2012. január 23., hétfő

Pizza olasz módra



Ma eljutottunk az egyik leginkább olasznak tartott étel receptjéhez ez pedig nem más, mint a pizza, legyen az töltött vagy kerek, sajtos, vagy kagylós, vagy szalámis, vagy fokhagymás, mindenki szereti, és mindenki ilyet akar enni, ha Itáliába látogat, pedig ez csupán Észak-Olaszország jellegzetes étele, illetve az amerikai olaszok kényszerű, szegénység miatt alkotott specialitása, mégis az egész világot meghódította! Nem ismerek nagyon olyan embert aki ne szeretné, ki vastag, ki vékony tésztával, ki dupla sajttal, ki szimplával, de szereti.
A mai recept tészta mennyisége egy 32 cm-es pizzának elegendő és nagyon finom, jól kezelhető, rugalmas tészta, titka a hűtőbe rakáson van, ott pihen egy keveset, majd utána gyúrjuk, nyújtjuk és végül készíthetünk félbehajtott, töltött csodát, mint alább is olvasható, vagy kerek, sok feltéttel készültet! Mindkét döntés jó!
A recept mellett a paradicsom alapot is postolom, hiszen anélkül nincs is pizza, de felhívom a figyelmet, hogy a legtöbb paradicsomos alapú tészta szósznak is ez az alapja, szóval mentsétek el, mert sokoldalúan felhasználható!







Calzone / Töltött pizza

Hozzávalók  (2 személy részére):





Salsa di pomodoro, paradicsom szósz:





-         100 g hagyma
-         2 db fokhagymagerezd
-         ½ db sárgarépa
-         30 g zellergumó szár
-         3 e.k. olívaolaj
-         500 g hámozott paradicsom
-         2 db friss paradicsom
-         50 ml fehérbor
-         kevés oregano
-         só, bors, minimális cukor
-         friss bazsalikom
-       100 ml víz

Pizza tészta:

-         150 g liszt
-         2 g só
-         cukor csipetnyi
-         15 g élesztő
-         50 ml langyos víz
-         1-1-1 ek. vaj-olívaolaj-étolaj vegyesen
-         + feltét (spenót, szalámi, tonhal, hagyma, sonka, gomba, sajt, articsóka…)

Elkészítés:




Előmelegített edényben apróra vágott hagymát és egész gerezd fokhagymákat pirítunk olívaolajon. Hozzáadjuk az apróra vágott zellert és sárgarépát és tovább pirítjuk. A pirítás után, meglocsoljuk fehérborral, beleöntjük a paradicsomkonzervet. Darabolt friss paradicsomot helyezünk bele és felöntjük vízzel. Oregánoval, sóval, borssal, cukorral ízesítjük. Félig lefedve, úgy 1 órán keresztül főzzük. 15 percenként belekevergetünk, vigyázunk le ne égjen, hisz folyamatosan párolog. Amikor elkészült a paradicsomunk, friss bazsalikom leveleket dobunk bele.


A lisztet kimérjük, hozzákeverjük a sót és a zsiradékot. A vizünket, élesztővel és egy csipetnyi cukorral keverjük ki. Hozzáadjuk a liszthez és összegyúrjuk. Addig gyúrjuk, amíg egy jól formálható, rugalmas tésztát kapunk (5-6) perc. Fóliába rakjuk és hűtőbe helyezzük kb. 10 percre. Amíg pihen a tészta, előkészítjük a tölteléket. Ezt követően kinyújtjuk a tésztánkat, betöltjük, hosszában összehajtjuk. 






Kevés paradicsomszósszal bekenjük a tetejét, megszórjuk parmezánnal. 






Előmelegített sütőben (200C°,6-7 perc alatt) készre sütjük. Amikor elkészült, kevés olívaolajjal meglocsolhatjuk és tálaljuk.

Jó étvágyat!

Puszi.

Petrezselyem

2 megjegyzés:

  1. Nem tudom, hogy csak nálam, de nem látni a hozzávalók mennyiségét.

    VálaszTörlés
  2. Szia!

    Nem csak nálad, de már javítottam a dolgot és láthatóak! Köszönöm!:-)
    Remélem így már használható lesz!

    VálaszTörlés

Rendszeres olvasók

Recept kereső