2012. április 4., szerda

Modern húsvéti menüsor, azoknak akiknek kevés az ideje


Vasárnap részt vettem a Modern Húsvéti Menü főzőkurzuson a Chef Parádénál és mondanom sem kell, hogy egy isteni, gyors, modern étel sort állítottak össze!
Az a jó benne, hogy minimális időráfordítással készíthetünk csodás ételeket húsvétra, így akinek nincsen ideje napokig főzni, sütni az is elkápráztathatja a családot egy igazán különleges húsvéti csodával! Minden fogás gyors, és isteni, tényleg megnyaljuk majd, mind a tíz újjunkat az biztos, garancia ráa a séf, aki levezényelte a vasárnapi főzést Péter András, most voltam a negyedik kurzusán és még sosem okozott csalódást, kreatív és istenien főz!

Ráadásul még egy dekoratőr segítségével csodás asztal díszeket is készítettünk, névtáblát az ültetéshez, és terítési tippeket is kaptunk! Én már el is készítettem a vasárnapi menühöz a névtáblákat, a menükártyát és az asztal díszt is! Nem kellett hozzá más, mint pár ág, babérlevél, egy kis kreativitás!:-)






A kajára visszatérve,, könnyen elkészíthetőek és minden szerepel benne, ami szükséges a húsvéthoz: bárány, tojás, torma, na de nem hétköznapi, wasabi, de azért ez is torma, csoki szufléba rejtve, szóval igazán különleges
Ezenkívül a tojás sem egyszerű, fürj tojás, ami lehet, hogy olcsóbb is, mint a hagyományos pipi, a mai árak mellett!:-) Egyedül a sonka a hiánycikk, de azt is főzhetünk reggelire egy kis kaláccsal, szóval teljes lesz az ünnep!

Ma a főétel és az előétel lesz soron, holnap pedig a különleges desszert következik!

Menüsor sietős háziasszonyoknak, akik igényes ételt szeretnének tálalni:


  • Tavaszi saláta naranccsal és fürj tojással
  • Bárány gerinc, rozmaringos zöldségraguval, tészta takaró alatt
  • Wasabis csokoládé szuflé, szederöntettel
Most pedig jöjjenek az ételek:

Tavaszi saláta naranccsal és fürjtojással





Elkészítés idő: 20 perc + 10 perc
Hozzávalók (4 személyre):

1 ek vörösborecet
1 kiskanál mustár
só, bors
3 ek olívaolaj
1 fej zöldsaláta
2 vérnarancs - ha nincs sima narancs is jó
3 szelet bacon szalonna
2 retek
6 dkg pisztácia
8 db fürjtojás



Elkészítés:
0. Egy kis forralóban vizet forralunk a tojásoknak. Ha a víz felforrt 5-7 perc alatt keményre főzzük a fürjtojásokat.


1.  A borecetet összekeverjük a mustárral, a sóval és a borssal, majd hozzáöntjük az olívaolajat, és alaposan összedolgozzuk. A bacont apró kockákra vágjuk megpirítjuk, majd ezt is belekeverjük a már kész és homogén dresszingbe.

2. A salátaleveleket megmossuk, vékony csíkokra vágjuk, majd összekeverjük a dresszinggel.

3. Hozzáadjuk a meghámozott és gerezdekre bontott narancsot, amit előtte kifiléztünk, a négybe vágott retket, és alaposan összeforgatjuk. Végül megszórjuk a megpirított pisztáciával, majd a tetejét kirakjuk a megpucolt és félbe vagy negyedekre vágott fürjtojásokkal.




Báránygerinc rozmaringos zöldségraguval - tésztatakaró alatt



Elkészítés idő: 25 perc + 20 perc
Hozzávalók (4 személyre):

40 dkg báránygerinc
kevés liszt
1 evőkanál olaj
4 gerezd fokhagyma
2 vöröshagyma
1 evőkanál rozmaring
2 fehérrépa
2 sárgarépa
7 dl száraz vörösbor
5 dl marhahúsalaplé

25 dkg liszt
15 dkg vaj

bors

Elkészítés:

1. A tésztához a lisztet a darabokra vágott vajjal elmorzsoljuk, és annyi hideg vizet adunk hozzá, hogy lágy állagú, gyúrható tésztát kapjunk. Ha kész, cipót formázunk belőle, fóliába csomagoljuk, és fél órára hűtőbe tesszük.

2. A báránygerincet a csontok mentén feldaraboljuk, és enyhén belisztezzük. A húsdarabokat felhevített olajban körbepirítjuk, sózzuk, borsozzuk,  majd a serpenyőből kivéve félretesszük.

3. A serpenyőbe tesszük a félbevágott fokhagymát és az apróra vágott hagymát, 3 percig dinszteljük, majd hozzáadjuk a rozmaringot és az apróra vágott répákat, végül hozzáöntjük a bort és az alaplét. 
A zöldségeket fedő alatt főzzük, majd amikor már majdnem puhák, a húst visszatesszük a serpenyőbe, és további 10-15 percig a raguval együtt főzzük. 




4. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A főtt zöldségeket és a húsdarabokat kisebb formákba tesszük úgy, hogy a hús csontos része felfelé álljon, a ragu pedig megakadályozza, hogy a hússzelet eldőljön. 

5. A tésztát 3mm-esre nyújtjuk, majd akkora korongokat vágunk belőle, hogy a formákat lefedje. Közepükbe lyukat vágunk, keresztülhúzzuk a csonton, és lezárjuk vele a format. Sütőben 20 perc alatt aranybarnára sütjük.


Jó étvágyat!

Jó készülődést!

Puszi:

Petrezselyem



1 megjegyzés:

Rendszeres olvasók

Recept kereső