2010. szeptember 29., szerda

Karfiol, kéksajt és nyam-nyam....

Annyira szeretem a karfiolt, mégse készítek túl sokat, ami érthetetlen, viszont, ha meglátom a piacon, rögtön eszembe jut, hogy milyen jó is és, hogy mennyi féle képpen elkészíthető! Sajnos a statisztikák szerint ezzel nem csak Én vagyok így, mivel eléggé alacsony a fogyasztása Magyarországon, pedig nagyon egészséges, teli van C-vitaminnal, magas a B1, B2 vitamin tartalma is és tényleg rengeteg recept ismeretes, vagyis mondhatnám akár azt is, hogy megunhatatlan, például a joghurtos karfiol leves (itt a blogban is megtalálható) mennyei és különleges, de azt hiszem inkább nem kezdek bele a receptek felsorolásába, hiszen, ha valaki szereti ezt a zöldséget, úgyis több ezer elkészítési ötlete tud!
Ebédre köretként csináltam is egy mennyei sajtos karfiolt, ami önmagában is tökéletes étel, hétköznap hús nélkül-vegáknak hétvégén is:)- is teljesen jó! Imádott kék sajtom tette fel a koronát erre a tényleg isteni ételre és ezt most túlzás nélkül állítom, Szofinak is nagyon ízlett, pedig nincsen oda a karfiolért, és ma mégis degeszre ette(ük) magát belőle, még a sült csirke combot se kérte csak a sajtos kafiolt (Ő így hívja)!

Egy szónak is száz a vége, ismét karfiol szezon van, ezért egyétek, vegyétek, mert csak....:-)

Karfiol kék sajttal sütve:



Hozzávalók (4 személyre):

1 kg karfiol rózsáira szedve
250 gramm kéksajt
250 gramm tejföl
1 dl főző tejszín (20 %-os)
1 egész tojás
100 gramm trapista sajt lereszelve
2 tk szerecsendió (őrölt)
2 tk frissen őrölt fekete bors
125 gramm Pannónia sajt lereszelve

Elkészítés:

A karfiol rózsákat enyhén sós vízbe félig megfőzöm (tényleg enyhén sós, hiszen a kék sajt elég sós), se nem puha, se nem kemény legyen.
Egy keverőtálba összetöröm villával a kék sajtot, hozzákeverem a tejfölt, a tejszínt és beleszórom a reszelt trappista sajtot, majd az egészhez hozzáadom a már előzőleg enyhén felvert egész tojást. Legvégül: borsozom és beleszóróm a szerecsendiót is. 
Tűzálló tálba teszem a karfiolt, amit előtte alaposan lecsöpögtetek, majd ráöntöm a tejfölös, sajtos mártást és a tetejére szórom a pannónia sajtot. 180 fokos sütőben készre sütöm, ez körülbelül 15 perc, míg a sajt a tetején szép aranybarna nem lesz!
Önálló fogásként vagy köretként esszük!

Jó étvágyat hozzá!

Puszil mindenkit:

Petrezselyem

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók

Recept kereső