2012. június 25., hétfő

Áfonyás diós torta


A tökéletes gyümölcs torták alapja lesz a mai post lényege, de azért a töltelék se lesz kutya.
A torta alap egy végtelenül egyszerű, ám nagy odafigyelést igénylő tészta, vaj, liszt ennyi az egész, de a minőségi hozzávalók nagyon fontosak, és az elkészítésnél is szükség van, minden utasítás betartására, mert könnyen morzsálós, vagy szét repedt tésztát kaphatunk.
A töltelék is ugyanilyen egyszerű, és természetesen az áfonya tetszés szerint, bármilyen más idény jellegű gyümölccsel helyettesíthető, az biztos, hogy a vendégek nálunk, egy kis darabot sem hagytak, de előző nap már meg lett dézsmálva a mű, így készítenem kellett még egyet, szóval ezt nem érte kritika Ferenc részéről, és hidegen, melegen egyaránt isteni, én kis pite sütő formákban készítettem, 12 cm átmerőjű, de lehet egy kerek jénai fedőbe is, ez különben a hagyományos olasz vajas tészta, szinte minden gyümölcsös sütijüknek ez az alapja, tehát a tészta a lényeg, a belevaló a végtelenségig variálható!



Hozzávalók:

A tésztához:

200 gramm liszt
100 gramm vaj
2 ek víz

A töltelékhez:

85 gramm vaj
175 gramm porcukor
175 gramm dió, durvára törve
2 felvert tojás
2x 125 gramm áfonya

Elkészítés:

A 200 gramm lisztet egy keverő tálba teszem, majd a hideg vajat kis darabokra vágom és hozzáadom.
A kezemmel alaposan beledolgozom a vajat a lisztbe, nem a tál aljához nyomkodva, inkább felemelve, hogy omlós, lágy tésztát kapjak., ezt addig teszem, míg zsemlemorzsa szerű állaga lesz. Ekkor jól megrázom a tálat, hogy felszedje a maradék vajat.
Hozzáadok 2 evőkanál vizet és összedolgozom, majd kis golyót formázok belőle, majd lisztezett deszkán átgyúrom, hogy sima állagú legyen. Lisztezett nyújtó fával óvatosan kinyújtom, minden egyes nyújtásnál egy negyedet fordítok rajta, hogy megtartsa a formáját. A tésztának, kb 5 cm-el kell nagyobbnak lenni, mint a sütő forma, ha ez megvan, belehelyezem és alaposan, de óvatosan belenyomkodom, vajazó késsel megszurkálom, a lelógó részt levágom és 30 percre hűtőbe teszem, addig elkészítem a tölteléket.

A sütőt előmelegítem 190 fokra, alsó felső sütésen.

A vajat és a cukrot összedolgozom robotgéppel, hogy jó habos legyen, majd hozzákeverem a diót, és a tojást, belekeverem még az áfonya felét fakanállal és a torta alapba helyezem, szépen elsimítva. Rászórom a maradék áfonyát és 40-45 percig sütöm, hogy a tészta szép aranybarna, ropogós, a töltelék pedig aranysárga és és tapintásra kemény legyen.
10 percet hagyom hűlni, majd átteszem egy tálaló tányérra, és meghintem porcukorral.

Jó étvágyat!

Puszi:

Petrezselyem

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók

Recept kereső