2011. június 16., csütörtök

Töltött karalábé tejszínes- kapros karalábé főzelékkel


Itt a szezonja a friss zsenge karalábénak, egyszerűen nem lehet vele betelni, krémleves, vagy főzelék, akár töltve, vagy csak nyersen rágcsikálva, mindenhogy isteni!
Imádom és kedvencem a töltött, amit apai nagyanyám tud a világon a legfinomabban elkészíteni, és Én csak próbálkozom évről évre, hogy tökéletesítsem, vagyis, hogy gyenge utánzatokat készítsek, de idén végre sikerült! Olyan boldog voltam, végre eltaláltam mindent főleg a lényeget, ami nagymamám szerint a legfontosabb, a karalábét, zsenge volt, szinte elolvadt az ember szájában! Nyam-nyam......
Nem a leggyorsabb kaják egyike, igazi pepecselős munka, de a végeredmény csodás, így mindenképpen megéri!





Hozzávalók (4 személyre):

8 db zsenge karalábé
25 dkg darált marhahús
3 dl tejszín
1 fej vöröshagyma (lehetőleg új)
1 csokor kapor
5 dl zöldségalaplé (lásd. Befőttek és házi készítmények)
1 ek kukoricakeményítő
bors
őrölt pirospaprika

Elkészítés:

Megpucolom a karalábét négynek levágom a tetejét, majd kivájom a belsejét, ezeket töltöm majd meg. A maradékot felkockázom.
Olívaolajon megdinsztelem a felkockázott karalábékat, majd felöntöm a zöldség alaplével, borsot teszek hozzá, a felaprított kapor felét is beleszórom és puhára párolom, majd amikor ez megvan a keményítőt elkeverem a tejszínnel és hozzáadom a főzelékhez, egyet forralok rajta, majd félre teszem.
A hagymát lereszelem, olívaolajon megdinsztelem, hozzáadom a darált húst, sózom, borsozom, beleszórok kevés pirospaprikát, majd a kapor másik felét és megpárolom. Amikor kész, félre teszem és a kivájt karalábékat, sós vízbe puhára főzöm, majd amikor lecsepegtettem megtöltöm a hússal, tűzálló tálba teszem, mellé kanalazom a főzeléket és 160 fokos sütőben kicsit sütöm, körülbelül 10-15 percet.
Végül jó ízűen elfogyasztjuk!
Mennyei étel!
Meg kell állapítsam, leírni könnyebb volt, mit elkészíteni!:-)

Jó étvágyat!

Puszi:

Petrezselyem

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók

Recept kereső