2012. július 11., szerda

Fehércsokis epres bavarois



Rég jártam a hálón, de a konyhában folyamatosan sürgök, forgok és múlt héten volt szerencsém egy süti sütő tanfolyamon is részt venni, ahol epres csodákat varázsoltunk az asztalra Csiszér Dóri segítségével, aki a Chefparadé egyik kitűnő cukrásza!
A mai desszert egy francia találmány, ami több féle gyümölccsel is elkészíthető, főleg, hogy az eper szezonnak vége, így javasolnám a málnát, ribizlit, mindkettő nagyon jól passzol a fehércsokihoz és a szeder sem utolsó ötlet! Ez egy poharas édesség, ami nem kíván nagy kézügyességet, viszont szükségeltetik hozzá torta karika, azonban ennek híján is elkészíthetjük, nagy csatos torta formában, úgyis guszta-bár kicsiben sokkal mutatósabb, de az íz a lényeg- csak akkor 10-12 órára nő a hűtés ideje, a lényeg, hogy mennyei és szép, és elkápráztat mindenkit majd, készítsétek el, igazi nyári, hűsítő finomság, citromos piskótával, nyam-nyam....



Fehércsokis epres bavarois


Elkészítési idő: 20 perc + 30 perc + 30 perc + hűtés 4-5 óra


Hozzávalók 20 db-hoz:

Epercouli:
150 gr eperpüré
55 gr cukor
55 gr víz
25 gr porzselé

Fehércsokis bavarois
800 gr tejszín
600 gr fehércsokoládé
1000 gr tejszín
130 gr porzselé

Citromos piskóta
125 gr egész tojás
100 gr cukor
110 gr liszt
½ citromhéj
4 gr sütőpor
90 gr olvasztott vaj

Elkészítés:

Couli:
A cukorból és a vízből sűrű cukorszirupot főzünk. Az epret botmixerrel pürésítem, vagy a fagyasztott eperpürét felolvasztom. A még forró szirupba beleöntjük a porzselét, majd rögtön összekeverjük a pürével. Kis formákba öntjük, vagy egy tepsibe vékonyan eloszlatjuk. A mélyhűtőben kb 2 óra alatt készre fagyasztjuk.

Piskóta:
A tojást és a cukrot habosra keverjük, majd hozzadjuk az előzőleg összekevert liszt-sütőpor és citromhéj keveréket. A végén beleöntjük az olvasztott vajat és egyenletesen elosztjuk egy sütőpapírral kibélelt tepsiben. Kb 10 perc alatt aranybarnára sütjük 170 fokos sütőben.

Bavarois:
A tejszínt forráspontig melegítjük majd hozzáadjuk a porzselét. A még meleg keverékkel leöntjük a fehércsokoládét és homogénre keverjük, majd visszhűtjük 30 fokosra. A meghűlt krémhez hozzáadjuk a felvert tejszínt és habverővel simára keverjük.

Összállítás:
Tortakarika oldalát kibéleljük fóliával, majd az aljára helyezünk egy 2 mm kisebb karikával kiszúrt piskótát. Utána 1/3-ig megtöltjük a krémmel, majd belehelyezzük a coulit és felöntjük a maradék krémünkkel. Kifagyasztjuk, majd tálalás előtt 20 perccel kivesszük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók

Recept kereső