2012. november 6., kedd

Fűszeres sütőtök krémleves, tök jó


A tegnapi posthoz kapcsolódóan jöjjön egy tökös recept, főként, mert szezonja van!:-)
Csupa csupa tök minden, hol megijesztenek, hol vigyorognak, hol azt kiáltják utánunk, hogy süss meg, vagy főzzél, de vigyél haza mindenképp! Én mostanában az úgynevezett orange, vagy kanadai tökre esküszöm, istenieket vette, persze a nagydobosi sütőtököt is imádom, de azt tényleg meg kell, hogy csípje a dér, ráadásul az inkább sütni való, nem annyira levesnek, köretnek, és ráadásul bazi nagyra nőnek, és sok, sok kis ember szükséges az elfogyasztásához!
Mindenesetre Én imádom minden formában ezt az egyébként egészséges, őszi, téli finomságot, amitől még inkább otthon illata lesz a levegőnek, ahogy sül, ahogy fő, na, de ne merengjek itt a kandalló tüzénél, ami hozzáteszem vagy 30 fokot csinál, pedig kint még pólóba is rohangálhatnék, de a család többi tagja, fázsik naon!:-)
A mai leves, sült tökből készül, mivel jobban kijönnek az ízek, sokkal intenzívebb, illetve, praktikus nőként, nem bajlódom a pucolással nyersen, hisz kettévágva, kimagozva, be a sütőbe, majd kikapar a héjából és főzhetünk 10 ujjal!:-)
Zsálya, hagyma, méz, iciri piciri gyömbér, só, bors, tejszín, tahini, szerecsen dió, narancs lé, pici citrom és a tálaláshoz, bacon, parmezán ízlés szerint, na, de jöjjön már az a recept....



Hozzávalók (4 személyre):

1kg sütőtök, ketté vágva, magtalanítva
1 nagy krumpli
1 közepes alma
1 közepes hagyma

2 tk zsálya finomra vágva, vagy szárított bele morzsolva

1 tk frissen reszelt gyömbér
2-3 ek méz
1/2 narancs leve
1,2 l leszűrt zöldségleves


1-2 ek frissen facsart citromlé
2 tk tahini (lásd., Előételek, Humusz)
só, bors, szerecsendió1 dl tejszín
5 dkg vaj

pirított bacon kocka
parmezán


Elkészítés


190 fokon 45-50 perc alatt puhára sütöm a sütőtököt. Amíg sül, a vajon puhára párolom a felaprított hagymát a zsályával, amikor már megpuhult és átlátszó, ráteszek 2-3 ek mézet és kicsit karamellizálom, majd a tahinit, és 1 percig kevergetve, hagyom illatozni. 
Felöntöm az alaplével, amibe beleteszem a meghámozott, kockára vágott krumplit és almát és közepes lángon puhára főzöm. Amikor már puha a krumpli, a levesbe teszem a sült tök kikapart húsát. Botmixerrel krémesre pürésítem –csak ekkor ízesítem a narancslével, citromlével sóval, borssal, frissen reszelt szerecsendióval, gyömbérrel majd az egészet lágyítom kb 1-1,5 dl tejszínnel. Kicsit várhatunk, hogy hűljön  akkor igazán érezhető az íze és lehet még javítani rajta.
Pirított baconnel (elhagyható) és reszelt parmezánnal tálalom!

Jó tökölést!:-)

Puszi:

Petrezselyem

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók

Recept kereső