2012. április 26., csütörtök

India ízei


Ha igazán jó indiai kaját akarsz enni, akkor menj el Londonba, vallják a nagyok és állítólag igazuk is van, hiszen a nagy szegénység közepette az átlag indiai nem eszik olyan finomságokat, amik az elkövetkező két napban itt napvilágot látnak!
Ismét volt szerencsém a Chefparadé egyik kurzusán részt venni, ahol India fűszeres világába nyertünk bepillantást öt fogás erejéig, nevezetesen a Royal Maharaja kurzus volt. Meglepő módon ez esetben a húsosabb ételeket próbáltuk ki, ami azért furcsa, mert India bizonyos régióiban teljesen tiltják  eme fontos hozzávaló evését, de a magyar gyomor, azért mégiscsak a husis kajákat szereti, így megpróbálták a mi ízvilágunkhoz igazítani a recepteket, de jelzem mindegyik eredeti indiai szakács által összeállított, autentikus hozzávalókból készül!
Ma az egyik csirkés csodát fogom közölni, ami nagy kedvencem lett, hozzá isteni rizs és az elmaradhatatlan tawa paratha, ami az egyik jellegzetes és a naan után az egyik legnépszerűbb indiai kenyér, amihez nem szükségeltetik kemence. A rizs köret holnap érkezik!
Jöjjenek a fogások:

Chicken Jalfrezi


Így néz ki a serpenyőben


Eredet: India

Elkészítési idő: 30 perc

Hozzávalók (4 fő részére):
-     500 g csirkemellfilé
-     2 fej hagyma
-     1 evőkanál őrölt római kömény
-     3 paradicsom (vagy 1 púpos teáskanál paradicsompüré)
-     1 nagy zöld/sárga/piros kaliforniai paprika
-     1 friss chili kimagozva, apróra szelve
-     2 teáskanál garam masala
-     2 teáskanál kurkuma
-     olaj / 2 ekanál vaj
-     1-1 ekanál gyömbér és fokhagyma paszta
-     friss koriander
-    

Elkészítés:

Kockázzuk fel a húst kisujjnyi csíkokra, a hagymát, paradicsomot apró darabokra, majd csíkokra vágjuk a kaliforniai paprikát.
A chilit vágjuk letté hosszában, és magozzuk ki, majd aprítsuk fel.
Hevítsünk olajat (ne legyen forró), majd dinszteljük meg a hagymát.
Ehhez adjuk a fokhagymát, chilit, római köményt, és az őrölt fűszereket. Ezek: 2 teáskanál kurkuma, 2-3 teáskanál garam masala.
Pirítsuk meg egy kicsit a fűszereket, majd ehhez adjuk a paradicsompürét/paradicsomkockákat, a gyömbért, és sózzuk.
Ebbe a mixbe forgassuk bele a húst, hogy a fűszerek mindenhol átjárják. Hagyjuk párolódni, puhulni, közben folyamatosan adjunk hozzá vizet, hogy szaftos maradjon. Amikor már majdnem puha a hús, majd adjuk hozzá a zöldséget. A csíkokra vágott kaliforniai paprikát (ha vega változatot készítünk, tehetünk bele hús helyett tofut és egyéb zöldségeket is, pl.:  cukkíni, padlizsán, gomba, ceruzabab….)
Főzzük amíg a hús és a zöldségek meg nem puhultak.
Tálaláskor aprított korianderlevéllel szórjuk meg.


Chicken jalfrezi, butter chicen tawa paratha
tálalva

Tawa Paratha

Jelzem, hogy a kis formás kerek az enyém, nem a másik brutál nagy!:-)


Eredet: indiai
                  
Elkészítési idő: 10 perc

Hozzávalók (4 fő részére):
-     200g fehérliszt
-     csipet sütőpor
-     2 ekanál olaj
-     víz
-     só          

Elkészítés:

A lisztet megsózzuk, adunk hozzá sütőport és annyi vizet, hogy puha tésztát kapjunk.
Ekkor hozzáöntünk egy kanál olajat is. Ha van rá mód, lefedve félretesszük pihenni.
Kisebb labdácskákat formázunk a nagy tésztából.( mint egy teniszlabda)
Kinyújtjuk ki őket (~palacsinta alakúra)
Összeráncoljuk a tésztát legyezőszerűen összeszedve, hogy egy hosszú hengeres formát kapjunk. Az egészet csiga alakban feltekerjük, majd újra kinyújtjuk vékonyra.
Forró serpenyőben mindkét felét kisütjük.
Megkenjük pici olajjal, és forrón tálaljuk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése