2012. április 5., csütörtök

Modern húsvéti desszert, avagy wasabis csokoládé szuflé szederöntettel


Nincs húsvét torma nélkül, így mostani menünkből sem hiányozhat, de ez esetben nem a hagyományos torma következik, hanem a wasabi vagy más néven japán torma, rendkívül csípős, de ebben a formában nem!:-)
Tudom, hogy most sokan hidegrázást kaptok, de higgyétek el remekül passzol a csoki és a wasabi, mennyei párosítás, ráadásul alig érezhető, pikáns ízt ad a szuflénknak, hisz csak egy csipet van benne, az is ganache vagyis kis golyó formájában!
Ínyenc kis desszert az biztos, és ez sem túl bonyolult, minden hozzávaló könnyen beszerezhető, még van két napotok és biztos, hogy hanyatt esnek a vendégek vagy a család ettől a húsvéti finomságtól, könnyű, nem telít el és varázslatos íz kombo!
Tényleg készítsétek el, amikor a főző suliból haza hoztam a család teljesen oda meg vissza volt, így húsvét hétfőn vissza tapsolták! Vasárnap 15 leszünk, és nincs ennyi szuflé formám, így ezt a nagy család csak virtuálisan kóstolhatja meg, persze csak, ha elolvassák a blogom, így legalább kiderül!:-)

Jöjjön a desszert, és ne feledjétek még két napotok van a húsvéti banzájig, addig szerezzetek be mindent a húsvéti menüsorhoz, jaj majd el felejtettem, hogy a főétel esetében a bárány gerinc tökéletesen helyettesíthető oldalassal, ha szépen bevagdaljuk és feldaraboljuk, na, de szót se többet, következzen a dolce:




Wasabis csokoládé szuflé, szederöntettel




Elkészítés idő: 20 perc + 10 perc
Hozzávalók  (4 személyre):

2 egész tojás
50 gr cukor
40 gr liszt
100 gr vaj
160 gr étcsokoládé (min. 60 %-os)

Wasabis ganache:
220 gr tejszín (30%-os)
60 gr méz
10 gr wasabi
200 gr tejcsokoládé
250gr fehér csokoládé

Szederöntet:
500 gr fagyasztott szeder
1 tasak vaniliás cukor
1 vanília rúd kikapart belseje
2 evőkanál cukor
½ citrom leve
1 faéj rúd


Elkészítés:

Wasabi ganache:
A tejszínt a mézzel és a wasabival összemelegítjük, (de nem forraljuk) majd a két féle csokoládéra öntjük és homogénre keverjük. Hűtőbe téve lehűtjük, majd kiskanál segítségével kis ganache-golyókat formázunk belőle.

Szeder öntet:
A szedret egy tálban a cukorral és a vaniliás cukorral összefőzzük, beledobjuk a faahéjat, a vaníliát és a vaníliás cukrot. Ha igényel egy kis vizet is önthetünk alá. A végén a citrom levével ízesístjük és langyosra hűtjük.

Szuflé:
Habverővel alaposan felverjük a tojást a cukorral, majd apránként hozzáadjuk a lisztet.
A csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a vajat.
A kissé meghűlt vajascsokoládé keveréket összekeverjük a tojásos keverékkel.

A szuflé formákat kivajazzuk, porcukrozzuk és ¾-ig töltjük a krémmel és a közepére nyomunk egy ganache golyót.
Az előmelegített sütőben 200 fokon 10 perc alatt készre sütjük, ügyelve arra, hogy a tetején már kéreg képződjön, de a közepe még félig nyers maradjon.

Forrón, az öntetet ráhalmozva és porcukorral meghintve tálaljuk.

Jó étvágyat és szép húsvétot!

Puszi:

Petrezselyem

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók

Recept kereső