2012. május 28., hétfő

Itt a bodza szezon, jöjjön a szörp, tartósítva és anélkül


Tudom, hogy mindenki most készíti, van tuti receptje, de Én most kikísérleteztem az enyémet, mondhatnám tökéletes és ezt meg kell osztanom, mindenkivel!
5-6 kipróbált recept, nagyi tanácsai és összeállt a kép, az aranyközépút.
Ti mit gondoltok a tartósítószerekről? Én csináltam 3 litert anélkül, de a ma készülőt kipróbáltam nátrium benzoáttal, állítólag az nem olyan gáz, mint a szalicil, bár nagy-, sőt dédanyáink is azt használtak, ettük a lekvárt, savanyút, befőttet és élünk, nem tudom mennyire káros valójában, vagy inkább valakinek érdekében állt, betiltani, persze csak a nagyüzemi gyártásban, hisz az egyszerű háziasszony, mérgezheti magát és a családját, mondván saját felelősségére veszi, illetve használja!:-) Ebből kifolyólag gondolom, hogy azért akkora életveszélyt nem jelenthet a társadalomra, vagy talán ezért fogy a magyar?!
Tipp a bodza szedéshez: vigyetek kosarat, óvatosan vágjátok le, hogy minél kevesebb virágpor hulljon ki! 



Hozzávalók ( 3,5 liter szörpihez):

2 liter víz
2 kg cukor
50-60 fej bodza virág
1 kg citrom (leve és héja)
1 kk nátrium benzoát(elhagyható, hűtőben 2 hétig is eláll)

Elkészítés:

A cukorból és a vízből cukorszirupot főzök, alacsony hőfokon, majd amikor elkezd forrni, takarékon tovább főzöm, ez körülbelül 50 perc, majd a tűzről levéve hagyom hűlni, 10-15 percet, végül beleöntöm a citrom levet, a tartósítót, a citromok héját, majd a bodza fejeket, jól összenyomkodom és így hagyom érni, 1,5 napig.



Amikor kész, leszűröm, üvegekbe töltöm és hűtve, citrom karikával fogyasztjuk! Kitűnő koktél alap!:-)

Jó szörpözést!

Puszi:

Petrezselyem

1 megjegyzés:

  1. Szerintem nagyon jó a recepted, érdemes kipróbálni.
    A tartósítószerekről a véleményem: amennyire lehet, tartózkodom tőlük.
    Valóban ettük és esszük most is sokmindenben és még élünk, de! Nem mindegy, milyen egészségi és lelki állapotban, és mennyi ideig?
    Nagyanyáink még nem tetézték a befőtt tartósítót annyi más színező,ízfokozó,térfogatnövelő,stb.egyéb adalékanyaggal, amennyi a mai emberek szervezetébe bekerül, és mivel ezek összeadódnak, a valódi hatásukat biztosan még senki sem tudja, de látjuk az emberek általános egészségi állapotát.
    Tehát szerintem amikor csak lehet, hagyjuk el. Én bodzavirágot megszárítok és télen is lehet belőle bodzaitalt készíteni, bár én akkor inkább teának csinálom.

    VálaszTörlés

Rendszeres olvasók

Recept kereső