2010. december 16., csütörtök

Erdei gomba leves karácsonyra


Először is szeretnék egy képet feltenni a tegnapi bejegyzésemben említett gasztronómiai bibliáról, mivel gyönyörű és nagyon hasznos!

Karácsonyi menüm első fogását osztom ma meg veletek! Tavaly készítettem először és nagy sikert aratott, ezért idén is ez lesz a leves, bár elkészítettem tegnap este vacsira is, mivel édes egyetlen szerelmem nagyon szereti és bevásárló körutam során gyönyörű erdei gomba keveréket találtam, gondoltam ízelítőnek nem lesz rossz! Tudom, hogy jövőhéten karácsony, de megkérdeztem a családot és a válasz igen volt, karácsonykor is ez lesz a leves! Így legalább nem kell várnotok a képre!:-)
A második fogás az isteni rozéra sült kacsamell calvados-szal locsolva, majd libamáj aszalt gyümölcsökkel sütve és vadrizs mellé! Mennyei lesz, főleg, hogy a menüsort az isteni csokis csodás trüffel tortám (lásd desszert) zárja .
Ez egy gyorsan elkészíthető leves, aminek az egyetlen titka a szerecsendió és az, hogy sok gombát használjunk!


Hozzávalók (4 személyre):

750gramm erdei gomba keverék (róka-, vargánya, barna csiperke- és laskagomba vegyesen)
8 dl zöldség alaplé (lásd Befőttek és házi készítmények)
3 dl tejszín
150 gramm tejföl
1 db nagyobb fej vörös hagyma finomra vágva
3 gerezd fokhagyma mozsárban durvára törve
1 csokor friss metélő petrezselyem
3 tk őrölt szerecsendió
1 tk lestyán
4 tk fehérbors
só ízlés szerint

Elkészítés:
A vörös-  és fokhagymát együtt megdinsztelem kevés olívaolajon, majd a felszeletelt és megtisztított gombák felét rádobom, fűszerezem a lestyánnal, fehér borssal, szerecsendióval, sóval és kis lángon fedő alatt 5 percig párolom.
Ezután felöntöm a zöldség alaplével és felforralom közepes lángon. A tejszínt és a tejfölt simára keverem egy kis tálba, majd a leveshez öntöm, amikor rotyog, botmixerrel simára turmixolom és hozzáadom a gombák felét. Még egyet forralok rajta, és a legvégén a finomra vágott petrezselymet is belekeverem. Készen is van!
Tálalom és elfogyasztjuk!

Jó étvágyat!

Puszi mindenkinek:

Petrezselyem

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók

Recept kereső