2012. január 12., csütörtök

Folytatódik az olasz főző lecke

Ma egy még finomabb előétel receptjét osztanám meg, méghozzá a töltött fekete kgylóét, ami isteni, gyors, könnyen hozzáférhető alapanyagokból elkészíhető és bármilyen társasági összejövetelen bevethető kuriózumként, persze csak, ha szeretiteka tengeri herkentyűket!:-)
Rólam köztudott, hogy élek halok a tengeri élőlényekért, így nekem telibe talált, de képzeljétek volt olyan, aki kimondottan utálja a kagylót és minden tengeri állatkát, de ez a kaja bejött neki! Szóval merjetek kísérletezni, isteni, jó fűszeres, így annyira nem is érződik maga a kagyló íz, inkább pikáns, na nem ajnározom tovább magamat , inkább beszéljenek helyettem a képek és az étel!

Cozze ripiene / Töltött fekete kagyló





Hozzávalók  (2 fő részére):

-        
       12 db fekete kagyló

-      6 szelet toast kenyér

-      friss petrezselyem, rozmaring, kakukkfű

-      kevés reszelt citromhéj

-      só, fehérbors

-      3 ek. reszelt parmezán

-      5-6 ek. olívaolaj



Elkészítés:


A kagylókat megtisztítjuk, megmossuk, majd egy edényben 2 ek vízzel megfőzzük (kb 10 perc, ill amíg kinyílnak), majd lecsöpögtetjük. Közben a toast szeletek széleit levágjuk, majd felkockázzuk a belsejét, botmixerrel morzsára törjük.
A friss zöldfűszereket apróra vágjuk, hozzáadjuk a kenyérkockákhoz a citrom reszelékkel együtt. Ezt követően tovább ízesítjük sóval, fehérborssal és folyamatos rövid kevergetés mellett belerakjuk a reszelt parmezánt. Olíva olajjal locsolgatjuk, míg össze nem fogja kicsit a száraz morzsánkat. 
Amikor a kagylók kihűltek, egyenként szétszedjük és a kagylóhúst kiszedjük, majd visszahelyezzük a héjába (így könnyebb lesz fogyasztani). 



Egymás mellé tepsibe rakjuk a kagylókat, majd a kész morzsát rászórjuk 



és előmelegített sütőben ( 200 C° - grill fokozat – 6 perc ) készre sütjük.

Ne sajnáljuk a sót, mert kihozza az ízeket!
Jó étvágyat!

Puszi:

Petrezselyem





1 megjegyzés:

  1. Ahogy elnézem, a tepsiben jóval több kagyló van, mint amit írtál.
    A fekete kagyló nagy kedvenc. Sajna, ma vennem kell. Amikor jártunk az Adriára kempingezni minden évben, csaknem naponta szedtem a közeli szikláknál, s a legkülönbözőbb módon készítettem. A lakókocsiban sútő nem volt, csak tűzhely, de grillsütőnk volt.
    A tied is biztos finom volt.

    VálaszTörlés

Rendszeres olvasók

Recept kereső