2012. április 5., csütörtök

Limoncello házilag, húsvétra


Még egy húsvéti ötlet, bár ez már csak jövőre vethető be, lévén, hogy minimum 2 hét, 10 nap érési idő kell neki, de azért megosztom veletek ezt a fincsi citrom likőr receptet, ami az egyik legegyszerűbb, otthon is elkészíthető olasz likőr!
a limoncello eredetét tekintve elsősorban Dél-Olaszországhoz köthető, de országszerte közkedvelt és házilag is sokak által készített ital. Híres limoncello készítő vidékek a Nápolyi-öböl és környéke, az Amalfi-part, a SzicíliaSzardíniaIschiaCapri szigetek, valamint a Sorrentói-félsziget településeinek likőrkészítő üzemei. Olaszországon kívül is készítenek ízletes limoncellót, ilyenek például a Málta és a Gozo szigetek és a francia Menton városa is.

A legfontosabb amire oda kell figyelnünk, hogy a citrom héját hajszál vékonyan vágjuk le, ne legyen benne a fehér rész, mivel keserű lesz tőle, egyébként nagyon más dolgunk nincs is, citromhéj, vodka vagy sima szesz kell hozzá és cukor szirup, nagyjábbl ennyi és milyen finom!
Az olaszok étkezés után fogyasztják, de aperitifként, étvágygerjesztőként is megállja a helyét! 

Én most húsvétkor vetem be először a nagy közönség előtt, remélem jól sikerül a premier!:-)

Jöjjön a recept:


A végeredmény



Hozzávalók:

2 db (vastaghéjú) citrom
1 l alkohol (96%-os) vagy vodka ez könnyebben beszerezhető és ugyanolyan jó
600 ml víz
300 g kristálycukor
1 citrom leve



Elkészítés:
A citromokat alaposan megmosom és megszárítom. A héját egy zöldséghámozóval lefejtem, úgy, hogy a héján belül ne maradjon fehér rész, mert a likör ettől keserű lesz.
Most egy nagy befőttes üvegbe beleteszem a citromhéjat és ráöntöm az alkoholt. Lefedem, majd beteszem a kamra polcára. 



Érés közben






Néhányszor érdemes átkeverni, majd megnézegetni, de ha "ottfelejtjük", az sem baj. Sőt az sem gond, ha 4 hétre felejtkezünk meg róla.
3 hét múlva a vízből és a cukorból szirupot főzök. Hagyom kihűlni, majd egy szitán átszűröm az alkoholt, a citromokból is kinyomkodom a bennemaradt folyadékot. Hozzáöntöm a kihűlt cukorszirupot. Ezek után hozzá lehet adni - szűrve - egy citrom levét, tapasztalatom szerint ez jót tesz a likőrnek.  
Az üveget lezárom és beteszem a fagyasztóba.

Ebből a mennyiségből úgy 1,6 l, 40% alkoholtartalmú citromlikőrt kapunk.



Jó iszogatást!


Puszi:


Petrezselyem



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók

Recept kereső