2012. március 12., hétfő

Csicseriborsó curry, vagyis véget értek az olasz hetek


Ige jól olvastátok, vége az olasz ételek heteinek, mivel már itthon is sztrájkolnak, így a nemzetek konyhája jegyében készítettem egy kis indiai curry-t csicseriborsóból mellé nan-t sütöttem, állítólag tökéletes volt, majd,hogy biztos ne legyünk autentikusak, egy kis szűzpecsenyét sütöttem curry por, római kömény társaságában, egyben, majd vékonyra szelve kínáltam az egyébként teljesen vega kaja mellé.
Ahhoz képest, hogy Ferencem drága, nem egészen 3 évvel ezelőtt még vegetáriánus volt, majd ezt feladva- hipochonder lévén félve a hiány betegségektől- csak csirkemellet volt hajlandó enni, ma már követeli a húst az étel mellé, ha csak sali van megkérdi miért???:-) Ezen nem tudom túl tenni magam, bár miért ez lenne vele egyszerű, amikor egyébként is oly bonyolult!:-) Na jó nem szapulom, mert egyébként a hibáival együtt imádom, de hát férfiből van a lelkem!
Na térjünk vissza a kajához, ami cseppet sem fűszer mentes jó csípős, szóval csak az egye aki chillisen szereti az életet, hogy még humorosabb legyek: speziato vita-vagyis fűszeres élet- szóval tényleg jó pikáns, igazi indiai ízvilág!
A curryről pár szót, ami természetesen nem csak a fűszert jelenti, hanem egy édeskés savanykás szószt, ami főként nyugat- Indiában volt népszerű, de a britek gyarmatosításának köszönhetően nálunk is közkedvelt lett, változott más, kicsit európaibb, már ha ilyen létezik, de az alap minden esetben a hagyma, fokhagyma, gyömbér keverék, majd ehhez jön a többi indiai fűszer! 
Ez a mai curry pikáns és érdekes némi spenóttal vegyítve, kicsi paradicsom és pikk-pakk kész is, összerottyan, megpuhul és finom, forró nan-al esszük, mennyei, persze számoljunk a csicseriborsóval, amit egy éjszakára, de minimum 5 órára be kell áztatnunk, persze , lehet konzervet is használni, de a friss finomabb, persze mindkettő jó! 

A naan, pedig a világ legegyszerűbb kenyere, amit könnyen elkészíthetünk és bárkit elkápráztathatunk háziasságunkkal!:-)

Vége a szó cséplésnek, jöjjön a lényeg!








Hozzávalók ( 2 személyre):


A csicseriborsó curry-hez:


1 doboz csicseriborsó
20 dkg friss spenót
fél doboz kockázott paradicsom
1 friss paradicsom
1 hagyma
2 fokhagyma
darab gyömbér
2-3ek olaj
1 tk őrölt kömény
zöld chili
garam masala
só,bors
őrölt koriander, cayenne bors
A nanhoz:
1 tk. szárított élesztő, 
4 ek. langyos tej, 
2 tk. cukor, 
18 dkg korpás búzaliszt,
12 dkg sima liszt, 
1 tk. sütőpor, 
6 dkg vaj, 
0,6 l langyos víz, 
egy kis olvasztott vaj.


Elkészítés:

Kevés olívaolajon üvegesre párolom az apróra vágott hagymát, fokhagymát és gyömbért. Hozzáadom az apróra vágott chilit és a fűszereket, kevergetem. Ekkor rádobom a paradicsomkonzervet és a kimagozott, lehámozott paradicsomot. Jön bele a lecsepegtetett csicseriborsó, fél pohár víz, összfőzöm, ha konzerv, akkor nyilván ez egy forralásnyi idő, beáztatott esetében, pedig 1 óra biztos kell, majd  a végén a megmosott friss spenótot is beledobom, várok, míg összeesik. Sózom, borsozom, fűszerezem még, ha kell.
Mivel én  nem konzerv csicseriborsót használtam, így bőven volt időm elkészíteni a nan-t, amit a keleszteni kell, így akkor süssük ki, amikor tálalás előtt egy 10 perccel vagytok! Csak forrón az igazi! 


Az élesztőt, a tejet és a cukrot egy csészébe teszem. Megvárom, míg az élesztő felolvad.  Jól összedolgozom a lisztet a sütőporral és a vajjal. Hozzáadom az élesztős tejet és a langyos vizet. Dagasztom 5 percig. Lefedem a tésztát, és hagyom meleg helyen állni, amíg a duplájára megkel. Könnyedén összegyúrom, majd  tojás nagyságú gombócokat készítek belőle. A tenyerem között csészealj nagyságúra szétnyomom a gombócotkat, majd forró teflon palacsintasütőben sütöm hólyagosra mindkét oldalát. Ha kész, azonnal bekenem  mindkét oldalát egy kis olvasztott vajjal. Készen levegővel bélelt zsemléhez hasonló.

Isteni lesz!:-)

Jó étvágyat!

Puszi:

Petrezselyem

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók

Recept kereső