2010. szeptember 30., csütörtök

Lila káposzta a terítéken

Ezt is imádom, hagyományosan párolva is, de feldobva egy két extra hozzávalóval méginkább! Én mostani alakításomban körte és cékla kombinációját használtam, amit római köménnyel és vörösborral spékeltem meg és liba comb mellé készítettem! Nem is gondoltam volna, hogy ennyire nagy lesz a sikere családtagjaim körében, hiszen elég finnyásak, ráadásul a hagyományos ételeket hagyományosan elkészítve szeretik, pedig néha olyan jó feldobni őket valamivel! Ti nem így gondoljátok?
A következő változtatásomat a csirke zúza pörköltön fogom ejteni, csak még nem tudom mivel lehetne feldobni! Ha valakinek van ötlete nyugodtan írja meg és kipróbálom! Tudom, hogy sokan nem szeretik én is maximum egy évben egyszer eszem, de most nagyon megkívántam, egy kis házi tarhonyával.... Nyami-nyami!!!
Na jó, de most már elég is, térjünk vissza eredeti témánkhoz a párolt lila káposztához kicsit másképp:

Hozzávalók (4személyre):

1 kg lila káposzta lereszelve vagy gyalulva, lesózva
1 nagyobb fej cékla reszelve
2 db körte reszelve
2 ek római kömény mozsárban durvára törve
1 nagyobb fej lilahagyma finomra vágva
1 dl száraz vörösbor
2 ek barna cukor
3 tk bors



Elkészítés:

Előző este a legyalult lila káposztát egy tálba teszem és lesózom,, másnap pedig alaposan lecsöpögtetem, hogy kevesebb vizet engedjen ki a párolásnál.
Kevés olívaolajon megdinsztelem a lila hagymát és hozzáadom a barna cukrot, a római köményt, majd amikor már karamellizálódik a cukor beleteszem a céklát és fedő alatt párolom kis lángon, míg puha nem lesz. Ezután felöntöm a borral és hagyom, hogy az alkohol elpárologjon ehhez felveszem a lángot, majd beleteszem a lecsöpögtetett lila káposztát és lefedve megpárolom, végül amikor már félig meddig kész és rotyog beleteszem a körtét és a borsot forralok rajta és készen is vagyunk. Ha szükséges lehet még sózni, kömény is mehet bele a lényeg, hogy pikáns és ízes legyen!
Tökéletes köret, liba comb mellé, de bármilyen sült húshoz kitűnő választás!

Jó étvágyat hozzá!

Puszil mindenkit:
Petrezselyem

2010. szeptember 29., szerda

Karfiol, kéksajt és nyam-nyam....

Annyira szeretem a karfiolt, mégse készítek túl sokat, ami érthetetlen, viszont, ha meglátom a piacon, rögtön eszembe jut, hogy milyen jó is és, hogy mennyi féle képpen elkészíthető! Sajnos a statisztikák szerint ezzel nem csak Én vagyok így, mivel eléggé alacsony a fogyasztása Magyarországon, pedig nagyon egészséges, teli van C-vitaminnal, magas a B1, B2 vitamin tartalma is és tényleg rengeteg recept ismeretes, vagyis mondhatnám akár azt is, hogy megunhatatlan, például a joghurtos karfiol leves (itt a blogban is megtalálható) mennyei és különleges, de azt hiszem inkább nem kezdek bele a receptek felsorolásába, hiszen, ha valaki szereti ezt a zöldséget, úgyis több ezer elkészítési ötlete tud!
Ebédre köretként csináltam is egy mennyei sajtos karfiolt, ami önmagában is tökéletes étel, hétköznap hús nélkül-vegáknak hétvégén is:)- is teljesen jó! Imádott kék sajtom tette fel a koronát erre a tényleg isteni ételre és ezt most túlzás nélkül állítom, Szofinak is nagyon ízlett, pedig nincsen oda a karfiolért, és ma mégis degeszre ette(ük) magát belőle, még a sült csirke combot se kérte csak a sajtos kafiolt (Ő így hívja)!

Egy szónak is száz a vége, ismét karfiol szezon van, ezért egyétek, vegyétek, mert csak....:-)

Karfiol kék sajttal sütve:



Hozzávalók (4 személyre):

1 kg karfiol rózsáira szedve
250 gramm kéksajt
250 gramm tejföl
1 dl főző tejszín (20 %-os)
1 egész tojás
100 gramm trapista sajt lereszelve
2 tk szerecsendió (őrölt)
2 tk frissen őrölt fekete bors
125 gramm Pannónia sajt lereszelve

Elkészítés:

A karfiol rózsákat enyhén sós vízbe félig megfőzöm (tényleg enyhén sós, hiszen a kék sajt elég sós), se nem puha, se nem kemény legyen.
Egy keverőtálba összetöröm villával a kék sajtot, hozzákeverem a tejfölt, a tejszínt és beleszórom a reszelt trappista sajtot, majd az egészhez hozzáadom a már előzőleg enyhén felvert egész tojást. Legvégül: borsozom és beleszóróm a szerecsendiót is. 
Tűzálló tálba teszem a karfiolt, amit előtte alaposan lecsöpögtetek, majd ráöntöm a tejfölös, sajtos mártást és a tetejére szórom a pannónia sajtot. 180 fokos sütőben készre sütöm, ez körülbelül 15 perc, míg a sajt a tetején szép aranybarna nem lesz!
Önálló fogásként vagy köretként esszük!

Jó étvágyat hozzá!

Puszil mindenkit:

Petrezselyem

2010. szeptember 28., kedd

Ruccola, gomba, tonhal


Ígéretemhez híven újabb könnyű saláta receptről számolok be, ami nagyon, nagyon finom, laktató! Persze a gomba miatt nem annyira könnyű és ráadásul még camambert sajt is van benne, ám isteni és ez azért mégsem egy fogyókúrázóknak szóló blog :-)! Egyébként amióta eszünk salátát hetente kétszer, háromszor sokkal jobban érzem magam, pedig eddig tényleg a húst-hússal evők táborát növeltem, de úgy gondolom, hogy fontos néha beiktatni ezeket a könnyebb, rostosabb ételeket is, nem csak a vonalaink miatt, hanem az egészségünk miatt is! Na jó nem kezdek el papolni két hét salátázás után....:-)

Imádom a salátákat, de be kell vallanom, hogy pirítóssal vagy ropogós baguettal szeretem csak úgy önmagában annyira nem szeretem, bár megeszem, de ha itthon készítem mindig eszek mellé valamilyen pékárút!:-) De azért úgy gondolom ez nem olyan nagy tragédia! Nem?
Tegnap például tönköly búzás kenyérből készítettem a pirítóst mellé, de belga vajjal kentem meg, hát mondanom se kell, hogy mennyei volt a ruccolához tökéletesen passzolt-amúgy is a kedvenc saláta alapanyagom- szóval nem kötelező mellé enni ilyesmit, de ha kívánjátok, akkor csak bátran...



Hozzávalók (4 személyre):

250 gramm ruccola saláta
150 gramm csiperke gomba vékony szeletekre vágva
100 gramm camambert sajt apró kockákra vágva
1 nagyobb fej lila hagyma felkarikázva
1 db piros kaliforniai paprika vékonyra szelve
1 db sárga kaliforniai paprika vékonyra szelve
2 db tonhal konzerv, natúr
15 db bazsalikom levél finomra vágva
5 szál rozmaring levele finomra vágva
1 csokor friss petrezselyem durvára vágva
4 ek olívaolaj
3 ek bazsalikomos balzsamecet (chef)
100 gramm retek csíra
bors

Elkészítés:

Mint minden saláta ez is rém egyszerű: először a gombát készítem el hozzá, serpenyőben olívaolajat forrósítok és rádobom a bazsalikom, illetve rozmaring levelet, megfonnyasztom és hozzáadom a gomba szeleteket, amiket megpárolok körülbelül 10 perc alatt-ez az idő a gomba szeletek nagyságától és vastagságától függ- amikor készen van, félre teszem és várok, míg kihűl.
Egy salátás tálba teszem a ruccolát, a paprikákat, hagymát, retek csírát, a sajtot, a hideg gombát, a tonhalat, amit előzőleg villával összetörtem, és jól összekeverem, majd ráöntöm a sóval, borssal, olívaolajjal elkevert balzsamecetet és félórára hűtőbe teszem!
Mellé a már fent is említett pirítóst kínálom!

Jó étvágyat!
Puszi:

Petrezselyem

2010. szeptember 27., hétfő

Édes mézes kacsa

Tudom, hogy csupa könnyű, salátás receptet ígértem, de hétvégén, hideg volt és gondoltam készítek ebédre egy finom őszies ebédet, ami istenien sikerült.
A hozzávalók többsége őszi gyümölcs, mint szilva, körte és ezt spékeltem meg egy kevés mézzel, szegfű borssal, fahéjjal..... Mennyei lett így a kacsamell, üde, ropogós, kicsit édes, kicsit fanyar, kicsit sós, kicsit minden! 

Ajánlom nektek ezeken a hűvös, esős, borongós délutánokon, akár ebédre, akár vacsira, mert úgy átmelegít az illata, amikor sül, utána meg az íze.... Nyam-nyam!!

Ráadásul-Én nagyon szerencsés vagyok- ropogott a kandallóban a tűz, jazz zenét hallgattunk és kint kopogott az eső, szóval igazi vasárnapi ebéd volt, amit teljes nyugiban készítettem és ugyanilyen nyugalomban fogyasztottunk el, persze Szofi rengeteget segített, és utána is igazi nagylányként evett, nem kiabált, hisztizett, hogy kiszáll a székből, hanem megvárta, míg mindenki befejezi! Olyan jó volt, szóval mindenki készítse el, aki egy jó kis laktató őszi finomságra vágyik, köretként egy nem egészen hagyományos tört krumplit készítettem!
Kacsamell körtével és szilvával sütve:



Hozzávalók (4 személyre):

A körethez:

1 kg főtt krumpli
1 nagy szál póréhagyma felkarikázva
olívaolaj

A húshoz:

4 szelet filézett kacsamell bőrrel
15 szem szilva kimagozva, félbe vágva
5 szem körte cikkekre vágva
4 ek virágméz
1 ek olívaolaj
5 szem szegfűbors mozsárban durvára törve
1 db fahéjrúd összetörve
bors

Elkészítés:

A póréhagymát olívaolajon megdinsztelem, a krumplit krumplinyomóval összetöröm és hozzákeverem a hagymát, sózom, borsozom és meglocsolom egy kevés olívaolajjal még, hogy ne legyen olyan száraz!

Ezután elkészítem a húst: egy kis tálban a mézet és az olívaolajat összekeverem, sót, borsot teszek hozzá, majd a durvára tört szegfűborsot és az összetört fahéjrudat is belekeverem. Ezzel a mézes csodával alaposan bedörzsölöm a kacsamelleket és 1 órára hűtőbe teszem, persze akár ez lehet egy egész éjjel is, csak nekem nem volt ennyi időm.
Egy jénai tálba beleteszem a szilvát és a körtét, majd erre fektetem rá a kacsamelleket és 180 fokos sütőben először lefedve-körülbelül 15 percig- párolom, majd amikor már kisült elegendő zsír a kacsából, és a gyümölcsökből a víz, akkor a tetejét levéve még 20-25 percig-míg szép aranybarna nem lesz- sütöm a husikat.  A kisült pecsenyelevet pedig egy lábasba öntöm, megforralom és szükség szerint a húshoz használt fűszerekkel még ízesítem, majd tálaláskor forrón a kacsára csorgatom.
Amikor ezzel megvagyok ízlésesen tálalom és jóízűen elfogyasztom!

A végeredmény egy nagyon pikáns, omlós, laktató ebéd lesz!

Jó étvágyat!

Puszi:

Petrezselyem

2010. szeptember 22., szerda

Madár saláta grillezett padlizsánnal

Ma egy egészen könnyű vacsora receptjét osztom meg veletek, mivel már elég nagy a bébi a hasamba és egyre kevesebbet tudok enni egyszerre, este meg már szinte semmit, de sajnos napközben mindig csak gyümit csipegetek, így estére éhes vagyok, egy szónak is száz a vége arra az elhatározásra jutottam, hogy este könnyű salátákat vacsorázunk és, ha úgy alakul a napom, akkor ebédre készítek valami laktatóbb ételt.
Ebből következik, hogy a zöldség rajongók, illetve a fogyni vágyók most örülhetnek, hiszen sokkal több nekik való recept lesz, legalábbis, ha sikerül betartanom a fogadalmamat, mert mint azt tudjátok: Imádok enni!:-) Na, de persze a saláta is étel és ráadásul rengeteg finom fajtája létezik, sőt, például a mai is egy isteni, laktató, ámde könnyű változata, aminek még az öntete is egyszerű és nagyszerű, na és a belevalók: balzsamecet, méz, fenyőmag, bazsalikom, petrezselyem, lila hagyma..... nyam-nyam.....
Csupa fini hozzávaló:

Hozzávalók (4 személyre):

1 nagyobb padlizsán vékony karikákra vágva
200 gramm madársaláta
1 fej lila hagyma finomra vágva
1 kisebb szál póréhagyma felkarikázva
3 db friss paradicsom felkockázva
3 ek fenyőmag pirítva
1 doboz retek csíra
100 gramm mozzarella kis darabokra vágva
1 csokor friss petrezselyem durvára vágva
1ek bazsalikom levél finomra vágva
3 ek balzsamecet
1 ek méz
kevés olívaolaj
fehérbors

Elkészítés:

Egy salátás tálba tesszük az összes zöldséget- a padlizsán kivételével-, és a sajtot, majd alaposan elkeverjük, megszórjuk a pirított fenyőmaggal és elkészítjük a dresszinget. Egy kis tálba a balzsamecetet elkeverjük a mézzel, kevés olívaolajat is tehetünk hozzá, majd sóval és fehér borssal ízesítjük és ráöntjük a salátára. Ahhoz, hogy az ízek összeérjenek, mindenképpen tegyük hűtőbe egy jó fél órára, és addig készítsük el a padlizsánt: 
Grill serpenyőben olívaolajat hevítünk, de csak keveset. A padlizsán karikákat, minkét oldalán sózzuk, borsozzuk és bekenjük olívaolajjal alaposan, mivel a padlizsán hajlamos beinni azt, majd a forró grill serpenyőben szép barnára sütjük. 
A salátát tányérra tesszük és a tetejére helyezzük a forró friss padlizsánt, kevés balzsamecettel még megöntözhetjük, illetve ki mennyire sósan szereti, akár sózhatja is, illetve reszelt parmezánnal lehet még megbolondítani!



Mellé fokhagymával bedörzsölt és olívaolajjal megkent pirítóst kínálhatunk és egy könnyű, száraz fehérbort!

Jó étvágyat!

Borajánló: emellé a fűszeres és savanykás, ám de a padlizsán miatt enyhén kesernyés étel mellé egy fűszeres, száraz fehérbor illik a leginkább: a badacsonyi Laposa pincészet Rizlingje 2008-ból! Kóstoljátok meg, isteni!

Puszil mindenkit:

Petrezselyem

2010. szeptember 16., csütörtök

Mákos guba új köntösben

Biztos sokan nem fogtok meglepődni a mai recepten, hiszen mindenki másképp készíti, mindenki kicsit újít rajta, de azért remélem, hogy az Én receptemben is lesz egy két olyan ötlet, amit még nem próbáltatok.
Érdekes az ember, mivel Én annyira utáltam a mákot még 4 évvel ezelőtt is, hogy semmilyen ételt nem ettem meg, amiben minimálisan is volt mák, most meg egyszerűen imádom, és a mákos tészta kívételével,-azzal még a mai napig nem sikerült meg kedvelnem- bármilyen mákos étel jöhet, így a guba is a kedvenceim közé tartozik, amit először csakis a szerelmem kedvéért készítettem a megismerkedésünk elején, hogy így imponáljak, szerencsére sikeresen, pedig alig kóstoltam meg, ma már viszont tökélyre fejlesztettem a receptet.
Elöljáróban annyit elárulok, hogy van benne bourbon vaníliarúd, rumba áztatott mazsola, tejszín, szóval nagyon pikáns és édes és isteni és nyam-nyam.......



Hozzávalók( 4 személyre):

10 db szikadt kifli felkarikázva
150 gramm darált mák
4 ek porcukor
5 dl tej
2 dl tejszín 20 %-os
1/2 zacskó vanília puding
1 db bourbon vaníliarúd
100 gramm mazsola
0,5 dl rum( lehet aroma is)
100 gramm kristálycukor

Elkészítés:
A rumot egy kevés vízzel felforrósítjuk és bele áztatjuk a mazsolát legalább félórára.

A darált mákot magas falú serpenyőbe tesszük és közepes lángon a porcukorral együtt felforrósítjuk, miközben fakanállal folyamatosan kevergetjük nehogy odaégjen. A kifli karikákat egy nagy tálba tesszük és rászorjuk a cukros mákot.

Amikor ezzel megvagyunk, akkor készíthetjük az öntetet: a cukrot lábasban karamellizáljuk és amikor szép aranybarna felöntjük a tejjel és a tejszínnel, és hozzáadjuk a vaníliarúd közepéből kikapart isteni vaníliát. Amikor már forró, de még nem forr hozzáadjuk a pudingot és csomómentesre keverjük alacsony lángon, ha elkezd forrni elzárjuk, beletesszük az előzőleg már lecsöpögtetett mazsolát, és a mákos kiflire öntjük az egészet.

Ehetjük forrón, vagy hidegen is, mindkét esetben isteni, bár hidegen még jobb!


Jó étvágyat hozzá!

Puszi:

Petrezselyem 

2010. szeptember 15., szerda

Kéksajt, csirkemell, bacon


A fenti cím szerintem nagyon árulkodó, hiszen ez a három hozzávaló nem is lehet más, mint göngyölt hús, amiben pikáns töltelék van és isteni finom!
Én imádom az összes kék sajtot, krémként, hozzávalóként vagy csak úgy magában olíva bogyóval és friss baguettel! Sokszor készítek például gorgonzola mártást húsokhoz, vagy burgonyás gnocchihoz, de roquefort sajtból is isteni dolgokat lehet készíteni csak arra figyeljünk, hogy jó minőségű legyen, mert sokszor vagy túl sós az olcsóbb változat, vagy nem elég érett, így, ha veszünk akkor tényleg legyen jó, legyen francia...

A tölteléket, hogy ne legyen olyan intenzív egy kis tejföllel lazítom fel és kakukkfűvel spékelem meg, hogy még pikánsabb legyen, illetve fontos még, hogy a csirkemellet, ami sokszor kiszárad egy egész éjszakára fokhagymás tejbe áztatom, hogy puha és omlós legyen!


Baconbe tekert csirkemell roquefort sajttal töltve:




Hozzávalók (4 személyre):

4 szelet filézett csirkemell (fokhagymás tejbe áztatva egy éjszakán át)
150 gramm roquefort sajt
100 gramm tejföl
3 ek kakukkfű finomra vágva
200 gramm szeletelt bacon szalonna
frissen őrölt fekete bors

Elkészítés:

A csirkemelleket középen bevágom, kiterítem és vékonyra klopfolom, borsozom mindkét oldalát, sózni nem kell, hiszen a sajt és a bacon szalonna elég sót tartalmaz!
Ezután elkészítem a tölteléket: a sajtot villával összetöröm egy keverő tálba, hozzáadom a tejfölt és alaposan elkeverem őket, majd beleszórom a kakukkfüvet és egy kevés borsot. 
Amikor ezekkel megvagyok a csirkemellek közepére halmozom a tölteléket és eloszlatom rajtuk, úgy hogy a hússzeletek szélét nem kenem be, hogy ki ne folyjon a nagyja, majd feltekerem és betekerem bacon szalonnába.
Tűzállótálba teszem őket, öntök alájuk egy kis vizet és letakarom alufóliával, majd 180 fokos sütőben így párolom 10 percig, ezután a fóliától megszabadítom és még 20 percig sütöm, hogy szép színe legyen és alaposan átsüljön.
A húsból kifolyt sajt, a víz és a szalonnából kisült zsír tökéletes pecsenyelé ,amivel tálalás előtt meglocsolom a húst, így még szaftosabb, és nem lesz száraz! 
Köretnek párolt rizst kínálhatunk mellé, de balzsamecetes saláta is kitűnő választás.

Jó étvágyat hozzá!

Puszil mindenkit:

Petrezselyem

2010. szeptember 14., kedd

Cékla, cékla, cékla....

Imádom a céklát és sokak szerint uncsi, sőt csak a savanyúság jut eszükbe róla, de nem így van, rengeteg féleképpen elkészíthető, kitűnő köret, nagyon egészséges és szó szerint megszínesíti az életünket!:-)
Végre Én is rászántam magam, hogy elkészítem az anyósom egyik specialitását, a tejfölös cékla salátát, és isteni lett, legalábbis szerintem, mivel családom annyira nem kedveli ezt a zöldséget, de most önző voltam és akkor is ez volt az ebédhez a köret, mert Én és Polli a pocakomban is nagyon kívánta!!! Nem szeretek olyat főzni, ami valamelyik családtagom specialitása, mert óhatatlanul is összemérem(jük) az eredetivel az elkészült terméket, és nem mindig sikerül felülmúlni azt, sőt, de most végre ugyanolyan finomat csináltam, mint az eredeti!
Egyébként olyan, mint bármilyen tejfölös zöldség saláta, de olyan szép a színe, és a cékla olyan pikáns és.....nyam-nyam!!!



Tejfölös cékla saláta:

Hozzávalók (4 személyre):

2 db nagyobb cékla megtisztítva, apró kockákra vágva
4 db krumpli apró kockákra vágva, sós-vízben főzve
1 nagyobb fej vöröshagyma felkarikázva
150 gramm tejföl
3 ek mustár
2 ek majonéz
2 ek olívaolaj
frissen őrölt fekete bors

Elkészítés:

A felkockázott céklát sós vízben puhára főzöm, majd amikor  készen van a főtt krumplival egy nagy tálba teszem és várok, míg egy kicsit hül.
Addig a hagymát is előkészítem: serpenyőben felhevítem az olívaolajat és rádobom a hagyma karikákat, 2-3 perc múlva már hozzá is keverem a céklás krumplihoz.
A tejfölt, a mustárt, a majonézt, sóval és borssal elkeverem, majd az egészet ráöntöm a céklára és alaposan összekeverem. Legalább félnapra beteszem a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek, majd jóízűen elfogyasztom!
lehet még feldobni egy kis főtt tojással is, ehetjük magában vagy köretként, akár pirítóssal előételnek!

Jó étvágyat hozzá!

Puszil:
Petrezselyem

2010. szeptember 10., péntek

Zöldborsó, menta, joghurt, török, leves á la Casa Moro


Ma egy autentikus török leves elkészítésének a rejtelmeibe vezetlek be benneteket, ami egyszerű és nagyszerű, és pár perc alatt készen van! 
Bizonyára sokan vagytok akik ismerik ezt az étel költeményt, Én is így voltam ezzel, de ezt a receptet nem ismertem, pedig ez tényleg eredeti és tényleg olyan, mintha elutaznánk Törökországba és kérnénk egy tányér isteni, friss, és üde joghurtos zöldborsó levest, amit ráadásul mentával spékeltek meg! nyam-nyam... Mennyei lett és természetesen ezt is nagyszerű szakácskönyvemnek köszönhetem: a Casa Moronak, amit imádok! Annyira jó ételeket találok benne minden alkalommal, amiket nem is annyira nehéz elkészíteni, egyszerűek, háziasak és mindig fürdök a dicséretekbe, mindenki megnyalja mind a tíz ujját, és eddig nem volt olyan, hogy maradt volna akár egy falat is!
Mindenkinek ajánlom, aki szeretne egy egyszerűen elkészíthető, ám annál különlegesebb ételt varázsolni az asztalra, hogy utána bezsebelhesse a sok: isteni, mi van ebben, annyira jó, van még belőle és hasonló kedves szavakat, amikre mindenki vágyik, amikor ételt készít a szeretteinek.
Kínálhatunk mellé fokhagymával bedörzsölt és olívaolajjal permetezett pirítóst, ehetjük melegen, de lehűtve egy forró nyári napon -nem valószínű, hogy idén lesz még ilyen- is nagyon frissítő hatású.

Hozzávalók (4 személyre):

1 tojássárgája
1/2 ek kukorica liszt, de lehet búza is
400 gramm görög joghurt, ami helyettesíthető 3,5 %-os joghurt és 20 %-os tejföl fele-fele arányú keverékével
750 ml csirke alaplé (lásd: befőttek és házi készítmények)
50 gramm vaj 
1 ek olívaolaj
2 gerezd fokhagyma vékonyra szeletelve
3 ek durvára vágott menta levél
750 gramm zöldborsó friss, de lehet fagyasztott is
frissen őrölt fekete bors



Elkészítés:

A tojássárgáját a liszttel összekeverjük egy nagyobb tálban, majd beledolgozzuk a joghurtot is és az alaplé felével hígítjuk tovább. A tojásra azért van szükség, hogy melegítéskor nehogy kicsapódjon a joghurt.

Közepes lángon lábasban felolvasztjuk a vajat és hozzáadjuk az olívaolajat is, amikor gőzölög, akkor beledobjuk a menta levelek felét és a fokhagymát is. Aranybarnára pirítjuk, és hozzáadjuk a zöldborsót, 5 percig kevergetjük, majd felöntjük a maradék alaplével. Óvatosan rotyogtatva 2 percig főzzük, míg a borsó megpuhul és kézi mixer vagy robotgép segítségével összepürésítjük, legvégül pedig hozzákeverjük az előzőleg elkészített joghurtot és felforrósítjuk az egészet, de ne várjuk meg, míg el kezd forrni vegyük le előtte a tűzről. Majd nincsen más hátra, minthogy sózzuk, borsozzuk és belekeverjük a maradék menta levelet.

Tálaláskor a leves tetejére tehetünk egy kanál joghurtot és mellé a már fent említett fokhagymás, olívás pirítóst kínálhatjuk.

Jó étvágyat mindenkinek!

Puszi:

Petrezselyem

2010. szeptember 9., csütörtök

Steak, polenta, gomba


Ma az egyik kedvenc köretemen lesz a hangsúly, annak ellenére, hogy a húsok királya mellé készítettem! A polentában azt szeretem, hogy nagyon egyszerű elkészíteni és számtalan változata létezik, én magában is imádom egy kis márványsajttal megspékelve, vagy bacon szalonnával és parmezánnal sütve, de önmagában is tökéletes kísérője húsoknak, pörkölteknek, illetve lehet kemény, lágy, lehet sütni, grillezni, vagyis végtelen a lehetőségek száma!
Persze a fellengzős polenta nevet, akár puliszkára is változtathatjuk és akkor már nagymamáink is tudni fogják, hogy mit is készítünk! Rengeteg régi magyar recept is található, amik laktatóak, gyorsan elkészíthetőek és nem igényelnek sok pénzt se, de mégis fenségesek!
Na jó most már eleget ömlengtem, a köretről, amit egyébként bélszín steak-hez készítettem, amit erdei gombás barna mártással spékeltem meg, ilyet már készítettem (lásd: Főételek, Steak csiperkegombás barna mártással), csak akkor erdei gomba keverék helyett csiperke gombát használtam, úgyhogy most csak a polenta receptjét fogom elétek tárni, ami persze iszonyatosan egyszerű és nem igényel sem idő, sem energia befektetést, mármint nagyot!:-)

Polenta grillezve:



Hozzávalók (4 személyre):

250 gramm kukoricadara vagy kukoricagríz
150 gramm nagyon jó minőségű vaj
2 dl tejszín (20%-os)
bors

Elkészítés:

Fél liter vizet felforralok és amikor már bugyog beleöntöm a kukoricadarát és közepes lángon folyamatosan kevergetem.
Amikor kezd megdagadni a dara, akkor öntöm hozzá a tejszínt, amitől még krémesebb lesz és tovább kevergetem, míg meg nem puhul a gríz és jól be nem sűrűsödik. A legvégén hozzáadom a vajat, a sót és a borsot, majd a tűzről levéve fedő alatt hagyom állni még öt percet.
Kis tálkákba kanalazom és hagyom kihűlni, amikor ez is meg van kifordítom a formából a kis polentákat egy tepsire, majd grill fokozaton, 200 fokon megsütöm a sütőben 10 perc alatt és kész is vagyok!
Nyami-nyami.....

Jó étvágyat hozzá!

Puszi:

Petrezselyem

2010. szeptember 7., kedd

Vinetta avagy padlizsán krémesen


Ismét padlizsán, ismét krém, de most az eredeti erdélyi recept, amit öcsém, Benjámin barátnőjétől tudtam meg a nagymamamája titkos családi receptje alapján!
Isteni lett és rájöttem végre a lényegre, mert eddig is finomat készítettem, de most lett tökéletes! A majonéz házilag készült (lásd: Befőttek és házi készítmények) és nem kell túlzásba vinni a fokhagymát se, mivel eddig Én túl sokat tettem bele és ez által inkább az volt a domináns íz a krémbe, most viszont teljesen jók lettek az arányok, érezni a  padlizsán enyhén kesernyés csodás ízét! Úgy hogy most nagyon boldog vagyok, hiszen végre sikerült tökéletesítenem ezt a finom, egészséges és egyszerű szendvicskrémet, amit egyébként ugyanezen elv alapján el lehet készíteni karfiolból is, na de ez már egy másik post témája lesz!



Hozzávalók (kb. 400 grammhoz):

1 db kb. 500 grammos padlizsán
2 gerezd zúzott fokhagyma
250 gramm majonéz házilag (lásd: Befőttek és házi készítmények)
fehérbors

Elkészítés:

A padlizsánt 180 fokos sütőben készre sütjük körülbelül 30 perc alatt, míg a héja nem kezd el berepedezni, majd kivesszük és hagyjuk kihűlni.
Amikor ezzel megvagyunk a kész majonézbe kanalazzuk (szigorúan fakanaállal, hiszen a fémtől bebarnul a padlizsán húsa) a török paradicsomunk húsát, és alaposan összekeverjük, míg pépes nem lesz, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk! Ha szükségesnek érezzük vagy szeretjük a pikánsabb ízeket egy kis citromlével is megbolondíthatjuk, de nem szükséges. Fél napra hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek és pirítóssal kínáljuk!
Kitünő vacsora, vagy vendégváró falatka!

Jó étvágyat hozzá!

Puszil mindenkit:

Petrezselyem

2010. szeptember 2., csütörtök

Salsa, de nem a tánc

Ma egy tényleg végtelenül egyszerű ételt fogok leírni, a legnehezebb és leghosszadalmasabb fázisa talán a salsa szósz elkészítése, szóval gondolhatjátok mennyire bonyolult.... Na mi lehet az: hát a tortilla!
Persze tudom, hogy az lenne az igazi, ha Én készítettem volna a tortilla lapot, de olyan finomakat lehet már kapni készen és nem kell vele pepecselni, így tényleg 15 perc alatt kész a vacsora, vagy gyors hétköznapi ebéd, lehet mellé paradicsomot kínálni saláta helyett és fűszeres tejfölt amivel még ínycsiklandozóbb! Nem kell mindig nagy feneket keríteni annak, hogy mi legyen az asztalon, hiszen a kevesebb néha több, és ez egy örök igazság, mivel kedves kis családom nagyon boldog volt, hogy tizenöt perc alatt elkészültem, nem kellett rám várni és nem álltam fél délután a konyhában a vacsora miatt! Na és persze nem utolsó dolog az sem, hogy mindkettőjüknek nagyon ízlett, Szofi is bevágott egy egészet, pedig nem igazán tud sokat enni, tekintettel arra, hogy másfél éves, persze az övé ketchuppal készült, mivel a salsa kissé csípősre sikeredett

Tortilla sonkával és salsa szósszal:



Hozzávalók (4 személyre):

4 db tortilla lap
8 szelet csirkemell sonka
8 vékony szelet pannónia sajt
1 kisebb paradicsom vékonyan felkarikázva

A salsa szószhoz:

1 kis konzerv sürített paradicsom
6 db nagy, friss, érett, paradicsom 
3 gerezd fokhagyma (zúzva)
4 db chilli paprika
1 fej vörös hagyma finomra vágva
bors

Elkészítés:

Elkészítjük a mártást: a paradicsomokat apró kockákra vágjuk, keverő tálba tesszük, és hozzá keverjük az finomra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát és az apróra vágott chilli paprikát, majd az egészhez hozzáöntjük a sürített paradicsomot és ízlés szerint sózzuk-borsozzuk. Amikor ezzel megvagyunk, mondhatnám azt is, hogy túl vagyunk az oroszlán részén a munkának:-), hiszen nincsen más dolgunk, mint az, hogy a tortilla lapokat vékonyan bekenjük a mártásunkkal és mindegyikre 2 szelet sonkát, 2 vékony karika paradicsomot, illetve sajtot helyezzünk, félbe hajtsuk és  180 fokos sütőben készre süssük 10 perc alatt, de figyeljük nehogy kiszáradjon a tészta.
Ezután nincsen más hátra, mint a maradék szószt és friss paradicsomot kínálni mellé, illetve friss tejfölt, amihez kevés oregánót és borsot keverünk!

Jó étvágyat!

Puszil mindenkit:

Petrezselyem

2010. szeptember 1., szerda

Pulyka, paradicsom és rengeteg fűszer

Ma is egy nagyon egyszerűen elkészíthető étel receptjét írom le, amit gyorsan megvan és szinte minimális vesződséggel jár! 
Ezt a finomságot még a szép napos időben ettük kint a teraszon friss saláta társaságában vasárnap, ki gondolta volna, hogy már szinte téli hidegben írok róla!:-(
Én pulykamellel készítettem, de sokkal ízletesebb csirke felső combból, amit kifilézhetünk, de a bőrét mindenképpen hagyjuk rajta! Már most is összefutott a nyál a számba, csak az a baj, hogy nem volt itthon és kénytelen voltam pulykamellet használni, bár így is nagyon finom lett, csak a felső combbal szaftosabb, bár így fogyókúrás, szóval mindegy melyiket használjuk, mindkettő tökéletes választás!
Nagyon lényeges még, hogy a paradicsomot meghámozzuk, mert együtt sütjük majd a hússal és hámozva sokkal zamatosabb az íze, mint ha rajta hagynánk a héját.
Fontos még, hogy mindenképpen friss fűszernövényeket használjunk, mert akkor lesz igazán ízletes és ennél az ételnél, a lényeg pont a fűszerezés, persze Én könnyen beszélek, hiszen csak ki kell szaladnom a kertbe letépnem a rozmaringot, az oregánót vagy éppen a kakukkfüvet, de szerencsére azért ma már a legtöbb üzletben megtaláljuk a fűszernövényeket. Most sokan mondhatjátok, hogy hamar tönkremennek, de tippként mondanám, ha nincsen lehetőségünk ki ültetni őket kert híján-bár itt megjegyezném, ha valakinek van erkélye, vagy függő folyosós házban lakik balkon ládába is kiültethetjük őket, úgy sokkal tartósabb és egészen novemberig, ha nincs fagy, nőnek, szaporodnak- ha elég nagy növényt veszünk és nem használjuk el az összeset le is fagyaszthatjuk, úgy, mint a petrezselymet, levágjuk a szárukat levelestül és mégis jobb, mint a szárított, morzsolt. Most pedig következzen a lényeg, hiszen nem kell ragoznom tovább a fenti dolgot, legalábbis szerintem!:-)

Hozzávalók (4személyre):

4 nagy szelet filézett pulykamell vagy filézett csirke felső comb bőrrel
10 szem burgonya cikkekre vágva
10 szem paradicsom hámozva, egészben hagyva
1 csokor friss rozmaring (tényleg sok kell)
1 csokor friss oregánó
7 gerezd fokhagyma
7 ek olívaolaj
fehérbors



Elkészítés:
A megmosott cikkekre vágott burgonyát tűzálló tálba teszem és sózom borsozom, a rozmaring és oregánó felével, amiket előzőleg durvára vágtam megszórom, négy gerezd zúzott fokhagymát  elosztok a tetejükön, közéjük teszem a meghámozott egész paradicsomokat, majd meglocsolom az olívaolaj felével az egészet. A hússzeleteket bedörzsölöm a maradék fokhagymával, amit szintén összezúzok, sózom és borsozom őket és a krumpli tetejére teszem, -ha felső combot használok, akkor a bőrös felével egy kicsit megsütöm serpenyőben, hogy a bőre szép barna legyen- rádobálom a fűszernövények másik felét és ráöntöm a maradék olajat!
Majd az egészet beteszem 180 fokos sütőbe és körülbelül 45 perc alatt készre sütöm!

Jó étvágyat mindenkinek!

Puszi:

Petrezselyem