2011. március 16., szerda

Tarte fine aux pommes, avagy vékony almatorta francia módra


Épségben megérkeztünk a snowboardozásból, sajnos csak 2 napot sikerült sportolni, mivel a hóvihar miatt lezárták a pályákat és lavina veszély is közbe jött, de a szálloda nagyon jó volt, isteni ételekkel, wellness részleggel, így nagyon jól el tudtuk tölteni az időt, nagyokat sétáltunk a hegyekbe, átugrottunk Tarvisio-ba, ahol természetesen rengeteg isteni fűszert vettem, olívaolajat, tésztát és természetesen finom borokat! A vicc az egészben, hogy ma kezdtem el a 10 napos léböjt kúrámat, amit neera sziruppal csinálok és egész jól bírom, bár annak ellenére, hogy állítólag nem lehetnék éhes a szirup miatt, az vagyok, és annyira ennék valami finomat! Na, de erős leszek és kibírom, még főzök is, de csak a családnak, Szofi a kuktám, Ő kostól, szóval, ha ehetetlen, vagy sós, az az Ő hibája!:-) 
Ma paradicsom leves volt, betűtésztával, holnap kelkáposzta főzelék lesz és francia hagyma leves, nem tudok elszakadni a francia konyhától, hétvégén pedig még fogalmam sincs, valami tészta félét fogok nekik készíteni! Már attól rosszul vagyok, hogy írok róla, hátha még el is kell készítenem!:-( 
Na, de térjünk vissza a recepthez, elérkeztünk a chefparade utolsó édességéhez, ami egy nagyon finom, könnyű torta, gyorsan elkészíthetjük, és mennyei! 
Csodás kis tortácskákat csinálunk leveles tésztából, semmi nincs benne csak alma, kevés cukor, calvados a flambírozáshoz, vanília fagyi.... nyam-nyam

 Tarte fine aux pommes, glace vanille, flambée au calvados
Vékony almatorta, vanília fagylalttal Calvadossal flambírozva

Előkészítés: 15 perc  
Sütés: 25 perc
Flambírozás: 1 perc

Hozzávalók 1 fő részére :

1 csomag leveles tészta
1 golden alma
10 g hideg vaj
5 g olvasztott vaj
2 kk kristály cukor
5 cl calvados
4 gombóc vanília fagyi
Sütő papír

Elkészítés:
 
Az almát megpucoljuk és vékony szeletekre vágjuk.
A leveles tésztát négy részre osztjuk, majd mindegyiket kinyújtjuk 1 -2 cm vastagságúra, és forma vagy pohár segítségével kerek formát szaggatunk belőle 4 darabot.
A levestésztára helyezzük az almaszeleteket, majd arra kis kocka hideg vajat és megszórjuk cukorral. 








200 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütjük. Hagyjuk kicsit kihűlni, majd olvasztott vajjal megkenjük a tetejét és megszórjuk a kristálycukorral. 



A sütő grillfokozatán körülbelül 1-2 percig sütjük még.

Tálaláskor egy gombóc fagylaltot helyezünk a tetejére és Calvadossal flambírozzuk.



Forrón tálaljuk és gyrsan meg is esszük!:-)

Jó étvágyat!
Puszil:

Petrezselyem

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók

Recept kereső