Folytatom a tészta hadjáratot, és ma két pikáns csípős szósszal tálalom a spaghettit, ami az egyik legközkedveltebb tészta!
Az egyik hagyományos, és ismert szósz az arrabiata, amásik egy hagyományos, gyors egyszerű, de annál istenibb tészta feltét, méghozzá az aglio olio e peperoncino, olaszul nem beszélő olvasóimnak azért lefordítanám, fokhagymás, olívaolajos, csípős szósz, de a két alap recept előtt mindenképpen közzé teszem ma is annak, aki tegnap nem olvasott, a salsa di pomodoro, vagyis a paradicsom szósz receptjét is, mert ez nem csak a pizza alap, de majdhogynem az összes tészta szósz alapja is, így jó, ha megjegyezzük, mert ez adja a paradicsomos tészták lelkét, íz magját!
Akkor jöjjenek ebben a sorrendben a finomságok!
Salsa di pomodoro
Hozzávalók (2 személy részére):
- 100
g hagyma
- 2
db fokhagymagerezd
- ½
db sárgarépa
- 30
g zellergumó szár
- 3
e.k. olívaolaj
- 500
g hámozott paradicsom
- 2
db friss paradicsom
- 50
ml fehérbor
- kevés
oregano
- só,
bors, minimális cukor
- friss
bazsalikom
- 100
ml víz
Elkészítés:
Előmelegített edényben apróra vágott
hagymát és egész gerezd fokhagymákat pirítunk olívaolajon. Hozzáadjuk az apróra
vágott zellert és sárgarépát és tovább pirítjuk. A pirítás után, meglocsoljuk
fehérborral, beleöntjük a paradicsomkonzervet. Darabolt friss paradicsomot
helyezünk bele és felöntjük vízzel. Oregánoval, sóval, borssal, cukorral
ízesítjük. Félig lefedve, úgy 1 órán keresztül főzzük. 15 percenként
belekevergetünk, vigyázunk le ne égjen, hisz folyamatosan párolog. Amikor
elkészült a paradicsomunk, friss bazsalikom leveleket dobunk bele.
Spaghetti
all’arrabbiata /Spaghetti csipős paradicsomos szósszal
Hozzávalók ( 2 személy részére):
- 300
g spaghetti
- 200
ml konzerv paradicsom
- 1
db friss paradicsom
- 1
db hagyma
- 2-3
db fokhagyma
- ½
kaliforniai paprika
- kevés
alaplé, fehérbor, olívaolaj
- friss
peperoncino
- reszelt
parmezán
- só,
zöldbors, cukor, bazsalikom, oregánó, petrezselyem
- 3-5
dkg csípős-szeletelt nápolyi szalámi
Elkészítés:
A tésztánkat sós vízben megfőzzük. Közben
olívaolajon negyed szeletekre vágott hagymát és egész gerezd fokhagymát
pirítunk. Hozzáadjuk a csíkokra szeletelt kaliforniai paprikát és a szeletelt
nápolyi szalámit. Ezt követi a paradicsom konzerv és
a darabokra vágott friss paradicsom. Kevés fehérbort és alaplét adunk hozzá.
Sóval, zöldborssal, peperoncinoval, cukorral, oregánóval, bazsalokommal
ízesítjük. 20 percig lassú tűzön főzzük. Amikor kész a szószunk, kis olívaolajjal
meglocsolhatjuk és a tésztával összemelegítjük. Durvára vágott petrezselyemmel és
reszelt parmezán sajttal szórjuk meg.
Hozzávalók (2 személy részére):
- 300
g spaghetti
- 2
db friss peperoncino
- friss
petrezselyem
- 100
g reszelt parmezán
- 4-6-
db fokhagyma
- 50
ml olívaolaj
- só,
durva bors
Elkészítés:
A tésztánkat sós vízben megfőzzük. A
fokhagymát, petrezselymet, peperoncinot összevágjuk apróbb darabokra, majd egy
üvegedénybe helyezzük, ahol kikeverjük olívaolajjal. Serpenyőt melegítünk, belekanalazzuk
a fűszerezett olívaolajunkat és belekeverjük a meleg főtt tésztánkat. Sóval,
durva borssal ízesítjük. 2×-3× átforgatjuk a tésztánkat az olajban és reszelt
parmezán sajttal, durva borssal tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése