2012. szeptember 13., csütörtök

Fűszeres csicseriborsó kuszkusszal


Megjöttünk a nyárból a "télbe", na jó ez költői túlzás, de azért elég cidri van, most már jöhetnek a tartalmasabb kaják, a hüvelyesek, bab, borsó, lencse,főleg, hogy Olaszországban, szinte csak a tengeri herkentyűket ettem, salátával és az a nagy helyzet, hogy csülkös bablevesre vágyom, vágytam, mert el is készítettem, ma ebédre, mennyei volt, panini helyett, jó kis erdélyi kovászos kenyeret és házi tejfölt ettem mellé, Pollival az élen csak úgy falta! remélem Szofi is eszik vacsira, ha megjön az oviból, apával az élen, Ő biztos befalja, mert az Ő kedvence!:-)
Egyébként Itália még mindig csodás, a tenger tiszta, hullámzik, sok a kagyló, a hal, finomak az ételek, rengeteg fűszerrel, tésztával, paradicsommal megrakodva tértünk haza és idén zsákmányoltam a kempingből egy rozmaring bokrot, persze engedéllyel, mivel már 5. éve járunk oda, megkértem az egyik ott dolgozót, hogy kérdezze már meg nekem, hogy szabad e ilyet és naturalmente lehetett!:-) Remélem sikerül átteleltetnem, mert csodaszép, illatos és sokkal intenzívebb az íze, mint az itthon kaphatóaknak, biztos a föld miatt!:-)
Na,de jöjjön a kaja, ami nem olasz, de még csak nem is hasonlít hozzá, bár a kuszkusz olasz márka, így kicsit  az, de az ízvilág nem!:-)
Mivel a paradicsom még tömkelegével kapható érik, és isteni ezért abból sok van benne, illetve padlizsán, kápia paprika és sok, sok római kömény, fahéj, na meg répa isteni, könnyű, még a nyári kertek ízeit idézi, de forrón tálalva az igazi és akár sütőtökkel is feldobható, na, de az majd csak később, hiszen az ország keleti részében lakó olvasók nem is értik miről beszél ez a nő, ott még tombol a nyár! De jó nekik!:-)




Hozzávalók (4 személyre):

200 gramm kuszkusz
500 ml  zöldség alaplé
2 ek olívaolaj
4 szál sárgarépa kockákra vágva
1 db padlizsán felkockázva
2 fej lilahagyma negyedelve
4 tk őrölt fahéj és római kömény, mozsárba törve
2 kápia paprika kockákra vágva
2 doboz csicseriborsó (konzerv)
4 fej paradicsom felkockázva
1/2 korianderzöld felaprítva
bors

Elkészítés:

Előkészítem a hozzávalókat, 



majd a kuszkuszt leöntöm a forrásban levő zöldségalaplével, majd lefedve hagyom állni, míg el nem szívja az összeset. Majd egy nagy serpenyőben felforrósítom az olajat, beleteszem a hagymát, a répát és 2 percig sütöm. Megszórom a fűszerekkel, hagyj illatozzon, majd beledobom a paprikát, a paradicsomot, padlizsánt és fedő alatt 20-25 percig párolom, míg a zöldségek meg nem puhulnak. Ha kell kevés vizet öntök alá, sózom, borsozom a végén, majd hozzákeverem a csicseriborsót és összeforgatva még 3 percig főzöm. Kuszkusszal tálalom, és a tetejét koriander zölddel megszórom!

Jó étvágyat!

Puszi:

Petrezselyem



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók

Recept kereső