2012. szeptember 1., szombat

Szilva dzsem


Még mindig szilva!:-) Írni valahogy egyszerűbb róla, mint, magozni, darabolni és befőzni, az nem volt egyszerű, vagyis egyszerű, csak nem ekkora mennyiségnél, az már fárasztó!:-) Na, de mit panaszkodok, milyen jó lesz télen enni, vajas kenyérrel, süteménybe tenni, derelyét készíteni belőle, szóval csak ne sírjak, örüljek, hogy ilyen jó volt az idei termés és ennyi finomságot készíthettem belőle! Bár azt be kell valljam, hogy egy kisebb részét kimagozva, mosva, lecsepegtetve lefagyasztottam, hátha készítek szilvás gombócot, vagy tejszínes szilva krém levest karácsonyra, szóval vannak terveim vele, meg magában is jó lesz télen, mert kimondottan finom szilva fajta ez!
akkor jöjjön a fűszeres lekvár, fahéj nélkül, mivel testvérkém allergiás rá és szeretném, ha enne belőle!:-)
Ennél sem használok tartósítószert, hisz elég ha lefordítom az üveget a vákuum miatt eláll, csak felbontás után tegyük hűtőbe, akkor is kibír 1-2 hetet, kivéve, ha megeszitek!:-) Ezért érdemes kisebb üvegeket használni!

Ismét egy kiló szilvával írom a receptet, annak a kedvéért, aki nem szeretne ipari mennyiséget készíteni!:-)



Hozzávalók:

1 kg szilva
0,5 kg barna cukor
1 rúd fahéj(Én most nélküle, de fini lesz tőle)
10 szem szegfűszeg
5 szem szegfűbors
2 citrom reszelt héja

Elkészítés:

A szilvát kimagozom, felaprítom kisebb nagyobb darabokra vegyesen. Egy nagyobb edényben karamellizálom a cukrot, majd amikor már folyik hozzáadom a lecsepegtetett szilvát,a fűszereket és lassú tűzön rotyogtatom, míg el nem fő a leve és jó sűrű nem lesz ez 1-1,5 óra szilva fajtától függően.
Majd sterilizált üvegekbe töltöm, lezárom, fejre állítom 5 percre, száraz dunsztba téve, pár nap alatt kihűtöm, majd felteszem a kamra polcra!
Itt is jó, ha fogyasztás előtt egy hónapot áll!

Főzzetek be!:-)

Puszi:

Petrezselyem


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók

Recept kereső