2010. szeptember 9., csütörtök

Steak, polenta, gomba


Ma az egyik kedvenc köretemen lesz a hangsúly, annak ellenére, hogy a húsok királya mellé készítettem! A polentában azt szeretem, hogy nagyon egyszerű elkészíteni és számtalan változata létezik, én magában is imádom egy kis márványsajttal megspékelve, vagy bacon szalonnával és parmezánnal sütve, de önmagában is tökéletes kísérője húsoknak, pörkölteknek, illetve lehet kemény, lágy, lehet sütni, grillezni, vagyis végtelen a lehetőségek száma!
Persze a fellengzős polenta nevet, akár puliszkára is változtathatjuk és akkor már nagymamáink is tudni fogják, hogy mit is készítünk! Rengeteg régi magyar recept is található, amik laktatóak, gyorsan elkészíthetőek és nem igényelnek sok pénzt se, de mégis fenségesek!
Na jó most már eleget ömlengtem, a köretről, amit egyébként bélszín steak-hez készítettem, amit erdei gombás barna mártással spékeltem meg, ilyet már készítettem (lásd: Főételek, Steak csiperkegombás barna mártással), csak akkor erdei gomba keverék helyett csiperke gombát használtam, úgyhogy most csak a polenta receptjét fogom elétek tárni, ami persze iszonyatosan egyszerű és nem igényel sem idő, sem energia befektetést, mármint nagyot!:-)

Polenta grillezve:



Hozzávalók (4 személyre):

250 gramm kukoricadara vagy kukoricagríz
150 gramm nagyon jó minőségű vaj
2 dl tejszín (20%-os)
bors

Elkészítés:

Fél liter vizet felforralok és amikor már bugyog beleöntöm a kukoricadarát és közepes lángon folyamatosan kevergetem.
Amikor kezd megdagadni a dara, akkor öntöm hozzá a tejszínt, amitől még krémesebb lesz és tovább kevergetem, míg meg nem puhul a gríz és jól be nem sűrűsödik. A legvégén hozzáadom a vajat, a sót és a borsot, majd a tűzről levéve fedő alatt hagyom állni még öt percet.
Kis tálkákba kanalazom és hagyom kihűlni, amikor ez is meg van kifordítom a formából a kis polentákat egy tepsire, majd grill fokozaton, 200 fokon megsütöm a sütőben 10 perc alatt és kész is vagyok!
Nyami-nyami.....

Jó étvágyat hozzá!

Puszi:

Petrezselyem

2 megjegyzés:

Rendszeres olvasók

Recept kereső