2012. augusztus 31., péntek

Belefulladunk a szilvába


Nem tűntem el végleg, de rengeteg volt a dolgom!

Apósoméktól kaptam némi szilvát (kb. 30 kg)- vegán olvasómnak üzenem, hogy nem mindegyik pottyant le a fáról, valamelyiket, hangos sikolyok között kellett leszakajtani- és kénytelen kelletlen fel kellett dolgoznom, készült lekvár, dzsem, chutney és a vége felé értettem gyerekkorom nagy talányát, hogy miért nincs kimagozva az a fránya szilva befőtt!:-9 A kezem fekete, a derekam leszakad, melegem van folyamatosan, de végre vége, és az eredmény csodás, a kamra polca tele csupa finomsággal, szóval minden családtagom készülhet karácsonykor lekvár, chutney lesz az ajándék!:-) Ja és még a bodza bogyóval is roskadásig a bokrok, így elkészült a szörp is!

Ma a szilva chutney lesz terítéken, két változata készült egy sima, borecetes és egy mango, gránátalma kombináció, alkohol nélkül, mindkettő kitűnő kísérője lesz a téli hónapokban a kacsa sülteknek!:-) Isteni, pikáns, kicsit csípős, de nem túlságosan, kicsit indiai, kicsit magyar, a mienk!

A recepteket leredukáltam 1 kg szilva mennyiségének megfelelően, de Én 6 kg-ból készítettem, szóval elég nagy mennyiség lett, ezt már értékesíteni kellene!:-)

Szilva chutney:





Hozzávalók:

1 kg szilva, kimagozva, negyedelve
10 dkg vaj
1 db citrom reszelt héja
60 dkg lilahagyma
6 szem kardamom, mozsárban megtörve
3 ek barna nádcukor
3 rúd fahéj
1 piros chili, kimagozva és apróra vágva
1 ek frissen reszelt gyömbér
2 gerezd fokhagyma finomra vágva
1 dl vörösbor
2 ek borecet

Egy méretes edényben karamellt készítek a barna nádcukorból (beleteszem a cukrot az edénybe, alágyújtok és békén hagyom, nem keverem, míg a cukor el nem olvad és karamell lesz belőle, belekerül a kardamom, majd beleolvasztom a vajat.  A lilahagymát negyedelem, vékony szeletekre vágom, majd belekeverem és lassú tűzön, 20-25 perc alatt hagyom, hogy jól megpuhuljon, karamellizálódjon, pont úgy, mint a hagyma lekvár esetében. Beleteszem a fűszereket (fahéj, gyömbér), a finomra vágott fokhagymát, beleaprítom a kimagozott chilit, öntök rá vörösbort, kevés borecetet és végül hozzáadom a kimagozott, negyedelt szilvát. Jól összekeverem és a szilva nedvesség tartalmától függően 30-60 percig főzöm, ne legyen túl sűrű, de túl híg sem! Tiszta és száraz befőttes üvegekbe töltöm, majd száraz dunsztba téve, hagyom kihűlni pár nap alatt! Pár hónapot hagyjuk állni, hogy az ízek összeérjenek kellően.

Szilva, mango, gránátalma chutney:





Hozzávalók:
1 kg szilva
2db gránátalma belseje
1 db mango hámozva felaprítva (minél érettebb annál jobb)
40-50 dkg barnacukor (gyümölcsök érettségétől, egyéni ízléstől függően)
3-4 fej lilahagyma
2 gerezd fokhagyma
12 dkg friss gyömbér (tisztítva, reszelve)
2 ½-3 dl almaecet (ízlés szerint)
1 csillagánizs
1 rúd fahéj
2-3 szegfűszeg
1 ek mustármag mozsárban összetörve
2-3 chilipaprika kimagozva, felaprítva

Elkészítés:


A cukor és a fűszerek kivételével, az összes hozzávalót egy nagyobb lábasba teszem, aláöntök egy deci vizet, és közepes tűzön felforralom. Tíz percig főzöm, míg a gyümölcsök puhulni kezdenek, ekkor adom hozzá a cukrot és a fűszereket. Lassú tűzön, egy-másfél órát főzöm, ez is a szilva nedvesség tartalmától függ.
Mielőtt dunsztosüvegekbe töltöm, feljebb kapcsolom a tűzhelyet, hogy forróbb legyen a chutney, úgy töltöm az üvegekbe, és a befejezés ugyanaz, mint az előző esetében!

Jó befőzést és étvágyat!

Puszi:

Petrezselyem




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók

Recept kereső