2012. január 11., szerda

Olasz főző lecke, antipasti, avagy isteni előételek


Nagyon jó volt a főző suli, remek séf koordinálja csetlés botlásainkat, a társaság is jó és az első órán mennyei előételeket készítettünk!
Készítettünk sok-sok finomságot, mint például az elmaradhatatlan bruschettát paradicsommal és mozzarellával, majd hideg rizs salátát, grillezett zöldségek, töltött fekete kagylót, borjú sültet, tonhalszósszal, szóval színes a paletta!
Többségét persze már készítettem a fenti ételeknek, de nagyon sok olyan praktikát tudtam meg, amitől sokkal ízletesebbek lettek az ételek, mint itthon! A kevesebb több elvét alkalmazva, nincsenek agyon fűszerezve az ételek, ami azért is jó, mert a húsnak, hús íze, a zöldségeknek zöldség íze van és mennyivel jobb, mint amikor agyon szórom mindennel! Az olasz konyha ilyen szempontból egyébként is a naturalista vonalat képviseli, hiszen a hangsúly a friss, és természetes, jó minőségű alapanyagokon van, amit a föld ád nekünk, azt együk vallják a dél olaszok, na persze kíváncsian várom, hogy a téli Magyarországon hogy fogja megvalósítani a Chef Parade csapata, e remélem sikerül, eddig tökéletes minden....:-)
Most pedig jöjjön a lényeg:



Insalata di riso / Vegyes zöldséges hideg rizssaláta



Hozzávalók ( 2 személyre)


hideg, másnapos főtt rizs kb. negyed kg

kevés olívaolaj
fél fej lilahagyma, megsózva (amit hagyunk állni, hogy puha legyen)

pár szem olívabogyó

apróra vágott kaliforniai paprika, meggrillezve

ízlés szerint grillezett és kihűlt cukkini, gomba, szárított paradicsom

A dresszinghez:


só, friss bors, cukor

balzsamecet
bazsalikom, kevés oregáno vagy majoránna

Elkészítés:

A dresszinget redukcióként készítjük el, az apróra vágott hagymát, megdinsztelem kevés olívaolajon, majd, megkaramellizálom rajta a cukrot , felöntöm 3 deciliter balzsamecettel és felére redukálom, majd sózom, borsozom, fűszerezem, lehűtöm és ílyen formában öntöm a rizs salira!
A zöldségeket egyben illetve külön is grillezhetjük, alaposan felforrósítom a serpenyőt, majd beleöntök kevés olívaolajat és rádobom a zöldségeket, amikor alaposan megpirultak leveszem a tűzről.

A hozzávalókat egymás után- finom mozdulatokkal- összekeverem, és némileg lehűtöm. Az arányokkal durvábban is bánhatunk, ki hogy szereti. A vágásra viszont ügyeljünk – kb. hasonló méretűek legyenek a zöldségek.








2 megjegyzés:

  1. Kedvencem az olasz konyha. A salátád nagyon finom, s látványnak se semmi. Szép színes, étvágygerjesztő.

    VálaszTörlés

Rendszeres olvasók

Recept kereső