2012. június 13., szerda

Spenótos buci, füstölt lazaccal


Ez egy mennyei vacsora volt, de a posírozott tojásnak köszönhetően akár egy mennyei villás reggelinek is beillett volna!
Az ízek együtt tökéletesek voltak és, hát itt a spenót szezon, szóval együk, vegyük a friss spenót leveleket, párolva, főzeléknek, köretnek, salátának, főleg, hogy magas vas tartalma miatt egészséges, magas víztartalma miatt, pedig kalória szegény, vagyis egy jó kis fogyókúrát is csinálhatunk, könnyű, gyors és változatos ételekkel, mert ezt a zöldséget is ezer féleképpen lehet elkészíteni.
Na a mai post nem éppen fogyókurás, a buci, -ami az egyik legjobb kenyérféleségem (lásd. Főételek, Kenyerek, Hamburger zsömle-), miatt is, meg a sok, sok vaj, a hollandi mártás, szóval ez egy nagyon összetett, és finom recept, persze munkás, bár, ha belejössz a posírozásba, és a hollandi mártást is  folyamatosan vered, odafigyelsz, csöpögtetsz, és a tojás friss, bio és szép sárga, akkor már nem is olyan nehéz, de ez nem a 20 perces kaja, persze a bucit boltban is lehet venni, de így azért finomabb!:-)

persze Ferenc belehalt volna, ha nem kritizál, de ez esetben meg fogom fogadni, mert igaza lehet, szerinte buci helyett egy vékonyabb pizza tésztán ízletesebb lett volna és tényleg, szóval azzal is meg lehet próbálni, ha megteszem postolom!:-)





Hozzávalók (2-4 személyre):

1 ek fehérborecet
4 db friss tojás
300 gramm spenót levél
25 gramm vaj a sütéshez
4 szép szelet füstölt lazac
2 db félbe vágott buci (lásd. Kenyerek, Hamburger zsömle)

A hollandi mártáshoz:

2 tojássárgája
140 gramm vaj olvasztva
fél citrom leve
egy csipetnyi cayenne bors

Elkészítés:

A hollandi mártás elkészítéséhez felteszek forrni vizet egy lábasba, majd e fölött egy mély tálba felverem a tojássárgákat, 2 evőkanál forró vízzel. Fokozatosan kevergetem hozzá csurgatom a vajat, míg homogén sűrű mártás nem lesz és cseppenként hozzáadom a citromot is, majd a borsot és félre teszem.
Egy kisebb lábasba vizet forralok, beleöntöm az ecetet, amikor már gyöngyözve forr belebuggyantom a tojást, egy szűrő kanál segítségével pedig összeterelem a fehérjét, majd egy hideg vizes lábasba teszem és lehűtöm.
A spenótot olvasztott vajon párolom, sózom, borsozom és kevés szerecsendióval ízesítem, majd jön az összeállítás.
A zsemléket megkenem vajjal, grill fokozaton megpirítom 3 perc alatt, kb. 200 fokon, majd ráhelyezem a halat, tetejére a spenótot, annak közepébe a tojást



és végül rákanalazom a hollandi mártást



és beteszem a sütőbe grill fokozaton 200 fokon, 5 percre, majd azon melegében elfogyasztom!:-)

Jó étvágyat!

Puszi.

Petrezselyem

1 megjegyzés:

  1. A lazac spenóttal is finom, de így tojással kiegészítve, jó ötlet. Guszta ez a zsemlés megoldás.

    VálaszTörlés

Rendszeres olvasók

Recept kereső