2012. március 7., szerda

A tökéletes ravioli titka


Azonkívül, hogy otthon készítjük és nem a zacsiból dobjuk be a lobogó vízbe, az egyik legfontosabb trükk, amivel feldobhatjuk ezt az amúgy sem egyszerű ételt, hogy főzés után vaj és olíva olaj keverékébe, megpirítjuk, majd forró fűszeres barna vajjal nyakon locsoljuk, majd...... megesszük!:-)

Ez nem az egyik leggyorsabban elkészíthető tészta étel, amikor elsőre készítjük, de a második alkalommal, már könnyebb és rövidebb idő alatt végzünk, majd a harmadik alkalommal már pikk pakk lesz és akkor a gyorsan valami finomat kategóriába tehetjük!
Imádni való ez a tészta, mivel a töltelékek variálhatóak ezer féleképpen, a zöldségestől, a húsoson át a halasig, szóval tényleg rengeteg fajtája létezik! A legfontosabb ez esetben is, mint minden töltött házi tésztánál, az hogy a tésztát alaposan gyúrjuk össze, szépen nyújtsuk ki, és amikor betöltöttük, kiszaggattuk, a levegőt óvatosan nyomkodjuk ki, úgy hogy az összetapasztott széleket, lelapogatjuk, így nem durrannak ki főzés közben!

A tészta alap ebben az esetben is ugyanaz, mint a tegnapi cannelloni esetében, teljesen egyszerű, ugyanazzal az eljárással, gyúrjuk, nyújtjuk, mint a tegnapit, csak a töltelék és a forma más! Ma egy spenótos ricottás tölteléket varázsolok bele, de mint említettem ezer félét tehetünk bele, és fokhagymás barna vajjal, paradicsom concassé-vel bolondítjuk meg, nyam-nyam......

Spenótos-ricottás ravioli, forró fokhagymás barna vajjal és paradicsom concassé-vel






Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók (4 fő részére):

     A tésztához:

        50 dkg liszt
       5 db tojás
       1 dl víz

       
      A töltelékhez:
       
       25 dkg ricotta
       25 dkg friss spenót
       5 dkg vaj
       3 gerezd fokhagyma
       őrölt bors
       só
   
   A paradicsom concassé-hoz:

      1 db paradicsom
       parmezán

     A barna vajhoz:

       15 dkg vaj
       3 gerezd fokhagyma vékonyra szelve

Elkészítés:

50 dkg lisztet a tojásokkal és a vízzel összegyúrjuk, jól kidolgozzuk és majd fél órát pihentetjük, közben elkészítjük a tölteléket.
A spenótot megtisztítjuk, majd a fokhagymás vajon megpároljuk. Sózzuk, borsozzuk és lehűtjük.
A vajas spenótleveleket leszűrjük, majd hozzáadjuk a ricottát és összedolgozzuk, ha szükséges újra sózzuk, borsozzuk. 

Jöhet a nyújtás: ha a tészta nyújtáshoz gépet használunk, formázzunk 8-10 cm-es kis hurkákat, ebben az esetben 4 db-ot, majd a gép legnagyobb fokozatán kétszer nyújtsuk ki, minden nyújtás után alaposan lisztezzük be, a gépet is és a tésztát is nehogy kiszáradjon, majd ezután a közepes fokozaton egyszer nyújtjuk át, ismét lisztezés, végül a legkisebb fokozatnál eggyel nagyobb fokozaton is egyszer, így érve el a végső méretet kb.1 mm vastag, ha ezt hamarabb is elértük, akkor nem kell végig menni ezen, de fontos, hogy ezt a folyamatot akkor is megcsináljuk, ha esetleg spaghetti vagy más metélt tésztát készítünk.
Amikor ez meg van, a kinyújtott tészta lapra tesszük kiskanál segítségével a tölteléket, egy mástól olyan távolságra, hogy be tudjuk borítani, a másik lappal 






és legyen hely kiszaggatni, vagy késsel levágni! A széleket bespricceljük vízzel, majd amikor kiszaggattuk, lenyomkodjuk óvatosan!





 Sós, olívás vízben kifőzzük a raviolikat.

Előmelegített serpenyőben vaj és olívaolaj keverékét forrósítunk, majd beletesszük a lecsepegtetett raviolikat, mindkét oldalukat megpirítjuk és a kis kockákra vágott paradicsomot is hozzáadjuk, amikor kész, forró, lobogó sós, olívás vízben kifőzzük amikor feljönnek a víz tetejére, onnantól körülbelül 4 perc főzési idő kell neki.




A barna vajat is elkészítjük:  serpenyőben a vajat lassan felforrósítjuk, óvatosan nagyon hamar kifuthat, addig játszunk vele, míg be nem barnul, ha fut levesszük és úgy kevergetjük, habverő segítségével, majd visszatesszük, végül beletesszük a fokhagymaszeleteket.  


A parmezánnal és paradicsomkockával megszórt kifőtt tésztára öntjük. (A vajnak annyira forrónak kell lennie, hogy a parmezán felhabozzon!)

Jó étvágyat!

Puszi:

Petrezselyem


1 megjegyzés:

Rendszeres olvasók

Recept kereső