2012. szeptember 2., vasárnap

Az igazi szilva lekvár sütőben sütve


Még egyszer szilva, ezúttal személyes kedvencem, a hagyományos, extra sűrű, csak szilvából készült lekvár, amit eredetileg sárral tapasztott réz üstben 20 órán át készítenek, nagyon bonyolult technológiával, sokan, folyamatosan kevergetve, de mi modern háziasszonyok feltaláltuk ennek egy kicsit gyorsabb, de mindenképp kevésbé fárasztó módját, az eredmény, szerény véleményem szerint majdnem ugyanaz.
Amilyen egyszerű hozzávalókat nézve olyan finom, semmi nem kell hozzá, csak szilva, sok, sok szilva és mégis ez a legfinomabb a világon, cáfoljatok meg, ha nem, de dő az kell hozzá, ez is 10-12 óra amíg elkészül, de megéri várni!:-)

Az érdekesség kedvéért vázolom, hogy Szabolcsban hogyan készítik még a mai napig: 
A hagyományos technológia szerint készülő szilvalekvárhoz előkészületként a gazdák augusztus végén, szeptember elején lekaszálták a fák alatti füvet, hogy a hulló szilvát fel tudják szedni. A fa alá ponyvákat terítettek. Hosszú, de könnyen kezelhető rudakkal verték az ágakat. A válogatott gyümölcsöt megmosták. 

A szilvával megtelt, rézből készült lekvárfőző üstöt a szabadban elkészített katlanra tették fel főzni. A katlan általában gömbölyű állású, vályogfalú volt, kívül-belül tapasztva, az egyik oldalon ajtóhelyet hagytak a tüzelésre. A lassú tüzeléssel párhuzamosan megkezdődött a kavarás is. A házilag készített kavaró vitorlával állandóan, szünet nélkül kavarták a szilvát. A kavarás nehéz munka, az asszonyok váltották egymást. A szilvát addig főzték, amíg a magja ki nem vált és a héja össze nem sodródott. Ezt követően kiszedték a katlanból a tüzet, majd miután kihűlt a szétfőtt szilva - az ún. penyő - , egy házilag készült szűrőn áttörték. A szépen kimosott üstbe visszatették a masszát, újra tüzet raktak, és kezdődhetett az öregítés, azaz a besűrítés.

A lekvárfőzés nehéz munkáját hagyományosan mulatozással kapcsolták egybe: citeráztak, énekeltek, vidám társasági élet folyt, miközben váltották egymást a munkában. A kész lekvárt cserépedényekben, ládákban tárolták. 


Na az enyém ennél egyszerűbben készül és egy ember is meg tudja csinálni!

Ismét eltávozom egy időre, de jövök vissza csak holnap szokásos olaszországi utunkra megyünk, úgy hogy sok sok italiani finomsággal térek vissza!:-)







Hozzávalók:

2-3 kg szilva kimagozva, félbe vágva
1 nagy tepsi, vagy vastag falú sütőbe való edény (cserép is lehet)

Elkészítés:

A szilvákat kimagozom, és a nagyon jól kimosott tepsibe teszem. Ne legyen színültig! Alufóliával lefedem, hogy a sütőt ne köpködje össze. Este olyan 1/2 9 körül beteszem a sütőbe, és a legkisebb lángon sütöm reggelig. Reggel 6 óra körül kiveszem, óvatosan felemelem a fóliát, nehogy a gőz megégessen! Ilyenkor már szépen elfő a nedvesség belőle. Megkeverem, és ha már elég sűrű, akkor üvegekbe töltöm. Nem teszek hozzá sem cukrot, sem tartósítószert! Évek múlva is finom, ha ugyan marad belőle!!

Jó étvágyat!

Puszi:

Petrezselyem

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók

Recept kereső