2010. szeptember 1., szerda

Pulyka, paradicsom és rengeteg fűszer

Ma is egy nagyon egyszerűen elkészíthető étel receptjét írom le, amit gyorsan megvan és szinte minimális vesződséggel jár! 
Ezt a finomságot még a szép napos időben ettük kint a teraszon friss saláta társaságában vasárnap, ki gondolta volna, hogy már szinte téli hidegben írok róla!:-(
Én pulykamellel készítettem, de sokkal ízletesebb csirke felső combból, amit kifilézhetünk, de a bőrét mindenképpen hagyjuk rajta! Már most is összefutott a nyál a számba, csak az a baj, hogy nem volt itthon és kénytelen voltam pulykamellet használni, bár így is nagyon finom lett, csak a felső combbal szaftosabb, bár így fogyókúrás, szóval mindegy melyiket használjuk, mindkettő tökéletes választás!
Nagyon lényeges még, hogy a paradicsomot meghámozzuk, mert együtt sütjük majd a hússal és hámozva sokkal zamatosabb az íze, mint ha rajta hagynánk a héját.
Fontos még, hogy mindenképpen friss fűszernövényeket használjunk, mert akkor lesz igazán ízletes és ennél az ételnél, a lényeg pont a fűszerezés, persze Én könnyen beszélek, hiszen csak ki kell szaladnom a kertbe letépnem a rozmaringot, az oregánót vagy éppen a kakukkfüvet, de szerencsére azért ma már a legtöbb üzletben megtaláljuk a fűszernövényeket. Most sokan mondhatjátok, hogy hamar tönkremennek, de tippként mondanám, ha nincsen lehetőségünk ki ültetni őket kert híján-bár itt megjegyezném, ha valakinek van erkélye, vagy függő folyosós házban lakik balkon ládába is kiültethetjük őket, úgy sokkal tartósabb és egészen novemberig, ha nincs fagy, nőnek, szaporodnak- ha elég nagy növényt veszünk és nem használjuk el az összeset le is fagyaszthatjuk, úgy, mint a petrezselymet, levágjuk a szárukat levelestül és mégis jobb, mint a szárított, morzsolt. Most pedig következzen a lényeg, hiszen nem kell ragoznom tovább a fenti dolgot, legalábbis szerintem!:-)

Hozzávalók (4személyre):

4 nagy szelet filézett pulykamell vagy filézett csirke felső comb bőrrel
10 szem burgonya cikkekre vágva
10 szem paradicsom hámozva, egészben hagyva
1 csokor friss rozmaring (tényleg sok kell)
1 csokor friss oregánó
7 gerezd fokhagyma
7 ek olívaolaj
fehérbors



Elkészítés:
A megmosott cikkekre vágott burgonyát tűzálló tálba teszem és sózom borsozom, a rozmaring és oregánó felével, amiket előzőleg durvára vágtam megszórom, négy gerezd zúzott fokhagymát  elosztok a tetejükön, közéjük teszem a meghámozott egész paradicsomokat, majd meglocsolom az olívaolaj felével az egészet. A hússzeleteket bedörzsölöm a maradék fokhagymával, amit szintén összezúzok, sózom és borsozom őket és a krumpli tetejére teszem, -ha felső combot használok, akkor a bőrös felével egy kicsit megsütöm serpenyőben, hogy a bőre szép barna legyen- rádobálom a fűszernövények másik felét és ráöntöm a maradék olajat!
Majd az egészet beteszem 180 fokos sütőbe és körülbelül 45 perc alatt készre sütöm!

Jó étvágyat mindenkinek!

Puszi:

Petrezselyem

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók

Recept kereső