2011. március 31., csütörtök

Vöröslencse köretnek vagy csak úgy magában

Ma egy pikáns köret receptjét írom le, aminek fő összetevője a vöröslencse! Nagyon finom, egészséges és alacsony glikémiás indexe miatt fogyókúrásoknak is tökéletes! Így én is bátran ehetem, mivel a léböjt kúra miatt oda kell figyelnem az étrendemre.
A vörös lencse azért jobb, mint az általunk ismert barna rokona, mert ízre szinte ugyanolyan, viszont nem kel előző nap, vagy órákkal előtte beáztatnunk, így amikor eszünkbe jut, hogy főzeléket ennénk, akkor csak gyorsan elkészítjük. Ma azonban nem a főzelék verzió következik, hanem egy pikáns köret, bár önmagában is tökéletes, aminek egyik hozzávalója a koriander levél, amit Én maggal helyettesítettem, ezenkívül a balzsamecet, így egy kissé savanykás, keleties ízű ételt kapunk, ami húsok mellé kitűnő köret!

Vöröslencse korianderrel:

Hozzávalók (4 személyre):

200 gramm vörös lencs
1 fej lilahagyma
1 csokor koriander vagy mag, de abból csak 1 tk
2 ek vörös balzsamecet
durva szemű só
frissen őrölt bors

Elkészítés:

Serpenyőben olívaolajat hevítek, ezen megdinsztelem a lila hagymát, majd megfonnyasztom a koriander levelet, hozzáadom a lencsét és felöntöm 1,5 deciliter vízzel, amennyi ellepi, sózom, borsozom,.



Majd amikor rotyog beleteszem a balzsamecetet és lefedve párolom, míg el nem szívja a víz nagy részét, nem kell krémesre főzni, a lényeg, hogy a lencse puha legyen.
Körülbelül 20 perc alatt kész!



Melegen és frissen fogyasszuk, mert másnapra kiszárad és már nem olyan ízletes!

Jó étvágyat!

Puszi:

Petrezselyem

2011. március 29., kedd

Karamellizált balzsamecet, hogy ne csak finom legyen, hanem szép is amit az asztalra teszünk


Végre vége a léböjt kúrámnak és újra visszatérhettem a konyhába!:-) Persze az evést nem kapkodtam el, először spárgakrém levest ettem, majd tárkonyos csirke levest, a hús nélkül, majd szépen fokozatosan elkezdtem tartalmasabb, de kalóriaszegény ételeket készíteni! Tegnap például isteni vöröslencsét készítettem, aminek a receptjét holnap veletek is megosztom, de ma egy nagyon praktikus tanácsot adok, recept formájában.
Visszatérve a léböjtkúrára nagyon boldog vagyok, mert 6 kilótól szabadultam meg, jól érzem magam és nagyon fitt vagyok! Sokkal kevesebb alvástól is jól érzem magam, kipihentebb vagyok, szóval megérte, újra a régi vagyok, fáradság nélkül!:-)
Ma azt osztom meg veletek, hogyan lehet igényesen tálalni egy ételt, hiszen ki ne szeretné a finomabbnál, finomabb gasztro csodáit, úgy tálalni, mint az éttermekben és ehhez nem kell más, mint némi kreativitás és a karamellizált balzsamecet, ami az egyik legjobb, legtartósabb díszítési mód! Egyszerű elkészíteni, sokáig eláll és bármilyen ételt feldob, ráadásul még finom is! Nem csak ezt, de friss fűszer ágakat, paradicsomot, snidlinget is bátran használhatunk, csakis a fantáziánkon múlik!

Hozzávalók (kb. 1,5 dl-hez)



3 dl modenai balzsamecet
25 dkg cukor
1 ek olívaolaj

Elkészítés:

Az olívaolajat felhevítem, hozzáadom a cukrot, amit karamellizálok, közepes lángon, nem kell kevergetni csak várni, míg a cukor a szélén el kezd felolvadni, 



akkor kicsit megmozgathatjuk a lábast, majd amikor már szép barna és felolvadt,





hozzáöntöm az ecetet.
Majd felére redukálom, folyamatos forralással.



A lényeg, hogy szép sűrű legyen, majd egy kis üvegbe töltöm és kihűtve hűtőbe tárolom. Mielőtt használnánk vegyük ki, hogy szoba-hőmérsékletű legyen és folyjon.



A tányér alját, szélét különbözőképpen díszíthetjük vele! 


Jó tálalást!

Puszi:

Petrezselyem

2011. március 23., szerda

Chilli con carne

Ígéretemhez híven ma Ági egyik remekművét mutatom be! Már a gondolatától is összefut a számban a nyál! Már csak három nap a böjtből és vége a szenvedéseimnek, azthiszem eldöntöttem, hogy nem csinálom meg többet, bár lehet, hogy mégis, de nem mostanában az biztos!:-)
Első szilárd étel, amit elkészítek szombaton egy finom kapros spárgakrémleves lesz ez biztos! Persze naponta változik, hogy mit is ennék, de el kell mondanom, hogy egy száraz kifli csücsök is boldoggá tenne! Nem is vagyok éhes, de az ízek, a rágás nagyon hiányzik, hihetetlen, hogy emberek hogy bírják ezt évente többször is! Eddig is tudtam, de most már teljesen biztos, hogy imádok enni, mindent, minden mennyiségben, persze, csakis a minőségi kajákat értem ide, de ebben az állapotban ölni tudnék egy vacak hamburgerért is, nem is beszélek többet az éhségemről, éhezésemről, inkább jöjjön a finom és egyszerű chilli con carne, ami az eredeti recept alapján készül, nem holmi utánzatt vagy por!:-)


Hozzávalók (4 személyre):

150 g füstölt szalonna
400 g marhahús  (lapocka, nyak vegyesen) felkockázva vagy darálva
100 g darált hús ugyanebből
500 g vörös bab 
700 ml paradicsomszósz
1 sárga és egy piros húsú kaliforniai paprika (kihagyható)
1 doboz konzervkukorica (kihagyható)
300 ml sör, víz vagy levesalap 
1 nagy fej vöröshagyma
4 nagyobb gerezd fokhagyma
2 ek morzsolt oregánó (eredetileg ez nincs benne)
eredetileg 2-3 felvágott friss zöld chili, jalapeno és cayenne bors - ezek mind egyszerre
1 ek keserű kakaópor vagy 2 kocka jó minőségű étcsoki 
1 tk fahéj

Elkészítés:

A babot előző este beáztatjuk.Egy nagy edényben, amit sütőbe is lehet tenni, olajat forrósítunk. Ebben 15-20 perc alatt lesütjük a császár szalonnát és a kockára vágott marhahúst, vagy a daráltat ezt mindenki maga döntse el. 
Rádobjuk a felaprított hagymát és üvegesre pirítjuk a hússal.
Jöhet a fokhagyma, az oregánó, a chilik ízlés szerint, a fahéj, a kakaó. 2-3 percig
tovább sütjük, folyton kevergetve.
Hozzáadjuk a felkockázott paprikát. Ismét 2-3 percig sütjük, kevergetjük.
Ráöntjük a paradicsomszószt és a sört vagy vizet, annyit, hogy épp ellepje, ekkor kerül bele a beáztatott bab
is. Sózzuk.
Jól összekeverjük, majd 220 fokra előmelegített sütőbe toljuk és ott főzzük kb. egy-másfél órát. Közben néha
mozgassuk meg, ellenőrizzük a sóját vagy csípősségét, szükség esetén még adhatunk hozzá vizet.
Ha a bab és a hús puha, kivesszük a sütőből, és belekeverjük a kukoricát, ha szeretnénk. Egyet még
rottyantunk rajta. A tetejét megbolondíthatjuk egy kevés reszelt füstölt sajttal!
Forrón magában tálaljuk, bár én szoktam mellé saját sütésű kis cipókat is kínálni, akkor még csodálatosabb!

Jó étvágyat!

Puszi:

Petrezselyem

2011. március 21., hétfő

Rozéra sült kacsamell, sült, rakott káposztás tésztával


Tegnap tényleg úgy éreztem magam, mintha egy rossz álomba lennék! Életem egyik legfinomabb ételét készítettem és aztán nem ehettem belőle, de valahogy sehogy sem tudtam felébredni, pedig meg is csíptem magamat!:-) Aztán bilibe ért a kezem és rájöttem, ez nem rémálom, ez a valóság, Én hülye léböjt kúra felénél, készítek a családnak fonomságokat, ahelyett, hogy pizzát majszolnának titokban, egy elzárt helyiségben, hogy Én ne lássam, de persze a valóság az, hogy az Én baromságom miatt Ők ne szenvedjenek már! Illetve javítanék, nem baromság, hiszen nagyon egészséges, és reményeim szerint, így lemegy rólam a plusz négy kiló, ami minden erőfeszítésem ellenére eddig meg sem moccan, pedig mindennap sportolok, de ugyebár este kilenckor is képes vagyok enni! Igen, tudom, hogy erről le kell szokni, éppen ezért ettől a 10 naptól-amiből már csak 4 van hátra- azt várom, hogy a gyomrom összeszűkül és kellő önfegyelmet tanulok, főzök, de nem eszem, és hátha sikerül majd, hogy ha Feri este eszik Én ellenállok! Ne is beszéljünk erről többet!
A recept ugyan hagyományosan hangzik, de egy kicsit felújítottam, méghozzá a pecsenyelét dobtam fel mazsolával, mézzel, a káposztás tésztát pedig megsütöttem, mint egy rakott tésztát! A vélemények egybehangzóan, pozitívak voltak! A tányérokon semmi se maradt, szóval teljes volt a siker!
Holnap nem főzök, ma is csak Szofinak és Pollinak, mivel Ferenc elutazott Németországba, így egyik legjobb barátnőm  Ági isteni chilli con carne-ját fogom megismertetni veletek!

Hozzávalók (2 személyre):

2 db filézett kacsamell
1 tk durva szemű tengeri só
2 tk frissen őrölt bors
1 ek méz
10 dkg fehér mazsola fél órára langyos vízbe áztatva, lecsepegtetve
35 dkg kockatészta
80 dkg fejes káposzta
20 dkg vaj
1 dkg cukor
frissen őrölt bors



Elkészítés:
A káposzta külső leveleit és torzsáját eltávolítom, jól megmosom, és nagy lyukú reszelőn lereszelem, majd besózom és pár percig állni hagyom, a levet, amit ereszt pedig leöntöm róla és szűrőbe teszem, hogy csepegjen ki az összes, jól ki is nyomkodom.
 A vaj felét felolvasztom, a cukrot aranysárgára pirítom benne, hozzáadom a kicsavart káposztát, és folyamatos keverés mellett jól lepirítom. A káposzta akkor van készen, ha víztartalma teljesen elpárolog és színe szép, világosbarna lesz. Ízlés szerint sóval, őrölt borssal fűszerezzük.
 
Míg a káposzta elkészül, lobogó sós, olajos vízben kifőzöm a tésztát, fontos, hogy fél kemény legyen al dente, mert a sütéskor is puhul, majd leöblítem és leszűröm.
 
Egy tűzálló tálba teszek alulra egy réteg tésztát, majd rá káposztát és ezt folytatom, míg van hozzávaló! A tetejére durva szemű sót, borsot, olvasztott vajat teszek és 180 fokos sütőben megsütöm 20 perc alatt, hogy szép aranybarna legyen. Fontos, hogy a tál tele legyen, hogy utána jól lehessen vágni a rakott tésztánkat.

Amikor kész jöhet a hús, a sütőt melegítsük elő 200 fokra.

A húst bedörzsölöm sóval borssal, majd serpenyőben felolvasztom a vaj másik felét, amikor már forró rádobom a húst és kérget sütök rá, majd alufóliába teszem és 200 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt készre sütöm. Amit kienged a hús levet, a visszamaradt zsiradékhoz adom és összefőzöm a mazsolával, mézzel, sózom, borsozom, majd amikor mártás sürüsségű, a húsra öntöm, amit előzőleg vékony szeletekre vágtam, mellé kínálom a sült káposztás tésztát!
Mennyei!

Jó étvágyat!

Puszi:

Petrezselyem

2011. március 19., szombat

Fűszerkeverék spaghettihez, otthon

Mivel ugyebár nem eszem, csak a családot etetem, próbálok receptek helyett otthon is elkészíthető hasznos dolgokat megismertetni veletek. Ma sokat gondolkoztam mi egyen az ebéd és tészta mellett döntöttem! kerestem a hozzávalókat és ráakadtam a spejzban a nyáron készített szárított fűszerkeverékemre, amit teljesen elfelejtettem, így rögtön eszembe is jutott a recept, egyszerű paradicsom mártás, spagettivel aminek a legfőbb hozzávalója az általam készített incsi-fincsi, pikáns kis ízesítő! Mondanom sem kell, hogy belepusztultam abba, hogy nem ehetek belőle! Mindenesetre ma nem is a recept a lényeg, hanem a hozzávaló!:-)
Holnap viszont mennyei fogás vár rárok, kacsamell rozéra sütve, káposztás tésztával, de nem a hagyományos módon, hanem egy kicsit másképp! Na, majd meglátjátok, az is isteni lesz! Nem tudom azt, hogy fogom megállni evés nélkül, na de mindegy, kitartás és sok-sok erőfeszítés, már csak 5 nap és vége!

Fűszerkeverék olasz tésztákhoz:



Hozzávalók (kb. 50 grammhoz):

6 gerezd fokhagyma vékonyra szelve
2 db szárított paradicsom apróra vágva
2 db szárított pepperoni paprika apróra vágva
4 ek oregánó szárítva
Elkészítés:

Én paradicsomokkal kezdem a munkát, persze, ha készen veszünk szárított paradicsomot (nem az olajban tartott fajtát, csak a natúrt), akkor az sem gond, de nálam minden éveb dömping van! A paradicsomokat kimagozom, felszeletelem, majd napon körülbelül 2 nap alatt megszárítom. A vékonyra szeletelt fohagymát 200 fokra előmelegített sütőben megszárítom majd félre teszem félnapra,az oregánót körülbelül 2 nap alatt szárítom meg, ha az is meg van kézzel morzsolom, majd az összeshozzávalót egy fűszertartóba teszem és később felhasználom.
Ma ezt a keveréket forró olívaolajra dobtam, felaprítottam egy kevés bazsalikom- és rozmaring levelet, 



majd azt is hozzáadtam, felöntöttem hámozott paradicsommal, készre főztem és al dente spaghetti tésztával kínáltam, aminek a tetejét parmezánnal szórtam meg!



Isteni lett, állítólag!:-)



Húsokhoz és levesekhez is illik ez a fűszer keverék, természetesen, kimondottan olasz ételekhez ajánlom!

Jó étvágyat!

Puszi:

Petrezselyem

2011. március 17., csütörtök

Folytatódik a francia konyha ma már itthon

Igazi hős vagyok, főzök és nem eszem!:-) Ma francia hagyma krémlevest készítettem a kis családnak, ami állítólag isteni lett, bár ezt én is tudom, hiszen megkóstoltam, de tényleg csak egy mini falatot! Gyors, finom, kevés hozzávalóból összedobható, szóval nagyon praktikus!
Ma már egyébként jobban bírom a kiképzést, elmúlt az éhségérzet és egy kicsit energikusabb is vagyok!:-) remélem napról-napra jobb lesz és tényleg jobban érzem majd a kúra után magamat! Szüksége volt már a szervezetemnek a tisztulásra, iszonyatos mennyiségű mérget tolok magamba nap, mint nap, kezdve a sok csokoládéval, hiába minőségi, akkor is, szóval egy szónak is száz a vége kell a méregtelenítés, reméljük bírom 10 napig! Ha mait nem számítom már csak 8 nap!

Francia hagyma krémleves:

Hozzávalók (2 személyre):



Előkészítés: 10 perc
Főzés: 15 perc

3 nagy fej vöröshagyma felkarikázva
2 ek kristálycukor
100 gramm szoba-hőmérsékletű vaj
2 dl főzőtejszín
500 cl húsalaplé (lsd. Befőttek és házi készítmények)
5 gramm teljes kiőrlésű liszt
bors
őrölt szerecsendió

Elkészítés:

A vajat lábasban felolvasztjuk és amikor már serceg hozzáadjuk a cukrot karamellízaljuk, rádobjuk a hagymakarikákat és kevergetve megfonnyasztjuk, közepes lángon. Amikor már elegendő vizet eresztett, felöntjük az alaplével és megforraljuk, ha kész botmixerrel összepürésítjük és a tűzre visszatéve hozzáadjuk  a már előzőleg liszttel simára kevert tejszínt, kevergetjük, de ekkor már ne forraljuk! Sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval megbolondítjuk és készen is vagyunk!
Reszelt sajttal és pirított zsemle kockákkal kínáljuk!



Jó étvágyat!

Puszil:

Petrezselyem

2011. március 16., szerda

Tarte fine aux pommes, avagy vékony almatorta francia módra


Épségben megérkeztünk a snowboardozásból, sajnos csak 2 napot sikerült sportolni, mivel a hóvihar miatt lezárták a pályákat és lavina veszély is közbe jött, de a szálloda nagyon jó volt, isteni ételekkel, wellness részleggel, így nagyon jól el tudtuk tölteni az időt, nagyokat sétáltunk a hegyekbe, átugrottunk Tarvisio-ba, ahol természetesen rengeteg isteni fűszert vettem, olívaolajat, tésztát és természetesen finom borokat! A vicc az egészben, hogy ma kezdtem el a 10 napos léböjt kúrámat, amit neera sziruppal csinálok és egész jól bírom, bár annak ellenére, hogy állítólag nem lehetnék éhes a szirup miatt, az vagyok, és annyira ennék valami finomat! Na, de erős leszek és kibírom, még főzök is, de csak a családnak, Szofi a kuktám, Ő kostól, szóval, ha ehetetlen, vagy sós, az az Ő hibája!:-) 
Ma paradicsom leves volt, betűtésztával, holnap kelkáposzta főzelék lesz és francia hagyma leves, nem tudok elszakadni a francia konyhától, hétvégén pedig még fogalmam sincs, valami tészta félét fogok nekik készíteni! Már attól rosszul vagyok, hogy írok róla, hátha még el is kell készítenem!:-( 
Na, de térjünk vissza a recepthez, elérkeztünk a chefparade utolsó édességéhez, ami egy nagyon finom, könnyű torta, gyorsan elkészíthetjük, és mennyei! 
Csodás kis tortácskákat csinálunk leveles tésztából, semmi nincs benne csak alma, kevés cukor, calvados a flambírozáshoz, vanília fagyi.... nyam-nyam

 Tarte fine aux pommes, glace vanille, flambée au calvados
Vékony almatorta, vanília fagylalttal Calvadossal flambírozva

Előkészítés: 15 perc  
Sütés: 25 perc
Flambírozás: 1 perc

Hozzávalók 1 fő részére :

1 csomag leveles tészta
1 golden alma
10 g hideg vaj
5 g olvasztott vaj
2 kk kristály cukor
5 cl calvados
4 gombóc vanília fagyi
Sütő papír

Elkészítés:
 
Az almát megpucoljuk és vékony szeletekre vágjuk.
A leveles tésztát négy részre osztjuk, majd mindegyiket kinyújtjuk 1 -2 cm vastagságúra, és forma vagy pohár segítségével kerek formát szaggatunk belőle 4 darabot.
A levestésztára helyezzük az almaszeleteket, majd arra kis kocka hideg vajat és megszórjuk cukorral. 








200 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütjük. Hagyjuk kicsit kihűlni, majd olvasztott vajjal megkenjük a tetejét és megszórjuk a kristálycukorral. 



A sütő grillfokozatán körülbelül 1-2 percig sütjük még.

Tálaláskor egy gombóc fagylaltot helyezünk a tetejére és Calvadossal flambírozzuk.



Forrón tálaljuk és gyrsan meg is esszük!:-)

Jó étvágyat!
Puszil:

Petrezselyem

2011. március 10., csütörtök

Újabb francia finomság, sertés szűzpecsenye a terítéken

Ma a főételhez jutottunk el, ami egy isteni sertés szűzpecsenye dijoni mustárral elkészítve! Nagyon gyors étel, pikáns szósszal és mennyei körettel! Provanszi paradicsomot készítettünk mellé, ami mennyei lett, főleg, hogy maga a paradicsom isteni volt, szerencsések voltunk, hogy ebben az időszakban hozzájutottunk ehhez a mennyei zöldséghez, a paradicsomot zöld tagliatelle-vel egészítettük ki! Egyébként ez a provanszi finomság nem csak köretnek tökéletes, de előételnek is , vagy önálló fogásként pirított bagettel könnyű vacsoraként is megállja a helyét. Azt már meg sem kell említenem, hogy egy csodás francia fehérbort fogyasztottunk mellé!
Egy kicsit el kell, hogy térjek a tárgytól, mert sajnálatos hírem van, persze egyben jó is, le kell csatlakoznom egy kis időre a hálózatról, mert szokásos családi síelésünk elérkezett!:-) Annyira várom, holnap hajnalban kerekedünk fel és meg sem állunk Szlovéniáig, egészen pontosan Bovec-ig! Na jó ez költői túlzás, hiszen a két apróság miatt meg kell állnunk!:-) Már mindent becsomagoltam, elkészítettem az útravalót, és tűkön ülök! Biztos itthon hagyunk valami fontosat.... Na, de az legyen a legkevesebb, a lényeg, hogy jó legyen, a táj biztos csodás lesz egyszer raftingoltunk már ott, a szállás is jónak ígérkezik, csak hó legyen, ha nincs azt se bánom, pihenni szeretnék, jókat enni, inni, nevetni, barátokkal nagymamákkal csevegni.... Jaj, de jó lesz....
Visszatérés a valóságba, következzen a francia főételünk:


Filet mignon de porc a la moutarde de dijon
Sertésfilé (sertés szüz pecsenye) dijoni mustár mártással

Előkészítés 25 perc

Hozzávalók (4 fő részére):

140 g sertés szűz pecsenye (filé)/ fő
4 evőkanál olívaolaj
40 g vaj
1 hagyma vagy 8 mogyoróhagyma
4 evőkanál dijoni mustár
60 g tejföl
5 cl borjúalaplé
500 gramm tagliatelle tészta főzve, al dente 
bors

A provanszi paradicsomhoz:
4 szép paradicsom, nem túl puha
2 gerezd fokhagyma
1 evökanal friss apróra vágott petrezselyem
5 cl olíva olaj
1 evőkanál száraz Provanszi fűszerkeverék
 2 evőkanál zsemlemorzsa
  
Elkészítés:


Serpenyőben felforrósítom a vajat, majd hirtelen megsütöm benne a húst, amit egyben hagyok, közben sózom, borsozom. 



Amikor már mindkét oldala szép barna, de még nem teljesen, 



alufóliába csomagolom őket és 200 fokra előmelegített sütőben megsütöm kb 15 perc alatt. Ha szép rózsaszín középen akkor az igazi, aki nem kedveli tovább is sütheti.
Elkészítem a mártást, a visszamaradt zsiradékhoz adom az olívaolajat az előzőleg apróra vágot hagymát és közepes lángon dinsztelem, majd amikor ezzel megvagyok a mustárt is hozzáteszem, majd a borjú alaplevet (helyettesíthető leveskockával) és még egyszer megforralom, hagyj sűrűsödjön. Amikor készen vagyok, leveszem a tűzről és hozzákeverem a tejfölt.



Félreteszem és készíthetem is a paraddicsomot. A tetejüket levágom és tepsire állítom őket. A fokhagymát apróra vágom, majd egy tálba elkeverem az olívaolajjal, hozzáteszem a fűszereket, a petrezselymet és az olajos keveréket a paradicsomok tetjére halmozom, megszórom zsemlemorzsával és 200 fokos sütőben megsütöm 10 perc alatt.
A tésztát a tányér közepére teszem a tetejére a paradicsomot, a húst felszeletelem, meglocsolom a mustáros szósszal és jóízűen elfogyasztom!



Remélem mindenki tetszését elnyerte!

Jó étvágyat!

PusziL

Petrezselyem

2011. március 8., kedd

Chefparade vagyis folytatódik a záró est menüsora

Ma az előétel után következzen, még egy előétel:-), ami egyébként egy könnyű vacsorának is megfelel! Két nagyon finom tengeri halból készítünk ma csodás, ízletes, pikáns tatárt, ami szerintem nagyon jó ötlet és ízlés szerint a tonhal, illetve a lazac helyettesíthető más filével, bár ez a két hal tökéletes, isteni a húsuk íze és nyersen s nagyon ízletesek, főleg a sokféle incsi-fincsi fűszer miatt! Mennyei száraz rosét ittunk mellé, természetesen francia bort, méghozzá bordóit, nagyon jól illet a friss, gyümölcsös bor a pikáns halhoz! A tatárt feldobtuk egy nagyon finom kapros mártással, egy szónak is száz a vége isteni lett.
Az elkészítés nagyon egyszerű mindent összevágunk apróra, összekeverjük, hűtőbe tesszük, majd friss ropógos bagettel kínáljuk, akkor lássuk mégis hogyan, és miből lesz a finomság:


Duo de tartare de thon et saumon au balsamic caramélisé
Tonhal és lazac tatár, karamellizált balzsam ecettel

Előkészítés: 20 perc. Hűtőben: 1 óra

Hozzávalók (4 fő részére):



200 g Vörös tonhal nagyon apróra vágva
200 g Lazac filé nagyon apróra vágva
1 lime
1 citrom
1 hagyma vagy 6 mogyoró hagyma finomra vágva
1 csokor friss snidling apróra vágva
1 csokor friss kapor apróra vágva
200 gramm tejföl
Nagy szemű só
Só / bors

Elkészítés:

A tonhal és a lazac szeletet is letörölgetjük mielőtt feldaraboljuk.
A lazacot apróra vágjuk 

egy tálba tesszük, hozzákeverjük a sót, borsot, az apróra vágott snidling felét, a hagyma felét is , majd a fél citrom levét. Alaposan összedolgozzuk, majd hűtőbe tesszük 1 órára minimum.
A tonhallal ugyanezt tesszük, de ebbe bele keverjük a kapor felét is, és egy kávés kanál tejfölt is, majd sózzuk, borsozzuk, ezt is hűtőbe tesszük.
A kapor másik felét a tejfölbe keverjük, borsozzuk és a lime levét is bele tesszük, sózzuk ízlés szerint, majd ezt is hűtőbe tesszük.
Ízlésesen tálaljuk! 

Friss baguettet kínálhatunk mellé, ízletes borral fogyasszuk!

Jó étvágyat mindenkinek!

Puszi:

Petrezselyem

2011. március 7., hétfő

Chefparade záró este menüsora


Nagyon jól sikerült a záró vacsi, mennyei ételeket készítettünk és a vendégemnek, vagyis drága egyetlen szerelmemnek is ízlett, ráadásul elkápráztattam a hozzáértésemmel, saját bevallása szerint, mivel itthon általában már csak a végeredménnyel szembesül, még akkor is, ha éppen itthon tartózkodik, mert akkor a lányokkal van elfoglalva!
A menüsor amit Bernard összeállított mennyei volt, először egy isteni grillezett kecskesajtot ettünk és készítettünk, ezt követte a lazac és tonhal tatár, majd dijoni mustáros szűzpecsenye, amihez tagliatelle volt a köret és a desszert egy mennyei almatorta volt! Nyam-nyam... Egész este Feri fotózott, szóval nem kezeskedem a remekművekért...:-) De pont az előételt kellett telefonnal fotóznom, amit ma írok le, így sajna annak a minősége hagyj némi kívánni valót maga után, de azért nem olyan rossz!
A kecskesajtos manna, nagyon egyszerűen elkészíthető, finom és mindenki elkápráztathatja vele a vacsora vendégeit, mellé egy isteni száraz fehér bor dukál!


Chévre chaud grillé aux herbes de provence (grillezet kecskesajt provanci fűszerekkel):

Előkészítés: 10 perc
Grillezés: 5 perc

Hozzávalók( 4 fő részére):

4 „crotins“ de chavignole (francia kecskesajt)
4 szelet toast kenyér
2 dl olíva olaj
2 evőkanál száraz Provanci fűszerkeverék
1 evőkanál fenyőmag
2 evőkanál málnaecet
1 evőkanál dijoni mustár
Bors
200 gramm madár saláta

Elkészítés:
A toast kenyereket megpirítjuk, olívaolajjal meglocsoljuk, a provanci fűszerkeveréket, elkeverjük az olajban, hozzáadjuk a mustárt, a durvára tört fenyőmagot, málnaecetet és a sajtokat ebbe beleforgatjuk alaposan, majd a kenyerek tetejére helyezzük,


és grill fokozaton, 200 fokon 5 perc alatt készre grillezzük.  

A madársalátát a tányérra halmozzuk,


és a tetejére helyezzük a kenyerünket!



Jó étvágyat!

Puszi:

Petrezselyem