészíteni, egyszerűek, háziasak és mindig fürdök a dicséretekbe, mindenki megnyalja mind a tíz ujját, és eddig nem volt olyan, hogy maradt volna akár egy falat is!
Mindenkinek ajánlom, aki szeretne egy egyszerűen elkészíthető, ám annál különlegesebb ételt varázsolni az asztalra, hogy utána bezsebelhesse a sok: isteni, mi van ebben, annyira jó, van még belőle és hasonló kedves szavakat, amikre mindenki vágyik, amikor ételt készít a szeretteinek.
Kínálhatunk mellé fokhagymával bedörzsölt és olívaolajjal permetezett pirítóst, ehetjük melegen, de lehűtve egy forró nyári napon -nem valószínű, hogy idén lesz még ilyen- is nagyon frissítő hatású.

Hozzávalók (4 személyre):

1 tojássárgája
1/2 ek kukorica liszt, de lehet búza is
400 gramm görög joghurt, ami helyettesíthető 3,5 %-os joghurt és 20 %-os tejföl fele-fele arányú keverékével
750 ml csirke alaplé (lásd: befőttek és házi készítmények)
50 gramm vaj 
1 ek olívaolaj
2 gerezd fokhagyma vékonyra szeletelve
3 ek durvára vágott menta levél
750 gramm zöldborsó friss, de lehet fagyasztott is
frissen őrölt fekete bors



Elkészítés:

A tojássárgáját a liszttel összekeverjük egy nagyobb tálban, majd beledolgozzuk a joghurtot is és az alaplé felével hígítjuk tovább. A tojásra azért van szükség, hogy melegítéskor nehogy kicsapódjon a joghurt.

Közepes lángon lábasban felolvasztjuk a vajat és hozzáadjuk az olívaolajat is, amikor gőzölög, akkor beledobjuk a menta levelek felét és a fokhagymát is. Aranybarnára pirítjuk, és hozzáadjuk a zöldborsót, 5 percig kevergetjük, majd felöntjük a maradék alaplével. Óvatosan rotyogtatva 2 percig főzzük, míg a borsó megpuhul és kézi mixer vagy robotgép segítségével összepürésítjük, legvégül pedig hozzákeverjük az előzőleg elkészített joghurtot és felforrósítjuk az egészet, de ne várjuk meg, míg el kezd forrni vegyük le előtte a tűzről. Majd nincsen más hátra, minthogy sózzuk, borsozzuk és belekeverjük a maradék menta levelet.

Tálaláskor a leves tetejére tehetünk egy kanál joghurtot és mellé a már fent említett fokhagymás, olívás pirítóst kínálhatjuk.

Jó étvágyat mindenkinek!

Puszi:

Petrezselyem

2 megjegyzés:

  1. Én is nagyon szeretem, csak annyi gondom van vele, hogy az én török uram nem hiszi el nekem, hogy ez igenis török recept... :S Nem írta véletlenül a könyved, hogy Törökország melyik részéről származik?

    VálaszTörlés
  2. Szia Elif!

    Bocsi a megkésett válaszért! Sajnos a könyv nem írja, hogy Törökország melyik részén készítik hagyományosan, de ezen kívül még másik két joghurtos leves is található benn, ilyen a blogban szereplő joghurtos karfiol leves is! Nézegettem neten is, de nem találtam meg, hogy pontosan merre készítik ezt a levest!
    Megtennéd nekem, hogy megkérdezed a férjed a karfiol levesről is? Hátha azt ismeri! Előre is köszönöm!

    VálaszTörlés

Rendszeres olvasók

Recept kereső