2012. február 28., kedd

Rizottó, rizottó, na és hal




Hogy jön össze ez a kettő, hát úgy hogy a fogas filét megspékeljük egy vargányás rizottóval, ami együtt íz orgia a felső fokon, főleg, ha a parmezán és a tejszín is szerepel a receptünkben! Most már biztos mindannyian kíváncsiak vagytok miről is zagyválok!
Az alább olvasható alkotás, szerintem a legjobb, mind közül, amit a héten olvashattok, bár a desszert se lesz kutya, de ez olyan izgalmas, mint egy jó krimi, aminek még a vége előtt öt perccel sem esett le, hogy a főhős a skizofrén gyilkos!:-) Lehet, hogy ez költői túlzás, de főzzétek meg, etessétek meg egy gourmet ismerősötökkel és meglátjátok a végeredményt, lehet, hogy nem is túloztam.... 








Risotto al porcini con pesce alla griglia /Risotto gombával és grillezett fogas szelettel

Hozzávalók / 4 fő:
-        
          250 g rizottó rizs
-        1 db vöröshagyma
-        2 ek olíva olaj
-        1 ek vaj
-        400 ml alaplé
-        1dl fehérbor
-        150 g vargánya gomba
-        200 g bőrös fogasfilé
-         reszelt parmezán
-         főzőtejszín
-         friss petrezselyem
-         só, fehérbors, citromlé

Elkészítés:

A vöröshagymát apró kockákra vágjuk és előmelegített serpenyőben, olívaolajon rövid ideig pirítjuk. Hozzáadjuk a risotto rizst, sót, fehérborsot és folyamatos kevergetés mellett először fehérbort, majd alaplét adagolunk hozzá. Közepes lángon főzzük, ügyelve arra, hogy mindig legyen rajta elegendő alaplé, egészen addig, míg puhulni nem kezd (15 perc). Amikor eléri a megfelelő puhaságot, a külön olíván megpirított vargányát hozzáadjuk és folyamatosan krémesítjük kevés vajjal, főzőtejszínnel és parmezán sajttal. Ha túl száraznak látszik a risotto, kevésnek tűnik rajta az alaplé, pótolhatjuk kevés fehérborral, alaplével. A tökéletes krémes állagot az edény mozgatásával lehet elérni, ügyeljünk arra, hogy lehetőleg ne kanállal kevergessük az utolsó fázisban, hisz úgy csak összetörjük a rizs szemeket.
 A fogasfilé bőrös oldalát kicsit beirdaljuk, majd bedörzsöljük sóval, borssal, kis fehérborral és citromlével, előmelegített serpenyőben kevés olívaolajon pár perc alatt készre sütjük. A rizottót friss petrezselyemmel és a grillezett fogasfilével tálaljuk.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók

Recept kereső