2012. április 25., szerda

Szamóca lekváros bukta


Teljesen olyanná válok, mint egy jó nagymama, aki süt főz az unokáknak és szép kelt kalácsokat, buktákat nem is akármiket!:-)
Na a szép erős túlzás, de azért buktának tűnik, még a formázást gyakorolnom kell, de a tészta levegős, ízletes és a szamóca lekvár, pedig isteni ötlet volt, főleg, hogy Balatonfenyvesen a helyi manufaktúrában vásároltam, pontosabban a Hubertus Hof vendég házban, ahol rendszeresen megfordulunk, ami egy szuper hely, mennyei konyhával és most már saját készítésű lekvárokat, repce étolajat, tökmagolajat is készítenek a helyi gazdaságok segítségével, Terra Pannonia név alatt, érdemes rájuk keresni, mert tényleg nagyon jó minőségű, amit készítenek, a konyhájukat is azért imádom, mert főként vad ételekre specializálódnak és az is a frissen lőtt saját vadállományukból készül, így mindig, minden friss és nyam-nyam-, imádom, a nagy specialitásukat főként a bereki galuska néven futó, isteni desszertet! Jó hosszú ez a mondat!:-)
Na, de térjünk vissza a címbe szereplő buktákhoz: egy szónak is száz a vége a szamóca lekváros bukta, isteni, friss, tavaszi és enni kell!



Hozzávalók:

0,5 kg világos rozsliszt
5 gramm instant élesztő
2 tojássárgája
3 dl tej
6 dkg vaj, olvasztva
5 dkg porcukor
csipetnyi só
30 dkg szamócalekvár

Elkészítés:



A tojássárgákat a cukorral elkeverem, majd belekeverem a tejbe a sót és a tojásos cukorhoz öntöm. A tojásfehérjét tegyük félre, majd kell a végén!
A lisztet elkeverem az élesztővel, a robotgép táljába, mélyedést készítek és beleöntöm a tojásos, tejes löttyöt, majd fakanállal nagyjából összekeverem és a robotgép dagasztó kanalával, dagasztom 15 percig (ez kézzel is végezhető).
Langyos helyen egy órát kelesztem, majd lisztezett deszkán átgyúrom és 1 cm vastagra nyújtom. 8x10 cm-es kockákat vágok, közepébe teszem a lekvárt és feltekerem, egy tepsibe szorosan egymásmellé teszem őket, a fehérjét összekeverem porcukorral és bekenem a tetejüket, hogy szép barnára süljenek. Fél órát pihentetem, majd előmelegített sütőben 160 fokon 35 perc alatt készre sütöm.
Ha kihűltek csak akkor szedem szét őket! Porcukorral hintve tálalom!
Forró habos kakaóval mennyei reggeli!

Puszi:

Petrezselyem

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók

Recept kereső