2012. január 25., szerda

Egy tészta, két recept


Folytatom a tészta hadjáratot, és ma két pikáns csípős szósszal tálalom a spaghettit, ami az egyik legközkedveltebb tészta!
Az egyik hagyományos, és ismert szósz az arrabiata, amásik egy hagyományos, gyors egyszerű, de annál istenibb tészta feltét, méghozzá az aglio olio e peperoncino, olaszul nem beszélő olvasóimnak azért lefordítanám, fokhagymás, olívaolajos, csípős szósz, de a két alap recept előtt mindenképpen közzé teszem ma is annak, aki tegnap nem olvasott, a salsa di pomodoro, vagyis a paradicsom szósz receptjét is, mert ez nem csak a pizza alap, de majdhogynem az összes tészta szósz alapja is, így jó, ha megjegyezzük, mert ez adja a paradicsomos tészták lelkét, íz magját!

Akkor jöjjenek ebben a sorrendben a finomságok!



Salsa di pomodoro

Hozzávalók (2 személy részére):
-         100 g hagyma
-         2 db fokhagymagerezd
-         ½ db sárgarépa
-         30 g zellergumó szár
-         3 e.k. olívaolaj
-         500 g hámozott paradicsom
-         2 db friss paradicsom
-         50 ml fehérbor
-         kevés oregano
-         só, bors, minimális cukor
-         friss bazsalikom
-         100 ml víz

Elkészítés:
Előmelegített edényben apróra vágott hagymát és egész gerezd fokhagymákat pirítunk olívaolajon. Hozzáadjuk az apróra vágott zellert és sárgarépát és tovább pirítjuk. A pirítás után, meglocsoljuk fehérborral, beleöntjük a paradicsomkonzervet. Darabolt friss paradicsomot helyezünk bele és felöntjük vízzel. Oregánoval, sóval, borssal, cukorral ízesítjük. Félig lefedve, úgy 1 órán keresztül főzzük. 15 percenként belekevergetünk, vigyázunk le ne égjen, hisz folyamatosan párolog. Amikor elkészült a paradicsomunk, friss bazsalikom leveleket dobunk bele.











Spaghetti all’arrabbiata /Spaghetti csipős paradicsomos szósszal







Hozzávalók ( 2 személy részére):



-         300 g spaghetti
-         200 ml konzerv paradicsom
-         1 db friss paradicsom
-         1 db hagyma
-         2-3 db fokhagyma
-         ½ kaliforniai paprika
-         kevés alaplé, fehérbor, olívaolaj
-         friss peperoncino
-         reszelt parmezán
-         só, zöldbors, cukor, bazsalikom, oregánó, petrezselyem
-         3-5 dkg csípős-szeletelt nápolyi szalámi

Elkészítés:

A tésztánkat sós vízben megfőzzük. Közben olívaolajon negyed szeletekre vágott hagymát és egész gerezd fokhagymát pirítunk. Hozzáadjuk a csíkokra szeletelt kaliforniai paprikát és a szeletelt nápolyi szalámit. Ezt követi a paradicsom konzerv és a darabokra vágott friss paradicsom. Kevés fehérbort és alaplét adunk hozzá. Sóval, zöldborssal, peperoncinoval, cukorral, oregánóval, bazsalokommal ízesítjük. 20 percig lassú tűzön főzzük. Amikor kész a szószunk, kis olívaolajjal meglocsolhatjuk és a tésztával összemelegítjük. Durvára vágott petrezselyemmel és reszelt parmezán sajttal szórjuk meg.

Spaghetti aglio olio e peperoncino /Fokhagymás, olívaolajos, csípős spaghetti






Hozzávalók (2 személy részére):

-         300 g spaghetti
-         2 db friss peperoncino
-         friss petrezselyem
-         100 g reszelt parmezán
-         4-6- db fokhagyma
-         50 ml olívaolaj
-         só, durva bors

Elkészítés:

A tésztánkat sós vízben megfőzzük. A fokhagymát, petrezselymet, peperoncinot összevágjuk apróbb darabokra, majd egy üvegedénybe helyezzük, ahol kikeverjük olívaolajjal. Serpenyőt melegítünk, belekanalazzuk a fűszerezett olívaolajunkat és belekeverjük a meleg főtt tésztánkat. Sóval, durva borssal ízesítjük. 2×-3× átforgatjuk a tésztánkat az olajban és reszelt parmezán sajttal, durva borssal tálaljuk.

Jó étvágyat!

Puszi:

Petrezselyem





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók

Recept kereső