2011. november 2., szerda

Badacsonyi pince látogatás


Már elég régóta ígérgetem, de ma végre sort is kerítek rá, hogy leírjam élményeinket a badacsonyi pincelátogatásunkról!
Összefoglalva nagyon jó volt, isteni borok, mennyei ételek, tökéletes vendégfogadás, csodálatos környezet, szépséges idő, nagyszerű hangulat.....

Tényleg csak csupa jót tudok írni, persze a vasárnapi fejfájást leszámítva, de ez saját hiba, mert minek is iszik boros pincébe az, aki régen bírta, de ma már két gyerekes anyuka!:-) Igaz???
Persze még a másnap is megérte, mert tényleg szuper volt, sok fini borral tértünk haza, de egy év múlva újra visszatérünk, már repesve várom!




A szállodától, természetesen gyalog mentünk fel a hegyen található csodás kis pincészetbe, mr útközben gasztronómiai csodák tömkelegében volt részünk, ettünk fügét, a fáról,






mandulát, mogyorót, diót, s a lényeg körte pálinkát, na, de azt nem a fáról, hanem a túra hossza miatt vittük, hisz annyit kell, majd gyalogolni, kell a lélek melegítő, bár a séta, és a nap együttes hatása éreztette, hogy nem mínusz 10 fok van, de mi még azért rásegítettünk egy kis pálinkával!:-) Na, de sebaj, legalább vidám hangulatban érkeztünk meg!

De következzen a pincészetről pár infó:2000-ben alapította meg Váli Péter a szőlőbirtokát Badacsonyörsön. 
Részben nagyszülői örökségből, részben a hozzávásárolt környező földterületekből állt össze a mai 2,5 hektáros terület. 












A 150 méter magasan fekvő, dús barna erdőtalajjal borított, csodálatos panorámájú telek szerelem volt első látásra, saját bevallásuk szerint! Az egyedi, különleges, déli fekvésű terület Kisörshegyen, a Major feletti dűlőben található. A korábban itt lévő szőlőket rekonstruálták, részben újjátelepítették. Az évek alatt igazi birtok alakult itt ki. Minden, a bor készítéséhez kellő folyamat helyben történik, ezt szolgálja a terület közepén kialakított pince is. Nagy figyelmet fordítanak a puttonyos feldolgozásra, a kíméletes kézi munkára. 










A kezdetekkor minden munkát saját örömükre végeztek, az alkotási vágy kielégítésére. Saját bevallásuk szerint az első öt év termése nem volt túl jó, bár a barátok szépen elfogyasztották így is, de az a kísérletezés éve volt. 


 Fontosnak tartják, hogy a nagyobb közönségnek is megtetsszen az a stílus, ami megjelenik műveikben: megtartani a bort olyannak, amilyennek születik. 
Nincs sem kémia, sem mesterséges anyagok hozzáadása. Odaillő szőlőfajtákból, hozzáértő fürtritkítással, kíméletes metszéssel készülnek a klasszikus, a Balaton-felvidékre jellemző borok. Hosszútávú terv egy maximum 5 hektáros borászat létrehozása, a mai birtokbor szerkezet megtartásával.

Váli Péter egyébként a gasztronómia világában él és mozog, lévén, hogy eredeti szakmája szakács, ez irányban folytatott felsőfokú tanulmányokat, íz érzéke igen fejlett, a látogatásunkkor meg is mutatta tudományát, ami, mit ne mondjak, mennyei!:-)  Kemencébe sült kacsacombbal, lila káposztával és fűszeres tejföllel leöntött tepsis krumplival vendégelt meg minket és ne felejtsem el a fűszeres kacsamájat, amit szabad tűzön, egy vaslapon sütött és, hát nem is tudom szavakba önteni, milyen volt! Nyam-nyam...., akár illik, akár nem:-)













 De vendégváróként, helyi finomságokból álló isteni hidegtálat készítettek.Ezek is megütötték a mércét, tökéletes, ízletes és minden házi, ami fontos, helyi termelőktől, akik, csak kis mennyiségben, kézzel készítik műveiket, mert ez már művészet, nem csak evészet!:-) 
Volt, házi szürke marhából készült téli szalámi, szarvas kolbász, házi kecske sajt, kemencében sült kenyér, frissen sütött liba tepertő, friss zöldségek, jaj anyám még most is csorog a nyálam!:-)

Az ételekről túl sok fotót nem készítettünk, hisz már ittasak is voltunk, éhesek is és mindenki neki esett, evett amit tudott!:-)
De még a borokról is kell, hogy írjak, mert az se kutya!:-)

Kóstoltunk újborokat, amelyek már most is isteniek, milyenek lesznek később, de kóstoltunk tavalyi már palackozott bort is, kéknyelűt, olaszrizlinget, Luca borát, amit Péter a saját első szülött gyermekéről nevezett el, majd budai zöldet, szürkebarátot, pinot noir-t, mind, mind isteni!







A pincészet kis ékszerdoboz, árad a családias hangulat belőle, a szeretett és a szerelem, ami a borok ízében is megjelenik!







A borok könnyűek, gyümölcsösek, illatosak, könnyedek, nem a tipikus nehéz, testes badacsonyi ízek jelennek meg bennük! Tényleg friss, üde, fiatalos borászatról van szó, ahol olyan vendégszeretetben lesz része az odalátogatóknak, ami ritka kincs és már, csak ezért is érdemes ellátogatni a Váli Pincészetbe!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók

Recept kereső