2012. szeptember 26., szerda

Gyömbéres sütőtök dzsem

Mennyei lesz pirítóssal, vagy pitében, vagy leveles tésztával, őleg most, hogy lassacskán kezdődik a szezonja, mármint a sütőtöknek!:-) lehet, hogy túlságosan beleéltem magam az őszbe, bár a hőmérséklet még nyári, de néhol már hull a falevél, a gesztenyék is potyognak, szóval ősz van és kész, így , hát a sütőtök is helyén való!:-)
Én nagyon ügyesen vettem egy három kilót, egy kiló a sütőben végezte csemege gyanánt, de a többi be lett főzve, mert annyira finom édes volt, és szép, és Én meg folyamatosan csak elteszek és elteszek, így ezt is tettem!.-)
Most már tényleg olyan vagyok, mint egy lekvár üzem, lassan elkezdem az értékesítést is, már csak néhány papír kell hozzá és venni is lehet majd ezekből a finomságokból, már, ha nem akartok befőzni, ha mégis, itt a recept és hajrá!:-)



Hozzávalók (4 db 450 ml-es üveghez):

2 kg orange vagy kanadai sütőtök
0,5 kg barna cukor
4 db bio citrom, héja lereszelve, leve kifacsarva
85 gramm gyömbér reszelve
1 rúd vanília kikapart belseje

Elkészítés:

Minden hozzávalót a befőző lábasba rakok, majd 50-60 percalatt lassú tűzön rotyogtatva, a besűrűsödésig főzöm.
Amikor kész sterilizált üvegekbe töltöm, fejjel lefelé fordítom 5 percre és száraz dunsztba hagyom kihűlni pár nap alatt.
A kamrába 6-8 hónapig is eláll, felbontás után érdemes hűtőbe tárolni, úgy kb.1 hónapig ok!

Tipp: az üvegeket legjobban úgy tudjuk sterilizálni, ha folyó víz alatt alaposan elmossuk, majd 180 fokos sütőbe tesszük 15 percre!

Jó befőzést!

Puszi:

Petrezselyem

2 megjegyzés:

  1. Receptet viszem, ezt én is elkészítem! Nagyon guszta! És hát a színe miatt is!

    VálaszTörlés
  2. Igen szerintem is csodás a színe és az íze se semmi!:-) Hajrá!

    VálaszTörlés

Rendszeres olvasók

Recept kereső