2010. szeptember 22., szerda

Madár saláta grillezett padlizsánnal

Ma egy egészen könnyű vacsora receptjét osztom meg veletek, mivel már elég nagy a bébi a hasamba és egyre kevesebbet tudok enni egyszerre, este meg már szinte semmit, de sajnos napközben mindig csak gyümit csipegetek, így estére éhes vagyok, egy szónak is száz a vége arra az elhatározásra jutottam, hogy este könnyű salátákat vacsorázunk és, ha úgy alakul a napom, akkor ebédre készítek valami laktatóbb ételt.
Ebből következik, hogy a zöldség rajongók, illetve a fogyni vágyók most örülhetnek, hiszen sokkal több nekik való recept lesz, legalábbis, ha sikerül betartanom a fogadalmamat, mert mint azt tudjátok: Imádok enni!:-) Na, de persze a saláta is étel és ráadásul rengeteg finom fajtája létezik, sőt, például a mai is egy isteni, laktató, ámde könnyű változata, aminek még az öntete is egyszerű és nagyszerű, na és a belevalók: balzsamecet, méz, fenyőmag, bazsalikom, petrezselyem, lila hagyma..... nyam-nyam.....
Csupa fini hozzávaló:

Hozzávalók (4 személyre):

1 nagyobb padlizsán vékony karikákra vágva
200 gramm madársaláta
1 fej lila hagyma finomra vágva
1 kisebb szál póréhagyma felkarikázva
3 db friss paradicsom felkockázva
3 ek fenyőmag pirítva
1 doboz retek csíra
100 gramm mozzarella kis darabokra vágva
1 csokor friss petrezselyem durvára vágva
1ek bazsalikom levél finomra vágva
3 ek balzsamecet
1 ek méz
kevés olívaolaj
fehérbors

Elkészítés:

Egy salátás tálba tesszük az összes zöldséget- a padlizsán kivételével-, és a sajtot, majd alaposan elkeverjük, megszórjuk a pirított fenyőmaggal és elkészítjük a dresszinget. Egy kis tálba a balzsamecetet elkeverjük a mézzel, kevés olívaolajat is tehetünk hozzá, majd sóval és fehér borssal ízesítjük és ráöntjük a salátára. Ahhoz, hogy az ízek összeérjenek, mindenképpen tegyük hűtőbe egy jó fél órára, és addig készítsük el a padlizsánt: 
Grill serpenyőben olívaolajat hevítünk, de csak keveset. A padlizsán karikákat, minkét oldalán sózzuk, borsozzuk és bekenjük olívaolajjal alaposan, mivel a padlizsán hajlamos beinni azt, majd a forró grill serpenyőben szép barnára sütjük. 
A salátát tányérra tesszük és a tetejére helyezzük a forró friss padlizsánt, kevés balzsamecettel még megöntözhetjük, illetve ki mennyire sósan szereti, akár sózhatja is, illetve reszelt parmezánnal lehet még megbolondítani!



Mellé fokhagymával bedörzsölt és olívaolajjal megkent pirítóst kínálhatunk és egy könnyű, száraz fehérbort!

Jó étvágyat!

Borajánló: emellé a fűszeres és savanykás, ám de a padlizsán miatt enyhén kesernyés étel mellé egy fűszeres, száraz fehérbor illik a leginkább: a badacsonyi Laposa pincészet Rizlingje 2008-ból! Kóstoljátok meg, isteni!

Puszil mindenkit:

Petrezselyem

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók

Recept kereső