2010. november 28., vasárnap

Tenger gyümölcsei felnyársalva


Ismét tartottunk a héten halas napot, immár másodszor, szóval most nagyon büszke vagyok magamra, hiszen nem egy, hanem két lépést is tettem az egészséges táplálkozás felé! Fontosnak tartom, hogy Szofi számára is természetes legyen a zöldség és hal evés, ne pedig kuriózumként élje meg, majd, ha valahol ilyen jellegű ételt tesznek elé, és büszkén mondhatom imádja őket, sőt, ha tésztával készül, akkor szinte falja, a kagylót, rákot, tintahalat! Tudom ez egy kicsit," Norbisan" hangzott, de azért nem mindent vetek el, amit Ők mondanak, bár sokszor túlzásnak tartom az egészséges táplálkozásról alkotott felfogásukat, de az, hogy egy gyerek egyen sok zöldséget, kevés kenyeret és ne az étel legyen a jutalmazás és büntetés eszköze speciel tetszik, mert én se szeretem, amikor az édességet, az alvást és egyebeket kötik az ebéd vagy vacsora elfogyasztásához? legutálatosabb mondatom: "ha megeszed kapsz sütit"....stb. Ne ezért egyen, hanem, mert szereti, mert jó együtt ülni az asztalnál, mert finom amit elé teszünk, és a legfontosabb, hogy legyen éhes, hiszen mi felnőttek, se ugyanabban az órában étkezünk, nem mindig ugyanazt kívánjuk, nem mindig esik jól a főtt étel! Ti nem így gondoljátok?
Na, de térjünk vissza a címben említett saslikhoz, ami a mi esetünkben, bébi polipból, tintahalból és garnéla rákból készült, amihez egy provanszi fűszerezésű pácot készítettem és nagyon finom lett. 
Ezenkívül megemlíteném egy bakimat, pontosabban a köretet, mivel fűszeres párolt rizst készítettem mellé és ez nem volt éppen teli találat! Finom volt az igaz, de nem tökéletes, utólag azt mondanám egy könnyű, balzsamecetes saláta illet volna mellé, vagy krumpli szárított paradicsommal, fokhagymával sütve, szóval ha amellett döntötök, hogy elkészítitek valami ilyesmit kínáljatok hozzá, ne rizst!:-)

Hozzávalók (4 személyre):

200 gramm garnéla rák
200 gramm bébi polip
200 gramm bébi szépia (tintahal)

A páchoz:

8 ek olívaolaj
3 tk kakukkfű (lehet friss vagy szárított)
3 gerezd fokhagyma zúzva
2 tk turbolya
1 szál levendula szárított levelei finomra vágva
2 tk bazsalikom
2 tk majoránna
1 tk tárkony
1 tk borsikafű

Elkészítés:

A tengeri herkentyűket alaposan letisztítom és megmosom, majd hurkapálcára feltűzöm felváltva őket! Én készítettem egy polip, szépia változatot és egy szimpla garnélásat, mivel Szofi a rákot kedveli a legjobban!:-)
Amikor ezzel megvagyunk, egy keverő tálba elkészítem a pácot: az olívához keverem az összes fűszert és bekenem alaposan a nyársakat, majd legalább fél napra hűtőbe teszem őket.
Grill serpenyőben kevés olajat hevítek és a saslik minden oldalát alaposan megpírítom, majd a fent említett köretek valmelyikével tálalom!


Mellé fehérbort kínálok és esetleg egy kis fokhagymás pirított baguettet, meg olíva bogyót!

Jó étvágyat!

Puszil mindenkit:

Petrezselyem

2 megjegyzés:

  1. Imádom a tengeri herkentyűket, nem csak egészségesek, de nagyon finomak is. Az igazi persze grillezve lett volna, de gondolom most nem volt erre lehetőség. A saláta tényleg jobb lett volna, de azért a rizs sem rossz. Én szeretem a sült zöldségeket (paprika, paradicsom, hagyma, krumpli stb.) is a nyárson sültekhez. Jó még hozzá Ajvar, chili szósz, ketchup, mustár, különféle cocktail szószok ...

    VálaszTörlés
  2. Szia!

    Én is imádom őket!:-)
    Az ajvár és a sült zöldség nagyon jó ötlet! Azt hiszem ki is próbálom hétvégén, csak kapjak friss tengeri állatkákat!:-)

    VálaszTörlés

Rendszeres olvasók

Recept kereső