2010. december 21., kedd

Folytatódik a karácsonyi menü

Elérkeztünk az utolsó fogáshoz, mivel a desszert már szerepel a post-ok között (lásd. Desszertek, Trüffel torta liszt nélkül), persze csütörtökön a bejgli fényképpel együtt még felkerül a menü sorba!
Ma a libamáj lesz terítéken, aszalt gyümölcsökkel sülve... Isteni, főleg a tegnapi kacsamellel és vadrizzsel körítve (lásd. karácsonyi kacsa), szóval akinek még nincsen ötlete mindenképpen próbálja ki, ha mást nem is a mai májat igen, mert ez tényleg egy igazi karácsonyi fogás! Akár lila hagyma lekvárral is nagyon jó lehet!
Már most érzem az illatokat, a gyümölcs, szegfűszeg, fahéj, fokhagyma méz...., mennyei! Nagyon várom már a karácsonyt, de gondolom ezt mindenki észrevette! Amióta négyen vagyunk és Szofi is nagylány, újra gyereknek érzem magam, mindennap számoljuk, hogy hányat kell aludni, mit hoz vajon a Jézuska...stb, szóval az egész család lázban ég!:-) Ma a fát is megvettük ami majdnem 3 méter magas és gyönyörű, megérte az árát most az egyszer, mert Szaffi csillogó szeme és a sok juhé, mindent megért!
Sajnos kép itt is csak 24én kerül majd fel, amikor elkészül a mennyei vacsi, de gondolom mindenki el tudja képzelni....:-)

Libamáj aszalt gyümölcsökkel sütve 


Hozzávalók (4 személyre):

1 kg libamáj
100 gramm aszalt szilva
150 gramm aszalt sárgabarack
1 dl calvados (elhagyható)
4 ek méz
1tk őrölt fahéj
1 tk őrölt szerecsendió
4-5 szem szegfűszeg
1 liter tej az áztatáshoz
5 gerezd fokhagyma zúzva
2 tk fehér bors

Elkészítés:

A libamájat előző éjszakára egy liter tejbe áztatom, de előtte a zúzott fokhagymával bedörzsölöm. Ugyanezen a napon a gyümölcsöket tálba teszem és ráöntöm a calvadost, majd hagyom egész éjjel állni.
A májat tűzálló tálba teszem, és bedörzsölöm a fűszeres mézzel (sóval (durva szeművel), szerecsendióval, fahéjjal, fehér borssal keverem össze) és kevés vizet öntök alá (körülbelül 2 evőkanálnyit).
160 fokos sütőben 40-45 perc alatt készre sütöm, folyamatosan locsolva a kisült zsiradékkal.
Mennyei lesz az alkoholos gyümölccsel, vadrizzsel.... nyam-nyam
Persze a gyerekek miatt a calvadost ki lehet hagyni, bár a sütés során elpárolog az alkohol!:-)
Jó étvágyat!

Puszi:
Petrezselyem

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók

Recept kereső