2012. április 27., péntek

Butter chiken, vagyis az indiai top ten és pulao rice, ami az egyik legfinomabb rizs


Rizs és csirke, természetesen fűszeresen és indiai módra és csípősen és kenyérrel és fontos az is, ha tehetjük kézzel, hisz az is egy érzékszerv, vallják távol keleti barátaink-ez a távol kelet kifejezés nem annyira pontos, de használatos-és milyen igazuk van, annyira más úgy enni, nem malackodás, egyszerűen jól esik, már értem, hogy Polett a kettes számú, miért szeret annyira kézzel majszolni, ragyog a szeme, amikor megérintheti szétnyomkodhatja az ételt, jó megérinteni! Miért is ne tennénk, hisz, ha valamit a szánkba veszünk, előtte megnézzük, megszagoljuk, akkor miért ne érintenénk meg, főleg, ha egy isteni kenyér is a segítségünkre van és kanál, illetve kés, villa helyettesítő is! Nem?
A lényeg, hogy már van a blogon ez a recept, de a mai valamivel pontosabb, sokkal indiaibb, lévén ez tényleg az és finomabb is lett, mint amit eddig készítettem!
Jöjjön a rizs és a hozzávaló főételünk, a kenyeret mellé a tegnapi postban találjátok és természetesen, ahhoz is ez a rizs köret illik!


Pulao rice


Eredet: Észak-india, Panjabi

Elkészítési idő: 30 perc

Hozzávalók (4 fő részére):
     
 200 g basmati rizs
  ½ liter víz
  garam masala fűszerkeverék lehetőleg egészben
  2 zöld kardamon,
  1 rúd fahéj,
  2-3 babérlevél
  4 szegfűszeg
  1 tkanál római kömény
  1 nagy hagyma 
   kb. 3 ekanál olaj
  





Elkészítés:
A rizst kétszer megmossuk, és meleg vízben állni hagyjuk, amíg előkészülünk a fűszerekkel.
Egy edényben bő olajon megpirítjuk a fűszereket. Először a római köményt, majd mehet hozzá a babérlevél, fahéj, kardamom, szegfűszeg is.
A megtisztított hagymát félre, majd  szeletekre vágjuk, és a lepirított fűszerekhez adjuk. Egészen barnára sütjük, miközben sűrűn kevergetjük.
Felöntjük annyi vízzel, ami majd bővel ellepi a rizst, nagyjából fél liternyivel. Mikor a víz forr, hozzáadjuk a megmosott rizst is az eddigiekhez.
Kb. egy ujjnyival több víz legyen az edényben, mint rizs. Forraljuk fel és hagyjuk erőteljesen forrni a rizst. Mikor már majdnem az összes vizet felszívta a rizs, a lángot nagyon kicsire visszavesszük, akár el is zárjuk , lefedjük és félretesszük a riszt, a gőzben hagyjuk megpuhulni.

Butter Chicken





Eredet: India

Hozzávalók (4 fő részére):

Tandoori marinádhoz:

1 nagy doboz joghurt
1 ek gyömbér,  
1 ek fokhagyma pürésítve, kevés vízzel összekeverve
2 ek tandoori masala
őrölt chili
1 ek szárított görögszéna levél (kashori meti)
2 ek garam masala
1 citrom leve
2 ek olaj
csipet piros ételszínezék
2 pár csirkemell
4 fej hagyma 
 200 g paradicsompüré
olaj
1,5  ek gyömbér+ fokhagyma pürésítve, kevés vízzel összekeverve
1 ek chili
1 ek. kurkuma
1,5 ek. garam masala
 2 dl főzőtejszín
 100 g vaj
  2 ek cukor
  1 csipet szárított görögszéna levél (kashori meti)
  

Elkészítés:

Először is bepácoljuk a csirkét a tandoori marinádban: Keverjük el a joghurtban a fokhagyma/gyömbér pürét, tandoori masala fűszerkeveréket, chilit , kashori metit, garam masalat, 1 citrom levét, sót  és az olajat. Vágjuk fel a csirkemelleket közepes méretű kockákra, és tegyük bele a marinádba, hagyjuk pácolódni. Kb 20-30 percig.
Amíg pácolódik, a 4 hagymát felszeleteljük , és bő olajban aranybarnára sütjük, majd ha kissé kihűlt, rúdmixerrel pépesre zúzzuk. Félretesszük. Nem is kell elöblíteni, hanem ugyanabban az edényben, erősen lepirítjuk  a paradicsompürét, majd adunk hozzá 1,5 dl vizet, vissza a  hagymapépet ,majd a gyömbér-fokhagyma mixet. Fűszerezzük: 1 evőkanál chilit, kurkumát és garam masalát is adunk hozzá. Felforraljuk lefedjük és 10 percig főni hagyjuk.
Hozzáadjuk a csirkét az összes pác-szósszal együtt, és puhára főzzük. Amikor a csirke már puha  hozzáadjuk a tejszínt,a vajat  és 2 evőkanál cukrot, utánaízesítjük sóval és kashori metivel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók

Recept kereső