Ha igazán jó indiai kaját akarsz enni, akkor menj el Londonba, vallják a nagyok és állítólag igazuk is van, hiszen a nagy szegénység közepette az átlag indiai nem eszik olyan finomságokat, amik az elkövetkező két napban itt napvilágot látnak!
Ismét volt szerencsém a Chefparadé egyik kurzusán részt venni, ahol India fűszeres világába nyertünk bepillantást öt fogás erejéig, nevezetesen a Royal Maharaja kurzus volt. Meglepő módon ez esetben a húsosabb ételeket próbáltuk ki, ami azért furcsa, mert India bizonyos régióiban teljesen tiltják eme fontos hozzávaló evését, de a magyar gyomor, azért mégiscsak a husis kajákat szereti, így megpróbálták a mi ízvilágunkhoz igazítani a recepteket, de jelzem mindegyik eredeti indiai szakács által összeállított, autentikus hozzávalókból készül!
Ma az egyik csirkés csodát fogom közölni, ami nagy kedvencem lett, hozzá isteni rizs és az elmaradhatatlan tawa paratha, ami az egyik jellegzetes és a naan után az egyik legnépszerűbb indiai kenyér, amihez nem szükségeltetik kemence. A rizs köret holnap érkezik!
Jöjjenek a fogások:
Chicken Jalfrezi
Így néz ki a serpenyőben |
Eredet: India
Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók (4 fő részére):
-
500 g csirkemellfilé
-
2 fej hagyma
-
1 evőkanál őrölt római kömény
-
3 paradicsom (vagy 1 púpos
teáskanál paradicsompüré)
-
1 nagy zöld/sárga/piros kaliforniai
paprika
-
1 friss chili kimagozva, apróra
szelve
-
2 teáskanál garam masala
-
2 teáskanál kurkuma
-
olaj / 2 ekanál vaj
-
1-1 ekanál gyömbér és fokhagyma
paszta
-
friss koriander
-
só
Elkészítés:
Kockázzuk fel a húst kisujjnyi
csíkokra, a hagymát, paradicsomot apró darabokra, majd csíkokra vágjuk a
kaliforniai paprikát.
A chilit vágjuk letté hosszában, és
magozzuk ki, majd aprítsuk fel.
Hevítsünk olajat (ne legyen forró),
majd dinszteljük meg a hagymát.
Ehhez adjuk a fokhagymát, chilit,
római köményt, és az őrölt fűszereket. Ezek: 2 teáskanál kurkuma, 2-3 teáskanál
garam masala.
Pirítsuk meg egy kicsit a fűszereket,
majd ehhez adjuk a paradicsompürét/paradicsomkockákat, a gyömbért, és sózzuk.
Ebbe a mixbe forgassuk bele a húst,
hogy a fűszerek mindenhol átjárják. Hagyjuk párolódni, puhulni, közben
folyamatosan adjunk hozzá vizet, hogy szaftos maradjon. Amikor már majdnem puha
a hús, majd adjuk hozzá a zöldséget. A csíkokra vágott kaliforniai paprikát (ha
vega változatot készítünk, tehetünk bele hús helyett tofut és egyéb zöldségeket
is, pl.: cukkíni, padlizsán, gomba,
ceruzabab….)
Főzzük amíg a hús és a zöldségek meg
nem puhultak.
Tálaláskor aprított korianderlevéllel
szórjuk meg.
Chicken jalfrezi, butter chicen tawa paratha tálalva |
Tawa Paratha
Jelzem, hogy a kis formás kerek az enyém, nem a másik brutál nagy!:-) |
Eredet: indiai
Elkészítési idő: 10 perc
Hozzávalók (4 fő részére):
-
200g fehérliszt
-
csipet sütőpor
-
2 ekanál olaj
-
víz
-
só
Elkészítés:
A lisztet megsózzuk, adunk hozzá
sütőport és annyi vizet, hogy puha tésztát kapjunk.
Ekkor hozzáöntünk egy kanál olajat is.
Ha van rá mód, lefedve félretesszük pihenni.
Kisebb labdácskákat formázunk a nagy
tésztából.( mint egy teniszlabda)
Kinyújtjuk ki őket (~palacsinta
alakúra)
Összeráncoljuk a tésztát
legyezőszerűen összeszedve, hogy egy hosszú hengeres formát kapjunk. Az egészet
csiga alakban feltekerjük, majd újra kinyújtjuk vékonyra.
Forró serpenyőben mindkét felét
kisütjük.
Megkenjük pici olajjal, és forrón
tálaljuk!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése