2012. július 25., szerda

Scsevapcsicsa á la Chefparade


Tegnap a kebabos, nyársas, ajváros főzőtanfolyam istenien sikerült egy csodás szakács tolmácsolásában, méghozzá Zoboki Zoltán személyében. Isteni balkáni finomságokat dobtunk össze, melyek közül ma kettőt postolok, a scsevapcsicsát, ami isteni, autentikus, igazi és a dzadzikit, persze az egyik görög, a másik szerb, vagy szlovén vagy horvát, ki hol ette már, de együtt isteni, főleg otthon sült pitával, aminek a receptjét szintén olvashatjátok!
A scsevapcsicsa szerintem Szlovéniában a legfinomabb, az ottani lepénnyel, ajvárral, olvasztott vajjal meglocsolva, kevés vöröshagymával körítve, nyam-nyam..., annyira finom.....hmmmm, de jó is ez, tegnap este, jól belaktunk állandó főző partneremmel. A képek kissé silányak, mivel a telefonommal készült és, mint azt már sokszor megjegyeztem a BlackBerrynek nem erőssége a fotó!:-)
Jöjjön a lényeg:


Dzadziki /Caciki



Elkészítési idő: 15 perc

Hozzávalók (4 fő részére):
- 0,5 liter joghurt, lehetőség szerint sűrű török/görög joghurt
- 1 kg kígyóuborka
- 10-12 gerezd fokhagyma
- extra szűz olívaolaj
-
- fűszernövények (szárított oregánó, bazsalikom, menta)

Elkészítés:
A kígyó uborkát apró kockákra vágjuk. Ha van időnk, akkor a kockázott uborkát is érdemes lecsepegtetni, mert akkor a dzadzikink nem fog „levet ereszteni”. Az előkészített uborkát egy mély edénybe tesszük, majd hozzáadjuk a joghurtot.
Adjunk hozzá sok(!) fokhagymát. Locsoljunk rá pár csepp extra szűz olívaolajat és néhány csipet sót. 

A fűszerezés innentől szabadon választott. (Ha Görögország északi részétől dél felé haladunk, úgy válik intenzívebbé a fűszerezése. Északon bazsalikom és oregánó, a Pondosziak kakukkfű és bazsalikom, Athén környékén oregánó és kapor, Cipruson már oregánó és menta a domináns. Bevált kedvenc a két variáció elegye oregánó, kapor és mentalevél.)


Scsevapcsicsa / Csevap



Előkészítési idő: 30 perc 


Hozzávalók (4 fő részére):
-      1 kg finomra darált marha/bárány/sertés vegyesen
-      2-3 nagyon finomra vágott hagyma
-      2 gerezd fokhagyma
-      só, bors, csípőspaprika (ízlés szerint)
-      olaj


kiegészítésnek: 
- ajvár (paprikakrém)
- vöröshagyma



Elkészítés:
Dolgozzuk jól össze a darált húsokat a hagymával, fokhagymával és a fűszerekkel.
Formázzunk kis rudakat, 



kenjük be olajjal, és süssük, vagy grillezzük meg őket.
Forrón tálaljuk, ajvárral és apróra vágott vöröshagymával.

Jó étvágyat!


Puszi:


Petrezselyem

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése