2011. március 23., szerda

Chilli con carne

Ígéretemhez híven ma Ági egyik remekművét mutatom be! Már a gondolatától is összefut a számban a nyál! Már csak három nap a böjtből és vége a szenvedéseimnek, azthiszem eldöntöttem, hogy nem csinálom meg többet, bár lehet, hogy mégis, de nem mostanában az biztos!:-)
Első szilárd étel, amit elkészítek szombaton egy finom kapros spárgakrémleves lesz ez biztos! Persze naponta változik, hogy mit is ennék, de el kell mondanom, hogy egy száraz kifli csücsök is boldoggá tenne! Nem is vagyok éhes, de az ízek, a rágás nagyon hiányzik, hihetetlen, hogy emberek hogy bírják ezt évente többször is! Eddig is tudtam, de most már teljesen biztos, hogy imádok enni, mindent, minden mennyiségben, persze, csakis a minőségi kajákat értem ide, de ebben az állapotban ölni tudnék egy vacak hamburgerért is, nem is beszélek többet az éhségemről, éhezésemről, inkább jöjjön a finom és egyszerű chilli con carne, ami az eredeti recept alapján készül, nem holmi utánzatt vagy por!:-)


Hozzávalók (4 személyre):

150 g füstölt szalonna
400 g marhahús  (lapocka, nyak vegyesen) felkockázva vagy darálva
100 g darált hús ugyanebből
500 g vörös bab 
700 ml paradicsomszósz
1 sárga és egy piros húsú kaliforniai paprika (kihagyható)
1 doboz konzervkukorica (kihagyható)
300 ml sör, víz vagy levesalap 
1 nagy fej vöröshagyma
4 nagyobb gerezd fokhagyma
2 ek morzsolt oregánó (eredetileg ez nincs benne)
eredetileg 2-3 felvágott friss zöld chili, jalapeno és cayenne bors - ezek mind egyszerre
1 ek keserű kakaópor vagy 2 kocka jó minőségű étcsoki 
1 tk fahéj

Elkészítés:

A babot előző este beáztatjuk.Egy nagy edényben, amit sütőbe is lehet tenni, olajat forrósítunk. Ebben 15-20 perc alatt lesütjük a császár szalonnát és a kockára vágott marhahúst, vagy a daráltat ezt mindenki maga döntse el. 
Rádobjuk a felaprított hagymát és üvegesre pirítjuk a hússal.
Jöhet a fokhagyma, az oregánó, a chilik ízlés szerint, a fahéj, a kakaó. 2-3 percig
tovább sütjük, folyton kevergetve.
Hozzáadjuk a felkockázott paprikát. Ismét 2-3 percig sütjük, kevergetjük.
Ráöntjük a paradicsomszószt és a sört vagy vizet, annyit, hogy épp ellepje, ekkor kerül bele a beáztatott bab
is. Sózzuk.
Jól összekeverjük, majd 220 fokra előmelegített sütőbe toljuk és ott főzzük kb. egy-másfél órát. Közben néha
mozgassuk meg, ellenőrizzük a sóját vagy csípősségét, szükség esetén még adhatunk hozzá vizet.
Ha a bab és a hús puha, kivesszük a sütőből, és belekeverjük a kukoricát, ha szeretnénk. Egyet még
rottyantunk rajta. A tetejét megbolondíthatjuk egy kevés reszelt füstölt sajttal!
Forrón magában tálaljuk, bár én szoktam mellé saját sütésű kis cipókat is kínálni, akkor még csodálatosabb!

Jó étvágyat!

Puszi:

Petrezselyem

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése