2012. május 17., csütörtök

Burgonyás kenyér


Elérkeztünk az utolsó kenyerünkhöz, ami a top ten! kevés fokhagymával ízesítjük, és csodaszépen sütjük, olyan, hogy bármelyik pék megirigyelné és nem is túl bonyolult!
Mielőtt neki állunk, vegyük elő a kovászunkat, hisz tudjuk, hogy kell neki 12 óra, ha reggelre sütni akarjuk!:-)

Ez is egy levegős, könnyű kenyér, amin melegen megolvad a friss vaj, mellé csak egy kis paradicsom és egy jó sajt kell, isteni reggeli, meleg kávéval, kakaóval, annyira jó és ez adja az otthon melegét! Ha egyedül érzed magad, vagy egy kis melegségre vágysz, főleg ezekben a borongós napokban, akkor süss egy kenyeret, olyan jó érzés, a sajátunkat enni!

És nézzétek milyen gyönyörűségesek!



Hozzávalók:

300 gramm fehér liszt BL80
300 gramm kovász
6 gramm élesztő
7 gramm só
60 gramm főtt burgonya, összetörve
apróra vágott fokhagyma (1-2 gerezd)
kb. 240 gramm víz

Elkészítés:

A sütőt 250 fokra előmelegítjük(tégla, cserép, most is mehet bele)

Az összekészített hozzávalókból lágy tésztát készítünk, majd letakarva fél órát érleljük.
A tésztát óvatosan ismét átgyúrjuk, majd lisztezzük a tetejét és még fél órát érleljük,
Az így beérett tésztát 300 grammos darabokra osztjuk, gömbölyítve formázzuk, körülbelül a háromnegyedétől kinyújtjuk hosszúkásra 2mm vastagra, szélét olívaolajjal bekenjük, mint a boríték szélét és visszahajtjuk. 







Még fél órát kelesztjük.



A megkelt tészta felületét vékonyan lisztezzük és az előmelegített sütőbe tesszük, vizet spriccelünk bele!
10 perc után pedig visszavesszük a hőfokot 235 fokra.




Jó étvágyat!

Puszi:

Petrezselyem



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók

Recept kereső