Ma egy még finomabb előétel receptjét osztanám meg, méghozzá a töltött fekete kgylóét, ami isteni, gyors, könnyen hozzáférhető alapanyagokból elkészíhető és bármilyen társasági összejövetelen bevethető kuriózumként, persze csak, ha szeretiteka tengeri herkentyűket!:-)
Rólam köztudott, hogy élek halok a tengeri élőlényekért, így nekem telibe talált, de képzeljétek volt olyan, aki kimondottan utálja a kagylót és minden tengeri állatkát, de ez a kaja bejött neki! Szóval merjetek kísérletezni, isteni, jó fűszeres, így annyira nem is érződik maga a kagyló íz, inkább pikáns, na nem ajnározom tovább magamat , inkább beszéljenek helyettem a képek és az étel!
Cozze ripiene /
Töltött fekete kagyló
Hozzávalók (2 fő részére):
-
12
db fekete kagyló
- 6
szelet toast kenyér
- friss
petrezselyem, rozmaring, kakukkfű
- kevés
reszelt citromhéj
- só,
fehérbors
- 3
ek. reszelt parmezán
- 5-6
ek. olívaolaj
Elkészítés:
A kagylókat megtisztítjuk, megmossuk,
majd egy edényben 2 ek vízzel megfőzzük (kb 10 perc, ill amíg kinyílnak), majd
lecsöpögtetjük. Közben a toast szeletek széleit levágjuk, majd felkockázzuk a
belsejét, botmixerrel morzsára törjük.
A friss zöldfűszereket apróra vágjuk, hozzáadjuk a kenyérkockákhoz a
citrom reszelékkel együtt. Ezt követően tovább ízesítjük sóval, fehérborssal és
folyamatos rövid kevergetés mellett belerakjuk a reszelt parmezánt. Olíva
olajjal locsolgatjuk, míg össze nem fogja kicsit a száraz morzsánkat.
Amikor a
kagylók kihűltek, egyenként szétszedjük és a kagylóhúst kiszedjük, majd
visszahelyezzük a héjába (így könnyebb lesz fogyasztani).
Egymás mellé tepsibe
rakjuk a kagylókat, majd a kész morzsát rászórjuk
és előmelegített sütőben (
200 C° - grill fokozat – 6 perc ) készre sütjük.
Ne sajnáljuk a sót, mert kihozza az ízeket!
Jó étvágyat!
Puszi:
Petrezselyem
Ahogy elnézem, a tepsiben jóval több kagyló van, mint amit írtál.
VálaszTörlésA fekete kagyló nagy kedvenc. Sajna, ma vennem kell. Amikor jártunk az Adriára kempingezni minden évben, csaknem naponta szedtem a közeli szikláknál, s a legkülönbözőbb módon készítettem. A lakókocsiban sútő nem volt, csak tűzhely, de grillsütőnk volt.
A tied is biztos finom volt.