2012. szeptember 25., kedd

Paradicsomos húsgombóc fetamorzsával, sült sárgarépával


Teljes átalakításon ment át ez a hagyományos állapotában is kitűnő étel, rizs, babér levél, cukor nélkül, kicsit fűszeresebben, pikáns, de vitaminban gazdag!
Még mindig nagy mennyiségben tudunk hozzájutni a paradicsomhoz, így készülhet frissből is, és mivel jól fagyasztható, nyugodtan csinálhatjuk nagy adagban, majd be a fagyóba és hétköznap is isteni ebéd,vagy vacsi várja a családot!:-) Sajnos a kép szörnyű, de azért látható, hogy milyen volt, sajna, mindkét gyerek örjöngött, hogy vigyem a vacsit, ne fotózzak, így megadtam magam!:-) 
Mivel római kömény, gyömbér is van benne, ezért mellé naan kenyeret sütöttem, amit forrón olvasztott vajjal megkenve kínáltam mellé és mindenki csak csendben falt és falt, és falt, nyam..nyam....
Tényleg nagyon finom, köszönettel tartozok a receptért a Good Food magazin munkatársainak, ez tényleg ütős, bár még nem igazán találtam olyan receptet náluk, ami nem vált volna be, vagy ne lenne könnyen, gyorsan elkészíthető, szóval mindenkinek csak ajánlani tudom, az újság alapján, akár egész hónapra össze tudjuk állítani a menüt, e szerint vásárolunk be és egy csomó pénzt spórolunk! Így igaz Én már 4 hónapja így teszek és minden hónapban 30 ezer forint pluszban vagyok, ami éves szinten nem kevés, sőt havi szinten sem!:-) Hajrá, gondolkozzunk előre!






Hozzávalók (4 személyre):

450 gramm darált marhahús/sertés is jó
70 gramm zsemlemorzsa
1/2 ek kömény mag
1 tojás
2 ek római kömény
350 gramm sárga répa tisztítva, hosszában félbe vágva, ha nagy negyedelve
2 ek olívaolaj
2 db hagyma aprítógépben pépesítve
1 ujjnyi gyömbér lereszelve
340 gramm passata, vagyis passzírozott paradicsom, tubusban kapható
500 gramm paradicsom, hámozva, felkockázva
0,5 liter paradicsom ivólé(se só, se cukor)
bors
200 gramm feta sajt morzsolva
1 kisebb csokor petrezselyem aprítva

Elkészítés:

A sütőt előmelegítem 200 fokra, légkeveréses, vagy ennek híján 220 fok, illetve gáznál 170 fok.
Elkészítem a húsgombócokat: a husit összedolgozom 25 gramm zsemle morzsával, a tojással, a hagyma felével, fűszerezem a köménnyel és a római kömény felével, só, bors és kis gombócokat formálok, kb 25 db lesz, de méret függő.
Majd egy nagyobb tepsibe pakolom, és egy másik kisebbe pedig a répákat, mindkettőt meglocsolom egy kevés olívaolajjal, majd a sütőben készre sütöm, 30-40 perc alatt, ha kell megcserélem a helyüket. Lehet, hogy a répa hamarabb elkészül, akkor természetesen vegyük ki!:-)
Míg sül elkészül a paradicsom szósz.Magas falú serpenyőben olívaolajat hevítek, majd megdinsztelem rajta a hagyma másik felét, beledobom a gyömbért, a római kömény másik felét, végül a passzírozott és hámozott paradicsomot is, összerotyogtatom, sózom, borsozom és amikor már fröcsög, felöntöm a paradicsom lével, lassú tűzön főzöm, hogy jó sűrű legyen.
Amikor kész, a husi gombócokat egy tűzálló tálba teszem, rá a pari szószt, majd elkészül a feta morzsa. a maradék zsemlemorzsát, a petrezselyemmel és a morzsolt fetával összekeverem, a husi tetejére szórom, rá a répa, és be sütőbe 180 fokra, még 30 percre, majd forrón ropogós kenyérrel, vagy naanal tálaljuk!

Jó étvágyat:

Puszi:

Petrezselyem

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók

Recept kereső