2010. december 25., szombat

Karácsonyi üdvözlet!

Sziasztok!

Mindenkinek nagyon sok boldog karácsonyt kívánok!


Felkerültek a karácsonyi receptekhez a képek, gyönyörködjön benne mindenki!
További jó pihenést, evést, főzést, családozást minden kedves olvasómnak!

Puszi:

Petrezselyem

2010. december 23., csütörtök

Ha karácsony, akkor bejgli

Elérkeztünk az utolsó karácsonyi étel receptjéhez a bejglihez, ami a karácsony elengedhetetlen kelléke, mint a szaloncukor, vagy a fa, ezek nélkül nincs is ünnep, a halászlevet, rác pontyot el lehet hagyni, de a mákos, diós csodát nem!
Én a hagyományos, régi, jól bevált Horváth Ilona féle márványos bejglit készítem mindig, és évről- évre jobban sikerül, először túl kelesztettem és hatalmas lett, másodszor kevés volt a töltelék, harmadszor kevés és sok a tészta, de idén eltaláltam mindent, és isteni lett, már ma megkóstoltuk:-) és alig maradt!:-)!
A bejgli mellé fonott kalácsot is készítettem (lásd. Desszert, Húsvéti finomságok II.), mert otthon hagyomány volt, hogy reggelire 24én habos kakaót ittunk, vajas fonott kaláccsal!


Olyan jó lesz, már alig várom, hogy hajnalban megterítsem szépen az asztalt és ébresszem a kis családot, ráadásul a fát is feldíszítettük, hogy holnap reggel Szofi lássa, a Jézuska elugrott éjjel és feldíszítette a fáját!:-) Jobban izgulok, mint Ő!


Na, de jöjjön a bejgli, ami hagyományos, egy dolgot kivéve, a lisztet, mert tönköly búzából készítettem és így lett a legfinomabb, mint azt fent már említettem! Olyan jó, hogy túl vagyok rajta, ez számomra mindig a legfárasztóbb része a menü sornak!:-)

Diós, mákos bejgli:



Hozzávalók:

1/2 kg liszt (teljes kiőrlésű)
25 dkg vaj
2 egész tojás
5 dkg cukor
2 dkg élesztő
2 dl tej
csipetnyi só

A dió töltelékhez:

30 dkg darált dió
20 dkg porcukor
reszelt citroméj
10 dkg mazsola
2 dl tej
1 dl tejszín

A mák töltelékhez:

30 dkg darált mák
20 dkg porcukor
10 dkg mazsola
2 dl tej
1 dl tejszín
1 rúd vanília belseje
reszelt citromhéj

Elkészítés:

A töltelékek egyszerűen elkészíthetők: a darált diót elkeverem a tejjel, tejszínnel és közepes lángon melegítem, hozzáadom a cukrot, citromhéjat, mazsolát és várok, míg nem rotyog, majd félre teszem.
A mákos hasonlóan egyszerű, közepes lángon melegítem, majd amikor érzem az illatát felöntöm a tejjel, tejszínnel, cukrot adok hozzá, vaníliát, citromhéjat, mazsolát és szintén megforralom. 
A mazsola helyettesíthető birsalma sajttal vagy el is hagyható, mert tapasztalatom szerint sokkal több ember utálja, mint ahányan szeretik!:-) Természetesen a felmérés nem reprezentatív, nyugodtan cáfoljátok, ha nem így gondoljátok!

Ha ezzel meg vagyok, akkor jöhet a munka! Az élesztőt langyos tejjel és cukorral felfuttatom, majd a lisztet a vajjal elmorzsolom, hozzáadom a jól felvert tojásokat, tejet, az élesztőt, a cukrot, csipetnyi sót és gyorsan eldolgozom, majd 2 órán át letakarva kelesztem langyos helyen.
Utána 3 nagyobb cipót formázok belőle és téglalap alakúra nyújtom, körülbelül fél centiméter vastagságúra.
Rákenem a tölteléket és a széleket 2 cm szélességben üresen hagyom és feltekerem, fontos, hogy a csavarás vége alul legyen. Oldalait megszurkálom egy villával.
A tetejét egész tojással megkenem, tepsire teszem és langyos helyen hagyom állni 1 órát, majd tojás fehérjével megkenem a tetejét és hideg helyen áltatom még fél órát. Ettől a hűtési módszertől lesz szép márványos majd a teteje.
Végül 160 fokos, előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütöm.

Jó étvágyat és Boldog Karácsonyt!

Ui: Holnap este újra jelentkezem az elmaradt képekkel!

Puszil mindenkit:

Petrezselyem

2010. december 22., szerda

Ratatouille a la nizza


A karácsonyi finomságok közé becsempészek egy gyors, laktató francia lecsó receptet, ami a nagy karácsonyi hús evés előtt kitűnő gyomor kímélő!
Szofi egyik nagy kedvence a Lecsó című mese és mindig megállapítottam magamban, hogy milyen ínycsiklandó lehet a mese cím adója és egyszer biztosan el fogom készíteni, de valahogy mindig annyiba maradt, na de most végre, hogy meg van a gasztronómiai lexikon és állandóan olvasgatom, rátaláltam egy receptre ami a nizzai ratatouille elkészítését osztja meg a nagy közönséggel és rávettem magamat a főzésre!

Hasonlít a mi lecsónkra, bár a fűszerezés miatt teljesen más az ízvilág, babér levél, kakukkfű, petrezselyem és az alapanyagokban is van eltérés, padlizsán, spárgatök, cukkini....

Hozzávalók (4 személyre):

6 db kisebb spárgatök felkarikázva
3 db cukkini felkarikázva
3 db kisebb padlizsán felkarikázva, megpucolva
2 fej vöröshagyma finomra vágva
3 gerezd fokhagyma zúzva
6 db paradicsom megpucolva, kimagozva
1 db zöldpaprika vékony csíkokra vágva
4-5 babárlevél
1 csokor friss petrezselyem finomra vágva
1 csokor kakukkfű finomra vágva
6 ek olívaolaj
bors


Elkészítés:

Magas falú serpenyőben felforrósítom az olívaolajat, majd megpirítom rajta a cukkini karikákat, majd a padlizsánt és spárga tököt, utána rádobom a hagymát, fokhagymát, zöldpaprikát, paradicsomot és a fűszereket, végül lefedve párolom, míg minden íz össze nem ér.  Ez körülbelül 15 perc.
Forrón vagy hidegen is fogyasztható, kitűnő önmagában is, de tökéletes körete szárnyas húsoknak is. Ha főételként esszük, pirított bagettel kínáljuk, amit előzőleg fokhagymával és kevés vajjal ízesítünk.

Jó étvágyat!

Puszi:

Petrezselyem

2010. december 21., kedd

Folytatódik a karácsonyi menü

Elérkeztünk az utolsó fogáshoz, mivel a desszert már szerepel a post-ok között (lásd. Desszertek, Trüffel torta liszt nélkül), persze csütörtökön a bejgli fényképpel együtt még felkerül a menü sorba!
Ma a libamáj lesz terítéken, aszalt gyümölcsökkel sülve... Isteni, főleg a tegnapi kacsamellel és vadrizzsel körítve (lásd. karácsonyi kacsa), szóval akinek még nincsen ötlete mindenképpen próbálja ki, ha mást nem is a mai májat igen, mert ez tényleg egy igazi karácsonyi fogás! Akár lila hagyma lekvárral is nagyon jó lehet!
Már most érzem az illatokat, a gyümölcs, szegfűszeg, fahéj, fokhagyma méz...., mennyei! Nagyon várom már a karácsonyt, de gondolom ezt mindenki észrevette! Amióta négyen vagyunk és Szofi is nagylány, újra gyereknek érzem magam, mindennap számoljuk, hogy hányat kell aludni, mit hoz vajon a Jézuska...stb, szóval az egész család lázban ég!:-) Ma a fát is megvettük ami majdnem 3 méter magas és gyönyörű, megérte az árát most az egyszer, mert Szaffi csillogó szeme és a sok juhé, mindent megért!
Sajnos kép itt is csak 24én kerül majd fel, amikor elkészül a mennyei vacsi, de gondolom mindenki el tudja képzelni....:-)

Libamáj aszalt gyümölcsökkel sütve 


Hozzávalók (4 személyre):

1 kg libamáj
100 gramm aszalt szilva
150 gramm aszalt sárgabarack
1 dl calvados (elhagyható)
4 ek méz
1tk őrölt fahéj
1 tk őrölt szerecsendió
4-5 szem szegfűszeg
1 liter tej az áztatáshoz
5 gerezd fokhagyma zúzva
2 tk fehér bors

Elkészítés:

A libamájat előző éjszakára egy liter tejbe áztatom, de előtte a zúzott fokhagymával bedörzsölöm. Ugyanezen a napon a gyümölcsöket tálba teszem és ráöntöm a calvadost, majd hagyom egész éjjel állni.
A májat tűzálló tálba teszem, és bedörzsölöm a fűszeres mézzel (sóval (durva szeművel), szerecsendióval, fahéjjal, fehér borssal keverem össze) és kevés vizet öntök alá (körülbelül 2 evőkanálnyit).
160 fokos sütőben 40-45 perc alatt készre sütöm, folyamatosan locsolva a kisült zsiradékkal.
Mennyei lesz az alkoholos gyümölccsel, vadrizzsel.... nyam-nyam
Persze a gyerekek miatt a calvadost ki lehet hagyni, bár a sütés során elpárolog az alkohol!:-)
Jó étvágyat!

Puszi:
Petrezselyem

2010. december 20., hétfő

Könnyű olasz tészta vacsora

Gondoltam a karácsonyi kaja dömping és bejgli zabálás előtt beiktatok a héten egy két könnyű fogást gyomor kímélőként.
Ezért ma este egy olaszos tésztát dobtam össze, ami nagyon jól sikerült, pedig csak laza vacsinak szántam, de egy új kedvenc lett belőle. remélhetőleg a ti tetszéseteket is elnyeri majd!
Egyszerű, gyors és nyam-nyam....

Spagetti cukkinivel és szárított paradicsommal:




Hozzávalók ( 4 személyre):

500 gramm spagetti al dente
4 gerezd fokhagyma zúzva
1 csokor friss bazsalikom durvára vágva
1 csokor petrezselyem finomra vágva
1 kisebb cukkini felkarikázva
200 gramm szárított paradicsom feldarabolva
100 gramm olívabogyó mandulával töltve
3 ek olívaolaj
3 ek vörös balzsamecet
fehérbors

Ekészítés:

A fokhagymát az olívaolajon megdinsztelem, majd rádobom a cukkinit, a paradicsomot ás átforgatom alaposan, majd hozzáadom a bazsalikomot, a petrezselymet, olívabogyót, meglocsolom az ecettel és közepes lángon párolom, míg megpuhul a cukkini, de még ropogós és az ecet szúrós szaga elillan.
Ezután összekeverem a tésztával és reszelt parmezánnal kínálom!

Jó étvágyat!

Puszi:

Petrezselyem

Karácsonyi kacsa

Ígéretemhez híven folytatom a karácsonyi menünk nagy közönség elé tárását, méghozzá a rozéra sült kacsamellet calvadossal locsolva vadrizzsel. 

Szerintem nagyon fontos, hogy mindenkinek saját karácsonyi menüje legyen, amit mindig elkészít, amit mindenki szeret, amit csak karácsonykor eszik! Nekem ez is a meghittséghez tartozik az ünnep része és imádok hozzá bevásárolni!Remélem, hogy akinek még nincs vagy aki változtatni szeretne, annak jó ötlettel szolgálok!
A fő fogás lényege a fűszerezés, alaposan be szoktam pácolni a kacsát csupa finom és pikáns hozzávalóval, mint a rózsabors, szerecsendió, méz, és az elengedhetetlen calvados, na de persze azt csak a sütéshez használom, mert megkeményítené az egyébként vaj puha kacsamellet.
 Ilyenkor télen elég sok kacsát eszük, de így csak szent este készítem el!

Hozzávalók (2 személyre):
2 szelet filézett kacsmell bőrrel
1 dl calvados
100 gramm vaj

A páchoz:

1 tk rózsabors durvára törve
1 tk őrölt szerecsendió
1 ek méz
1 ek olívaolaj
1 csipet fahéj
4-5 szem szegfűszeg
1 gerezd fokhagyma zúzva

A körethez:

150 gramm rizs
100 gramm vadrizs
1 szál zeller
1 fej vöröshagyma finomra vágva
1 csokor petrezselyem finomra vágva
8 dl zöldség alaplé (lásd Befőttek és házi készítmények)
bors

Elkészítés:

A kacsamelleket bepácolom, a fűszeres mézzel és egy éjszakára beteszem a hűtőbe.
Először a köretet készítem el, mivel az hosszadalmasabb. A rizst megfőzöm, félre teszem, majd neki látok a vadrizsnek: a hagymát megdinsztelem kevés olívaolajon, ráöntöm a rizst, majd kevergetem 3 percig, ezután felöntöm az alaplével, beledobom a zellert, petrezselymet, sózom, borsozom és lefedve 35 percig főzöm kis lángon. Akkor van kész, amikor leválik róla a külső rétege és egy félig főtt rizshez hasonló. Ezután leszűröm és összekeverem a sima rizzsel.
A bepácolt kacsamelleket sütés előtt félórával kiveszem a hűtőből és hagyom állni, hogy szoba hőmérsékletű legyen. Serpenyőben vajat olvasztok és a hús mindkét oldalát sütöm 10-10 percig. Sütés közben a calvadossal locsolom folyamatosan. Akkor van kész, amikor a hús szép rózsaszín. A kisült zsiradék és a calvados tökéletes pecsenyelé, ezzel meglocsolom és ünnepélyesen tálalom.
Ehhez készítem el a libamájat, ami holnap kerül terítékre!
A karácsonyi asztalon már készülnek fotók és ígérem még aznap éjjel publikálom is őket!:-)

Jó étvágyat!


Puszi mindenkinek:

Petrezselyem

2010. december 16., csütörtök

Erdei gomba leves karácsonyra


Először is szeretnék egy képet feltenni a tegnapi bejegyzésemben említett gasztronómiai bibliáról, mivel gyönyörű és nagyon hasznos!

Karácsonyi menüm első fogását osztom ma meg veletek! Tavaly készítettem először és nagy sikert aratott, ezért idén is ez lesz a leves, bár elkészítettem tegnap este vacsira is, mivel édes egyetlen szerelmem nagyon szereti és bevásárló körutam során gyönyörű erdei gomba keveréket találtam, gondoltam ízelítőnek nem lesz rossz! Tudom, hogy jövőhéten karácsony, de megkérdeztem a családot és a válasz igen volt, karácsonykor is ez lesz a leves! Így legalább nem kell várnotok a képre!:-)
A második fogás az isteni rozéra sült kacsamell calvados-szal locsolva, majd libamáj aszalt gyümölcsökkel sütve és vadrizs mellé! Mennyei lesz, főleg, hogy a menüsort az isteni csokis csodás trüffel tortám (lásd desszert) zárja .
Ez egy gyorsan elkészíthető leves, aminek az egyetlen titka a szerecsendió és az, hogy sok gombát használjunk!


Hozzávalók (4 személyre):

750gramm erdei gomba keverék (róka-, vargánya, barna csiperke- és laskagomba vegyesen)
8 dl zöldség alaplé (lásd Befőttek és házi készítmények)
3 dl tejszín
150 gramm tejföl
1 db nagyobb fej vörös hagyma finomra vágva
3 gerezd fokhagyma mozsárban durvára törve
1 csokor friss metélő petrezselyem
3 tk őrölt szerecsendió
1 tk lestyán
4 tk fehérbors
só ízlés szerint

Elkészítés:
A vörös-  és fokhagymát együtt megdinsztelem kevés olívaolajon, majd a felszeletelt és megtisztított gombák felét rádobom, fűszerezem a lestyánnal, fehér borssal, szerecsendióval, sóval és kis lángon fedő alatt 5 percig párolom.
Ezután felöntöm a zöldség alaplével és felforralom közepes lángon. A tejszínt és a tejfölt simára keverem egy kis tálba, majd a leveshez öntöm, amikor rotyog, botmixerrel simára turmixolom és hozzáadom a gombák felét. Még egyet forralok rajta, és a legvégén a finomra vágott petrezselymet is belekeverem. Készen is van!
Tálalom és elfogyasztjuk!

Jó étvágyat!

Puszi mindenkinek:

Petrezselyem

2010. december 15., szerda

Könnyű saláta vacsora


Ma a fogyókúrázóknak kedvezek, bár nem hinném, hogy van olyan elvetemült, aki gasztro blogot olvas, karácsony előtt és fogyózik, bár lehet, hogy a képekkel jól lakik!:-)
A mai bejegyzés után elkezdem feltenni a hagyományos karácsonyi menü sorom tagjait és írok a legújabb könyvemről, amit méltán nevezhetek a bibliámnak is, mert végre megérkezett a Larousse Gasztronómiai Lexikonom, ami nem csak szócikkeket, de híres séfek receptjeit is tartalmazza és gyönyörű! Már alig várom, hogy készíthessek belőle valami finomat, már be  is vásároltam hozzá, szarvasgombát, rózsaborsot, steak húst, erdei gombát, szóval csupa finomságot! Remélem a gyerekek és a vizsgaidőszak engedi, hogy készítsek ezekből különböző finomságokat!
Ma viszont marad az egyszerű, ám annál finomabb csirke saslik salátaágyon, pirított baguettal, amit fűszeres vajjal dobtam fel!

Csirkesaslik salátaágyon:

Hozzávalók (2 személyre):

40 dkg csirkemell felkockázva

A páchoz:

2 gerezd zúzott fokhagyma
1 tk tárkony
1 tk fehérbors
2 tk só
1 tk borsikafű
A salátához:

250 gramm saláta keverék
1 db nagyobb paradicsom felkockázva
100 gramm póréhagyma csíra
1 db lilahagyma felkarikázva
100 gramm fekete olivabogyó
100 gramm feta sajt
2 ek vörösborecet
3 ek olívaolaj
fehér bors

1 db baguette felkarikázva
1 gerezd zúzott fokhagyma
oregánó
bors
vaj

Elkészítés:

A csirkemellet bepácolom az olívaolajjal összekevert fűszerekkel, majd fél napra vagy egész éjszakára hűtőbe teszem. A fűszeres husi kockákat hurkapálcára tűzdelem, majd serpenyőben vajat forrósítok és alaposan átsütöm őket, félre teszem és elkészítem a salit.


A saláta keveréket, paradicsomot, hagymát, olívabogyót, csírát és fetasajtot egy nagy tálba teszem, majd elkészítem a dresszinget: olívaolajat, ecetet és a fűszereket összekeverem, majd meglocsolom vele a salátát, félórára hűtőbe teszem, hogy az ízek összeérjenek, addig megpirítom a baguettet, majd még forrón megkenem őket a fűszeres vajjal (a vajba keverem a fokhagymát, oregánót, sót, borsot).

Végül tálalok és utána nyam-nyam...


Jó étvágyat!

Puszi:

Petrezselyem

2010. december 9., csütörtök

Kókusztej, marhahús, leves

Tegnap este egy isteni levest készítettem, ami először thai levesnek indult, ám menet közben átalakult valami mássá, mivel alkotó kedvemben voltam és kísérleteztem a fűszerekkel így jött létre ez a pikáns, különleges csodává! 

Drága szerelmem teljesen oda meg vissza volt, mivel egyébként is imádja a levest, de azt mondta, hogy ez annyira jó volt, hogy szabadalmaztatni kéne!:-)

Nem is tudom milyen fantázia nevet adjak neki, mert tényleg semmihez nem hasonlít: van benne koriander, kókusztej, gyömbér, lila hagyma, fokhagyma, marha comb, sőt mellé fokhagymás pirítós volt, aminek a tetejére paradicsomot daraboltam olívaolajjal locsolva és így sütve, ami inkább bruschetta-ra hasonlít, szóval ez egy nemzetközi egyveleg lett!

 

Leves Petrezselyem módra

Hozzávalók (4 személyre): 

  • 40 dkg marhacomb felkockázva
  • 1 doboz (400 ml) kókusztej
  • 1 dl tejszín
  • 1 kis fej lilahagyma finomra vágva
  • 3 gerezd zúzott fokhagyma
  • 4 fej csiperke gomba vékonyra szelve 
  • 1 kk reszelt gyömbér
  • 1 evőkanál curry
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 tk koriander mag mozsárba durvára törve
  • 8 dl zöldségalaplé (lásd befőttek és házi készítmények)
  • darált bors
  • 4 szelet barna kenyér
  • 1 nagyobb paradicsom felkockázva
Elkészítés:

Lábasban olívaolajat forrósítok, megdinsztelem rajta a fokhagymát és a lilahagymát, beledobom a marhahúst, rászórom a koriander magot, curryt, sót borsot, majd amikor kezd kifehéredni a hús, felöntöm az alaplével, hozzáadom a gyömbért és főzöm, míg a hús finom, omlós nem lesz ez körülbelül 45 perc! Ezután beledobom a gombát, felöntöm a kókusztejjel, tejszínnel és még egyszer felforralom. 

 

Ezzel meg is vagyunk, most készítem el mellé az isteni pirítóst, így egy tál ételként hétköznapi vacsi lesz belőle.

A kenyeret meglocsolom olívaolajjal, rászórom a fokhagymát, paradicsomot és grill fokozatn sütöm 200 fokon, míg a kenyér nem pirul meg, enyhén sózom a végén!

 

Jó étvágyat hozzá!

Puszil mindenkit:

Petrezselyem


 



    2010. december 1., szerda

    Kacsacomb, szilva, lila hagyma és sok-sok méz


    Tegnap egy tökéletes téli vacsit készítettem, aminek az alap ötletét a lila hagyma lekvár adta, mivel nagyon megkívántam  és amikor elkezdtem pucolni a hozzávalót, akkor jutott eszembe, hogy van itthon kacsacomb, ráadásul gyönyörű!
    Gondoltam kijár nekünk egy romantikus gyertyafényes vacsora, ha lefektettük a lányokat, ha már úgyse tudunk elmenni étterembe: így jutottam el az aszalt szilvával és lila hagymával készült krumplipüré és mézes fűszeres kacsacomb! nyam-nyam.... Még most is összefut a nyál a számban, annyira jól sikerült és isteni vörösbort ittunk mellé, szóval tökéletesen sikerült és tökéletes nyugalomban elfogyasztott vacsora lett! Ilyenkor jövök rá, hogy milyen rendes gyerekeink vannak, még a kis Polett is szundizott hajnal négyig!:-)

    Aszalt szilvás burgonyapüré-mézes kacsacombbal:

    Hozzávalók (2 személyre):

    2db hízott kacsacomb
    3 ek méz
    1 ek vörös balzsamecet
    fehér bors

    A körethez:
    0,5 kg krumpli
    2 ek vaj
    2 ek tejfől
    1dl tejszín (20 %-os)
    150 gramm aszalt szilva
    3 db lilahagyma finomra vágva
    2 ek  méz
    1 dl száraz vörösbor
    1 kk szegfűszeg
    1 kk őrölt fahéj
    1 kk őrölt szerecsendió

    Elkészítés:

    A kacsacombokat bedörzsölöm sóval, mézzel és meglocsolom a balzsamecettel, megszórom a borssal, majd öntök alá egy kevés vizet (körülbelül 2 evőkanál), majd 180 fokra előmelegített sütőben készre sütöm körülbelül 50 perc alatt, bár félidőnél visszaveszem 160 fokra, nehogy megégjen a bőre.
    Elkészítem a köretet: A krumplit sós vízben megfőzöm, majd elkészítem a szilvát. 
    Lábasban olívaolajat forrósítok és rádobom a hagymát, meglocsolom a mézzel és pár percig közepes lángon karamellízálom, majd hozzáadom a szilvát, amit előzőleg finomra vágtam és ráöntöm a bort, beledobom az összes fűszert, 1 dl vizet adok hozzá, forralok egyet rajta és amikor rotyog, fedő alatt 15 percig alacsony lángon párolom, míg sűrű lesz, szinte elfövi a levét. Amikor ezzel megvagyok a krumplit összeturmixolom a tejszínnel, tejföllel, vajjal hozzáadom az aszalt szilvás töltelék felét és az egészet krémesre turmixolom, sózom, ha szükséges.
    Amikor a kacsa félig meddig készen van, ráöntöm az aszalt szilvás bort, majd így sütöm készre.


    Ízlésesen tálalom, majd jó minőségű vörösbort kortyolgatva, jóízűen elfogyasztom!

    Jó étvágyat!
    Puszi:

    Petrezselyem