2011. április 5., kedd

Aranydurbincs sóban sütve


Az aranydurbincsot sokan a halak királyaként is emlegetik és nem túlzás, tényleg isteni ízű hal! A mód ahogy ma elkészítjük, pedig még finomabbá teszi!
Biztos sokan készítettetek már egészben sült csirkét hasonló módon, a hús is megpuhul a sótól, de a hal olyan omlós és könnyed lesz, mint semmilyen más sütési módtól! Ráadásul attrakciónak sem utolsó, ha vendégeink előtt szabadítjuk ki a halat a só fogságából, majd előttük filézzük! Nálunk csak ámult és bámult a család, hogy milyen ügyes vagyok!:-) A halat, hogy pikánssá tegyem kaporral, lime-al és citrommal töltöttem, mellé pedig édesköményt sütöttem, kaliforniai paprikával és az egész meleg salátát meglocsoltam balzsamecettel! Isteni lett, de mivel apa nem nagy sali rajongó egy kis héjába sült krumplit is kínáltam mellé, de krumpli nélkül is isteni egy tál étel, laktató és nem hizlal!:-)
Fontos, hogy a halat egészben kell kérni csak a belsejétől legyen megszabadítva, a pikkelyei is maradjanak rajta, mivel a só alatt szépen megpuhul és könnyedén le lehet majd húzni!





Hozzávalók (2 személyre):

1 db 1 kg-os aranydurbincs egészben
1 db citrom
1 csokor friss kapor
1 db lime
1 kg durvaszemű tengeri só
2 tojás fehérje

A salátához:

2 db piros kaliforniai paprika felcsíkozva
1 db édeskömény felkockázva
3 szál zöld hagyma finomra vágva
fél citrom leve
frissen őrölt bors
3 ek balzsamecet

Elkészítés:

A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
A halat kívűl belűl alaposan megmossuk, majd szárazra töröljük, a lime-ot, a citromot felnegyedeljük, a kaprot megmossuk, lecsepegtetjük, szárát levágjuk, majd betöltjük őket a halunk hasába. A sót összekevrjük a két tojásfehérjévl, majd felét tűzálló tálba helyezzük és ráfektetjük a halat, majd a maradékkal befedjük felülről is. A lényeg, hogy teljesen befedje a só!
Betesszük a sütőbe és 25 perc alatt készre sütjük.
A salátáthoz valókat beletesszük egy wok edénybe, 



majd hirtelen megsütjük minimális olíva olaj segítségével, sózzuk, borsozzuk, majd a végén meglocsoljuk a balzsamecettel és amikor elszállt a szúrós szag és puha a zöldség készen van.
Amikor a hal is kész, feltörjük egy klopfoló segítségével a sót és kiemeljük óvatosan, 



majd a belsejéből kivesszük a tölteléket, bőrét lehúzzuk, kifilézzük, nagyon könnyű lesz, mivel szinte leesik a csontról a hús, a gőz hatására!

Végül ízlésesen tálaljuk!

Jó étvágyat!

Puszi:

Petrezselyem

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók

Recept kereső