Tegnap a kebabos, nyársas, ajváros főzőtanfolyam istenien sikerült egy csodás szakács tolmácsolásában, méghozzá Zoboki Zoltán személyében. Isteni balkáni finomságokat dobtunk össze, melyek közül ma kettőt postolok, a scsevapcsicsát, ami isteni, autentikus, igazi és a dzadzikit, persze az egyik görög, a másik szerb, vagy szlovén vagy horvát, ki hol ette már, de együtt isteni, főleg otthon sült pitával, aminek a receptjét szintén olvashatjátok!
A scsevapcsicsa szerintem Szlovéniában a legfinomabb, az ottani lepénnyel, ajvárral, olvasztott vajjal meglocsolva, kevés vöröshagymával körítve, nyam-nyam..., annyira finom.....hmmmm, de jó is ez, tegnap este, jól belaktunk állandó főző partneremmel. A képek kissé silányak, mivel a telefonommal készült és, mint azt már sokszor megjegyeztem a BlackBerrynek nem erőssége a fotó!:-)
Jöjjön a lényeg:
Dzadziki /Caciki
Elkészítési
idő: 15 perc
Hozzávalók
(4 fő részére):
-
0,5 liter
joghurt, lehetőség szerint sűrű török/görög joghurt
-
1 kg
kígyóuborka
-
10-12 gerezd fokhagyma
-
extra szűz olívaolaj
-
só
-
fűszernövények (szárított oregánó, bazsalikom, menta)
Elkészítés:
A kígyó uborkát apró kockákra vágjuk. Ha van
időnk, akkor a kockázott uborkát is érdemes lecsepegtetni, mert akkor a
dzadzikink nem fog „levet ereszteni”. Az előkészített uborkát egy mély edénybe
tesszük, majd hozzáadjuk a joghurtot.
Adjunk hozzá sok(!) fokhagymát. Locsoljunk
rá pár csepp extra szűz olívaolajat és néhány csipet sót.
A fűszerezés innentől szabadon választott. (Ha Görögország északi részétől dél
felé haladunk, úgy válik intenzívebbé a fűszerezése. Északon bazsalikom és
oregánó, a Pondosziak kakukkfű és bazsalikom, Athén környékén oregánó és kapor,
Cipruson már oregánó és menta a domináns. Bevált kedvenc a két variáció elegye oregánó,
kapor és mentalevél.)
Scsevapcsicsa /
Csevap
Előkészítési
idő: 30 perc
Hozzávalók
(4 fő részére):
- 1 kg finomra darált marha/bárány/sertés
vegyesen
- 2-3 nagyon finomra vágott hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors, csípőspaprika (ízlés
szerint)
- olaj
kiegészítésnek:
- ajvár (paprikakrém)
- vöröshagyma
Elkészítés:
Dolgozzuk
jól össze a darált húsokat a hagymával, fokhagymával és a fűszerekkel.
Formázzunk
kis rudakat,
kenjük be olajjal, és süssük, vagy grillezzük meg őket.
Forrón
tálaljuk, ajvárral és apróra vágott vöröshagymával.
Jó étvágyat!
Puszi:
Petrezselyem
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése