2010. december 20., hétfő

Karácsonyi kacsa

Ígéretemhez híven folytatom a karácsonyi menünk nagy közönség elé tárását, méghozzá a rozéra sült kacsamellet calvadossal locsolva vadrizzsel. 

Szerintem nagyon fontos, hogy mindenkinek saját karácsonyi menüje legyen, amit mindig elkészít, amit mindenki szeret, amit csak karácsonykor eszik! Nekem ez is a meghittséghez tartozik az ünnep része és imádok hozzá bevásárolni!Remélem, hogy akinek még nincs vagy aki változtatni szeretne, annak jó ötlettel szolgálok!
A fő fogás lényege a fűszerezés, alaposan be szoktam pácolni a kacsát csupa finom és pikáns hozzávalóval, mint a rózsabors, szerecsendió, méz, és az elengedhetetlen calvados, na de persze azt csak a sütéshez használom, mert megkeményítené az egyébként vaj puha kacsamellet.
 Ilyenkor télen elég sok kacsát eszük, de így csak szent este készítem el!

Hozzávalók (2 személyre):
2 szelet filézett kacsmell bőrrel
1 dl calvados
100 gramm vaj

A páchoz:

1 tk rózsabors durvára törve
1 tk őrölt szerecsendió
1 ek méz
1 ek olívaolaj
1 csipet fahéj
4-5 szem szegfűszeg
1 gerezd fokhagyma zúzva

A körethez:

150 gramm rizs
100 gramm vadrizs
1 szál zeller
1 fej vöröshagyma finomra vágva
1 csokor petrezselyem finomra vágva
8 dl zöldség alaplé (lásd Befőttek és házi készítmények)
bors

Elkészítés:

A kacsamelleket bepácolom, a fűszeres mézzel és egy éjszakára beteszem a hűtőbe.
Először a köretet készítem el, mivel az hosszadalmasabb. A rizst megfőzöm, félre teszem, majd neki látok a vadrizsnek: a hagymát megdinsztelem kevés olívaolajon, ráöntöm a rizst, majd kevergetem 3 percig, ezután felöntöm az alaplével, beledobom a zellert, petrezselymet, sózom, borsozom és lefedve 35 percig főzöm kis lángon. Akkor van kész, amikor leválik róla a külső rétege és egy félig főtt rizshez hasonló. Ezután leszűröm és összekeverem a sima rizzsel.
A bepácolt kacsamelleket sütés előtt félórával kiveszem a hűtőből és hagyom állni, hogy szoba hőmérsékletű legyen. Serpenyőben vajat olvasztok és a hús mindkét oldalát sütöm 10-10 percig. Sütés közben a calvadossal locsolom folyamatosan. Akkor van kész, amikor a hús szép rózsaszín. A kisült zsiradék és a calvados tökéletes pecsenyelé, ezzel meglocsolom és ünnepélyesen tálalom.
Ehhez készítem el a libamájat, ami holnap kerül terítékre!
A karácsonyi asztalon már készülnek fotók és ígérem még aznap éjjel publikálom is őket!:-)

Jó étvágyat!


Puszi mindenkinek:

Petrezselyem

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók

Recept kereső