2011. június 28., kedd

Lazac fűszeres vajjal készült burgonya pürével


Tudom, hogy ismét magatokra hagytalak benneteket, de úgy alakult, hogy mindig másnál ettünk, de ma itthon, együtt vacsorázott a kis család és nagyon finomat faltunk.

Végre ismét halat ettünk, már jó pár hete hanyagoltuk, mivel nem igazán lehetett szépet venni, de végre találtam szép lazac filét, így meg is sütöttem ízibe. 
Szép új krumplit tudom, hogy vétek pürének elkészíteni, de isteni zöld fűszeres vajat készítettem, ami kívánta, hogy törjem össze a krumplit és egy kis tejszínnel, reszelt sajttal ízesítsem, mennyei lett, szinte magában is elegendő lenne, akár még főételnek is jó!
A lazacot csak úgy sóval, borssal és kevés balzsamecettel ízesítettem, ami bőven elég is, tekintve, hogy a köret elég fűszeres volt és véleményem szerint a halakat egyébként se szabad túl fűszerezni, elég a só, hisz karakteres ízüket pont a kevés fűszer és pár csepp citrom vagy ecet hozza ki, ez természetesen nem alap szabály, de a tenger illatát és ízét, amiért imádom a tenger kis lakóit, nem szabad elnyomni mindenfélével.Én általában maximum egy vagy kettő fűszert használok, és mindig nagy sikert aratok a halas ételeimmel, ez ma sem volt másképp!:-) Na, de nem dicsérgetem magam, hisz az mindig gyanús, ha a szakács dicsőíti az ételt és nem a vendég, igaz?!




Hozzávalók (4 személyre):

4 szelet lazac filé
4 tk balzsamecet
durvára tört tengeri só
frissen őrölt fekete bors
1 kg új krumpli
1 dl tejszín
150 gramm vaj
4 tk finomra vágott bazsalikom
4 tk finomra vágott oregánó
4 tk finomra vágott petrezselyem
20 dkg reszelt trappista sajt
3 gerezd apróra vágott fokhagyma
bors

Elkészítés:

A vajjal kezdem: szoba hőmérsékletű legyen ez fontos, hisz könnyebb vele dolgozni! Keverő tálba teszem villával összetöröm, majd hozzáadom a bazsalikomot, petrezselymet, oregánót, fokhagymát és alaposan elkeverem, összedolgozom, félre teszem és jöhet a többi, ha nagy meleg van tegyük hűtőbe!

A krumplit megtisztítom, felkockázom, majd sós vízbe megfőzöm, krumpli nyomóval összetöröm és hozzáadom a fűszeres vajat, a tejszínt, a reszelt sajt felét, majd simára keverem. Tűzálló tálba teszem és a tetejére szórom a maradék sajtot, majd 190 fokos sütőben megsütöm, hogy a sajt szép barna legyen, ez körülbelül 15 perc, pont ez idő alatt a hal is elkészül.

A hal szeleteket papírtörlővel szárazra törlöm, sózom, borsozom, ráspriccelem a balzsamecetet és a grill serpenyőt felhevítem, vajat olvasztok benne.Amikor forró ráteszem a halacskákat és körülbelül 10 perc alatt megsütöm. Nem forgatom, csak az egyik oldaluk legyen ropogós, és amikor a húsa kifehéredik, akkor készen is vagyunk, nagy lángon készül.
A krumplipürét sajtos felével lefelé a tányér közepére halmozom, majd a tetejére fektetem a halszeletet és máris ehetjük, frissen, forrón!

Jó étvágyat!

Puszi:

Petrezselyem

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók

Recept kereső